Ώρα Σουλτς και (λίγο μετά) ώρα Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 11:10 Ώρα Σουλτς και (λίγο μετά) ώρα Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα

Δύο σημαντικά ραντεβού θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα και αύριο, ουσιαστικά τα πρώτα μετά την ορκωμοσία του

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στο σημερινό ραντεβού Τσίπρα –Σουλτς και όχι μόνο γιατί ο Γερμανός πολιτικός είναι ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος που θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου μετά τις εκλογές.

Η συγκεκριμένη συνάντηση αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση σε συνέχεια της άλλης συνάντησης που θα έχει ο Μ. Σουλτς την Παρασκευή, με την Α. Μέρκελ. Ως εκ τούτου και αυτός (ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλαδή) αντιμετωπίζεται ως οιονεί ενδιάμεσος των πρωθυπουργών Ελλάδας και Γερμανίας.

Το περιεχόμενο του ελληνικού «δώρου» προς την καγκελάριο δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη, από την Αθήνα πάντως στελνόταν χθες το εξής μήνυμα: «Το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν αλλάζει στο παραμικρό» -σε απάντηση προφανώς και της γερμανικής ενόχλησης, έτσι όπως αυτή διατυπώθηκε από το σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σε αυτή τη συγκυρία εμφανίσθηκε σαν από μηχανής θεός, ο Μάρτιν Σουλτς με την επίσκεψή του στην Αθήνα αλλά και μέσω του σημειώματος που ανήρτησε στον ιστότοπο επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης, LinkedIn: καθησυχάζοντας τους εταίρους για την προσωπικότητα του Α. Τσίπρα και τους σκοπούς του ΣΥΡΙΖΑ αφενός, πιέζοντας τον έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει να πει «όχι σε όλα» αφετέρου.

Γι’ αυτό και η προετοιμασία της σημερινής συνάντησης σχεδόν μονοπώλησε τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου - όχι ότι η συνάντηση με τον Γ. Ντάισελμπλουμ δεν έχει το δικό της ενδιαφέρον και ξεχωριστό βάρος, λόγω και του θεσμικού ρόλου, άμεσα συνδεδεμένου  μάλιστα με τα ελληνικά πράγματα, που παίζει ο Ολλανδός πολιτικός. Ήδη για τη συνάντηση αυτή στο επιτελείο του Γ. Βαρουφάκη προετοιμάζονται πυρετωδώς, έστω και αν δεν αποδειχτεί «μονομαχία», όπως από χθες διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση