Ολοένα και χαμηλώνει ο πήχης για το Eurogroup της Σόφιας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 09:32 Ολοένα και χαμηλώνει ο πήχης για το Eurogroup της Σόφιας

Με τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με την πρόοδο που μπορεί να παρατηρηθεί στη συνεδρίαση της Σόφιας να είναι χαμηλά, ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στη βουλγαρική πρωτεύουσα για να συμμετέχει στο Eurogroup της Παρασκευής.

Το 3ο θέμα της συνεδρίασης είναι γεμάτο από Ελλάδα. Και «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» και μεταμνημονιακή εποπτεία, και γαλλικό κλειδί για το χρέος αλλά και ενημέρωση για την πρόοδο επί των 88 προαπαιτούμενων. Παρά το εύρος της θεματολογίας αποφάσεις δεν αναμένονται ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί στο 4ο θέμα της ατζέντας που προβλέπει περιγραφή των προτεραιοτήτων της γερμανικής κυβέρνησης από τον νέο υπουργό Όλαφ Σόλτς.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης στο Eurogroup της 27ης Απρίλιου, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η τέταρτη αξιολόγηση, υπενθύμισε ο παράγοντας της ευρωζώνης, συνδέεται με 88 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν εφαρμογή παλαιότερων αποφάσεων. Ο ίδιος ανέφερε ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων δεν έχει ακόμα προχωρήσει αρκετά, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και ιδιωτικοποιήσεις.

Πριν τις επαφές στη Ουάσινγκτον υπήρχε η προσδοκία ότι στη Σόφια θα γινόταν μια κοινή δήλωση των δανειστών για μια καταρχήν συμφωνία για τους όρους διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Αυτή η προοπτική φαίνεται να έχει απομακρυνθεί αυτή τη στιγμή οπότε το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσον μπορεί να καταγραφεί πρόοδος επί των ελληνικών θεμάτων αλλά και επαναβεβαιωθεί η πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, η συμφωνία επί του ελληνικού ζητήματος να κλείσει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ερωτηθείς πάντως Ευρωπαίος αξιωματούχος αν στη Σόφια είναι εφικτό να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία για όλα τα θέματα με τη "σφραγίδα" του ΔΝΤ, απάντησε ότι "όλοι εργάζονται γι΄ αυτό", προσέθεσε όμως ότι τίποτα ακόμη δεν είναι σίγουρο.

Για να υπάρξει πρόοδος μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, θα πρέπει όλες οι πλευρές να πιάσουν μια σειρά από χρονικά  ορόσημα τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:

1. Να εγκριθεί το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλά και να «προσαρμοστεί» στα οικονομικά δεδομένα του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου το οποίο αυτή τη φορά θα αφορά στην περίοδο μέχρι και το 2022. Είναι πιθανό ότι πλέον η ελληνική πλευρά θα θελήσει να αναθεωρήσει βασικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου μετά την παραγωγή του πρωτογενούς πλεονάσματος μαμούθ για το 2017

2. Να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα η αποστολή των επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14-15 Μαρτίου. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαίου κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν μείνουν ορισμένες εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα το δημοσιονομικό που είναι –μαζί με τα ενεργειακά- και τα πιο κρίσιμα μέτωπα αυτής της διαπραγμάτευσης. Εφικτή θεωρεί ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, την ύπαρξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) τον Μάιο. «Αυτό είναι πρόκληση, αλλά είναι εφικτό», δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Μάιο θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλες τις παραμέτρους για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

3. Να περάσει η κυβέρνηση από την ελληνική βουλή άλλο ένα κρίσιμο νομοσχέδιο μέσα στον Ιούνιο το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

4. Να υπάρχει συμφωνία για το χρέος μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς πρέπει να δοθεί χρόνος και στο ΔΝΤ να ολοκληρώσει τουλάχιστον μια αξιολόγηση για το δικό του πρόγραμμα πριν από τις 30 Αυγούστου. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η 4η αξιολόγηση για το πρόγραμμα του ESM μπορεί να αποτελέσει και την μια και μοναδική αξιολόγηση που θέλει το ΔΝΤ, αυτό όμως είναι κάτι που μένει να φανεί στην πράξη.

5. Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες για τη μεταμνημονιακή εποπτεία αν όχι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, σε αυτό της 12ης Ιουλίου που είναι και το τελευταίο χρονικό ορόσημο αν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί θελήσουν να αποφύγουν την παράταση του 3ου μνημονίου.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση