Κήρυγμα μίσους στη Σάμο εναντίον μεταναστών: "Θα χυθεί αίμα"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 15:25 Κήρυγμα μίσους στη Σάμο εναντίον μεταναστών: "Θα χυθεί αίμα"

Καταγγελίες για εκφοβισμούς από ομάδα που φέρει το όνομα "Σάμος SOS" εναντίον μεταναστών και αλληλέγγυων. Συγκεντρώσεις την Κυριακή και νέα ένταση στο νησί

Κήρυγμα μίσους στη Σάμο εναντίον μεταναστών με την ομάδα "Σάμος SOS" να καλεί σε δράσεις εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί.

Σύμφωνα με αναφορά του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, την οποία έθεσε υπόψη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, του ΕΣΡ και του τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσισμού της Κρατικής Ασφάλειας η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, σε εκπομπή στον τοπικό σταθμό "2000 FM" στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ομάδα κρούσης στο συγκεκριμένο χωριό και ότι "θα χυθεί αίμα" αν πατήσει οικογένεια μεταναστών.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε δε στο Πνευματικό Κέντρο Μυτιληνιών το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της  Δημοτικής Κοινότητας είπε χαρακτηριστικά:

"Στην περίπτωση που πιαστούν(στα χέρια) μεταξύ τους αυτοί οι άνθρωποι δεν θα χυθεί αίμα ; θα γίνει μία σύρραξη! θα πρέπει να την καταστείλουμε. Εδώ στο χωριό μας δεν έχουμε τα μέσα καταστολής, δεν έχουμε αστυνομία ,δεν έχουμε πυροσβεστική πως θα την καταστείλουμε ;δεν θα χρειαστεί να πέσουν δύο τρεις τουφεκιές στον αέρα με την καραμπίνα μας για εκφοβισμό ; για να κατασταλεί, μέχρι που να έρθουν οι ενισχύσεις από το Βαθύ".

Όπως ανέφερε και η Εφημερίδα των Συντακτών, η κοινότητα κατόπιν διαβούλευσης κατέληξε σε ψήφισμα στο οποίο επικαλείται "κινδύνους εγκληματικότητας, αλλοίωσης και αφομοίωσης του τοπικού πληθυσμού από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους, μη καταγεγραμμένων και ταυτοποιημένων πολλές φορές αλλά και παρανόμως εισελθόντων" (φυσικά, όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα που λειτουργεί με επιτυχία σε άλλες περιοχές στο νησί έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί, ενώ έχουν ζητήσει άσυλο και βρίσκονται απολύτως νόμιμα στη χώρα) αλλά και "ισλαμοποίηση[ς] της τοπικής κοινωνίας για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και παραμεθορίου περιοχής".

Εκπρόσωπος της "SOS Samos" ανακοίνωσε εξάλλου το ψήφισμα που ετοιμάζει να διαβαστεί στη συγκέντρωση της Κυριακής, μεταξύ των οποίων αναφέρει ότι δεν δέχεται την ενσωμάτωση των προσφύγων, αλλά μόνο την προώθησή τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου δύο εκπρόσωποι της οργάνωσης Άρσις, που επιχείρησαν να μιλήσουν στο δημοτικό συμβούλιο Παλαιοκάστρου για να εξηγήσουν το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα, εκδιώχθηκαν με τη βία και στη συνέχεια δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση 20 ατόμων.

Τη δράση της Κίνησης Πολιτών Σάμου SOS καταγγέλλουν με κοινή δήλωση τους η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα καλούν σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί με θέμα το μεταναστευτικό την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην Πλατεία Πυθαγόρα Σάμου.

Από κοινού κατηγορούν την "Κίνηση SOS" για ρατσιστική και ακραία συμπεριφορά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

"Εν μέσω οικονομικής κρίσης και της έως τώρα προβληματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού από τους ιθύνοντες, κάποιοι με προκάλυμμα τον «πατριωτισμό» τους και με την ανοχή κύκλων συγκεκριμένων συμφερόντων, προσπαθούν να μας πείσουν πως για ότι συμβαίνει σ’ αυτό τον τόπο φταίνε οι μετανάστες.

Παίρνοντας «το νόμο στα χέρια τους», θεωρούν ότι πουλάνε δήθεν στήριξη και προστασία στους «καλούς και γνήσιους Έλληνες» ενώ στην πραγματικότητα είναι το μακρύ χέρι ενός συστήματος που δρα σαν ατιμώρητο παρακράτος σπέρνοντας το φόβο και την ανασφάλεια, ώστε κάποιοι στο όνομα της ματαιοδοξίας και των προσωπικών συμφερόντων να αποδομούν κάθε δημοκρατική φωνή.

Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο, αν θέλουμε να υπάρχουμε ως κοινωνία, και αν πιστεύουμε ότι η δημοκρατία μας πρέπει να προστατευθεί.

Καλούμε , όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες  του νησιού, τη νεολαία, τις αυτοδιοικητικές κινήσεις, τον τοπικό τύπο, τις επαγγελματικές ενώσεις και συλλόγους, όλους τους δημοκράτες, να πάρουν μέρος με όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα για την απόκρουση της νεοφασιστικής απειλής στο νησί μας πριν οδηγηθούμε σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Πριν συμβούν γεγονότα τραγικά που θα στιγματίσουν βαθιά την κοινωνία μας.

Η ρατσιστική, ακραία εθνικιστική οργάνωση Σάμος SOS, έχει πάρει σβάρνα τα χωριά χρησιμοποιώντας χωρίς ντροπή τερατώδη ψέματα, καλλιεργεί τον φόβο και σπέρνει το μίσος ευτελίζοντας τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργώντας σαν παρακράτος και θυμίζοντας πολύ σκοτεινές εποχές της πρόσφατης ιστορίας. Οι συγκεντρώσεις που διοργανώνουν είναι μια απόπειρα πατριδοκαπηλίας.

Είμαστε όλοι το ίδιο πατριώτες.

Καταγγέλλουμε κάθε πράξη βίας από όπου και αν προέρχεται.

Καλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στον επιχειρούμενο διχασμό της κοινωνίας.

Υπερασπιζόμαστε την ανθρωπιά και τη δημοκρατία.

Δηλώνουμε πιστοί στα ήθη και έθιμα μας αποδεχόμενοι με χριστιανικό πανανθρώπινο πνεύμα ως καθήκον μιας πολιτισμένης κοινωνίας τον αλφαβητισμό των παιδιών μεταναστών σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες αλλά και τους νόμους του κράτους.

Καταδικάζουμε τις βραχνές φωνές που μιλούν για απόπειρα αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης των νησιών μας, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς από τους μετανάστες δεν θέλει να μείνει εδώ και δεν μένει. Όσοι δε, φιλοξενούνται σε σπίτια είναι οικογένειες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, δικαιούχοι ασύλου με πολύ σύντομο χρόνο παραμονής στο νησί.

Όλοι ενωμένοι στηρίζουμε το αυτονόητο: Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες.

Γυρίστε την πλάτη στο περιφερόμενο θίασο των ρατσιστών που σας καλούν στη συγκέντρωση της 22/10".

ΚΚΕ Σάμου: Εθνικιστική, ρατσιστική κίνηση η "Σάμος SOS"

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ Σάμου για το κήρυγμα μίσους στο νησί. "Τον τελευταίο καιρό έχει εξαπολύσει εκστρατεία μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας με στόχο τη δημιουργία έντασης εναντίον των προσφύγων και όσων διαφωνούν με τους στόχους και τις πρακτικές της" καταγγέλλει το ΚΚΕ Σάμου για την εν λόγω ομάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Καταγγέλλουμε στο σαμιώτικο λαό για μια ακόμα φορά την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που ευθύνεται για την όξυνση της κατάστασης του προσφυγικού – μεταναστευτικού στο νησί μας με συνέπεια απ’ τη μια χιλιάδες άνθρωποι να ζουν σε άθλιες συνθήκες κι απ’ την άλλη να υπάρχει εύλογη ανησυχία των κατοίκων της πόλης.

Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα τις τεράστιες ευθύνες που έχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΕΕ. Με την πολιτική τους κρατούν φυλακισμένους – επί της ουσίας – χιλιάδες κόσμου που θέλουν να φύγουν από το νησί και τη χώρα μας, σε ακατάλληλους χώρους και συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους (υπερπληθυσμός, κρύο, τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, έλλειψη σταθερής υδροδότησης) αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Ο λαός του νησιού μας δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνά ποιός είναι ο ένοχος γι’αυτή την κατάσταση: είναι η ίδια πολιτική που ετοιμάζεται να αυξήσει το ΦΠΑ για τα νησιά. Καθημερινά χαρατσώνει το λαό προκειμένου να πετύχει τους στόχους των μνημονίων, δηλαδή κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και θυσίες χωρίς τέλος για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι η ίδια πολιτική που έχει καταπατήσει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων κι ετοιμάζεται να δωσει ακόμα ένα χτύπημα με το νέο συνδικαλιστικό νόμο.  Που αφήνει ακάλυπτο το νησί μας απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς. Είναι η ίδια πολιτική που φέρνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δήθεν για την αποτροπή των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, είναι γνωστό οτι για το ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα μεταξύ των χωρών – μελών του όπως μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και μάλιστα εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας σε επικίνδυνους για το λαό μας σχεδιασμόυς των ιμπεριαλιστών.

Η εθνικιστική  – ρατσιστική κίνηση «Σάμος SOS», παρά τις πατριωτικές κορώνες της, δε λέει κουβέντα για όλα αυτά. Αντί να αντιπαλεύουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τον πραγματικό ένοχο, κυνηγούν τα θύματα αυτής της πολιτικής, τους πρόσφυγες και μετανάστες αθωώνοντας έτσι την πολιτική τους και βοηθώντας να πάρουν κεφάλι φασιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις.

Τον τελευταίο καιρό έχει εξαπολύσει εκστρατεία μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας με στόχο τη δημιουργία έντασης εναντίον των προσφύγων και όσων διαφωνούν με τους στόχους και τις πρακτικές της.

Στην επιχείρηση αυτή χρησιμοποιεί κάποιους προέδρους Τοπικών Συμβουλίων οι οποίοι συγκαλούν μαζώξεις που ονομάζουν Λαϊκές Συνελεύσεις. Στην ουσία είναι συγκεντρώσεις της SOS. Κάποιοι μάλιστα μιλούν και για «ομάδες κρούσης» εναντίον προσφύγων, εργαζομένων σε ΜΚΟ ή όποιον έχει αντίθετη άποψη με αυτούς. Στις τοποθετήσεις τους στελέχη της κίνησης αυτής, επιδίδονται σε ένα όργιο παραπληροφόρησης με τερατώδη ψέματα και απίθανες ιστορίες για βιασμούς, μαχαιρώματα, βεβηλώσεις εκκλησιών και πολλά άλλα.

Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη. Όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο την κυβέρνηση και την πολιτική της. Δηλητηριάζουν το λαό του νησιού με το μίσος σήμερα απέναντι στο μετανάστη, αύριο απέναντι στο συνάδελφό του, στο συγχωριανό του. Είναι γελασμένοι αν θεωρούν ότι με φθηνούς λαϊκισμούς που χρησιμοποιούν (ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται) μπορούν να κρύψουν το ρατσισμό τους και να ξεγελάσουν το λαό.

Καλούμε το σαμιώτικο λαό να παλέψει ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και η ΕΕ που του κάνει όλο και πιο δύσκολη τη ζωή και για τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. Το προσφυγικό δε θα λυθεί όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι απ΄τη μια και από την άλλη η πολιτική που θέλει τους εργάτες φτωχούς κι εξαθλιωμένους ώστε ανεξαρτήτως χρώματος και εθνικότητας να είναι όσο το δυνατόν πιο φθηνοί κι υποταγμένοι στην εκμετάλλευση των αφεντικών.

Καλούμε το λαό κι ιδιαίτερα τη νεολαία να παλέψει οργανωμένα για τη ζωή και τα όνειρά της μέσα από τα σωματεία, το ταξικό εργατικό κίνημα. Μόνο σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί η πάλη και για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών να είναι αποτελεσματική".

πηγή: news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση