Διαφοροποίηση Κοντονή από Τόσκα για την αυτοάμυνα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 20:37 Διαφοροποίηση Κοντονή από Τόσκα για την αυτοάμυνα

Με αφορμή το περιστατικό με τον πυροβολισμό υπερήλικα εναντίον διαρρήκτη ο οποίος μπήκε στο σπίτι του.

Με την παρουσία του και τα όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης ολοκλήρωσε την διαφοροποίηση του έναντι του υπουργού Δημόσιας Τάξης με αφορμή το περιστατικό με τον πυροβολισμό υπερήλικα εναντίον διαρρήκτη ο οποίος μπήκε στο σπίτι του.

Αφορμή υπήρξε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Δημήτρη Κρεμαστινού.

Ο Σταύρος Κοντονής επικαλούμενος τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα για την άμυνα και την υπέρβαση αμύνης ήταν σαφής και κατηγορηματικός.

Σε αντίθεση με τον Νίκο Τόσκα που είχε μιλήσει για αυτοδικία και την είχε καταδικάσει, ο κ. Κοντονής δήλωσε  «η άμυνα αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη» και πρόσθεσε «υπό αυτή την έννοια ο θεσμός της άμυνας δικαιολογείται απολύτως από την ανάγκη υπεροχής της έννομης τάξης. Είναι αδύνατο το κράτος να είναι πανταχού παρών και να προστατεύει τα δικαώματα  των πολιτών».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς είναι υπερπλήρες και επανέλαβε ότι ακόμα και αν είχαμε υπέρβαση της άμυνας από τον υπερήλικα εξαιτίας του περιστατικού ήταν δικαιολογημένη.

Ο ίδιος μίλησε για ευθυνοφοβία σε ότι αφορά την άσκηση εισαγγελικής δίωξης κατά του αμυνόμενου εξηγώντας πάντως ότι πρωταγωνιστές τέτοιων συμβάντων απαλλάσσονται στα δικαστήρια.

Τέλος δεν έκρυψε την ενόχληση του για τον τρόπο που μεταχειρίστηκαν (χειροπέδες) οι διωκτικές αρχές τον υπερήλικα.

«Ξεπέρασαν το μέτρο. Ήταν πολύ άδικη η εικόνα» είπε και εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει οι εισαγγελικές αρχές να δίνουν κατευθύνσεις, αλλά και η ΕΛ.ΑΣ κατά λογική αναγκαιότητα να προσεγγίζει τα ζητήματα».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση