Ερώτηση Σταϊκούρα για την περιουσία του Δημοσίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 12:34 Ερώτηση Σταϊκούρα για την περιουσία του Δημοσίου

Ερώτηση στη Βουλή προς το Υπουργείο Οικονομικών, κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης (16/5) ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του βουλευτή Φθιώτιδας:

"Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Και αυτό γιατί μια ορθολογική και στοχευμένη διαχείριση, αξιοποίηση και ανάπτυξη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, να μειώσει το ύψος του χρέους, και – το κυριότερο – να δημιουργήσει πρόσθετα αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Δυστυχώς όμως, τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και σε αυτό το πεδίο είναι πενιχρά, δημιουργούν προβληματισμούς και γεννούν ερωτήματα.

Συγκεκριμένα:

1ο Ζήτημα: Περιστολή της σπατάλης που σχετίζεται με τα μισθώματα του Δημοσίου.

Στις 11 Μαΐου 2017 ο κ. Τσακαλώτος σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης δήλωσε: «Η περιστολή της σπατάλης που σχετίζεται με τα μισθώματα του Δημοσίου θα περιληφθεί στην επισκόπηση δαπανών που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017».

2οΖήτημα: Εντοπισμός ακινήτων.

Σύμφωνα με την Παράγραφο 6 του Άρθρου 196 του Νόμου 4389/2016, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εντοπίσει ακίνητα προς αξιοποίηση από το μητρώο ακίνητης περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και τα αρχεία συναρμόδιων Υπουργείων. Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνόδευσε την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, το πλήθος αυτών των ακινήτων καθορίστηκε σε 200.000.

Για το σκοπό αυτό, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, συστάθηκε, στις 9 Ιουνίου 2017, ομάδα εργασίας 40 ατόμων οι οποίοι εκπροσωπούν τους σχετιζόμενους φορείς.

3ο Ζήτημα: Περιουσιακά στοιχεία Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Η ΕΤΑΔ ΑΕ, η οποία έχει ενταχθεί ως θυγατρική στο Υπερταμείο, διαχειρίζεται 72.000 ακίνητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, γνωρίζει που βρίσκονται περίπου τα 1.000 εξ’ αυτών, ενώ νομικά και πολεοδομικά ώριμα δεν είναι ούτε τα 300.

Κατόπιν των ανωτέρω:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

Ερώτημα 1: Ποιές δράσεις έχουν αναληφθεί από το 2015 μέχρι σήμερα και ποιά τα μετρήσιμα αποτελέσματα για την περιστολή της δαπάνης που σχετίζεται με τα μισθώματα του Δημοσίου; Ποιά είναι τα σχετικά αποτελέσματα του spending review και γιατί δεν έχουν ακόμη αυτά δημοσιοποιηθεί;

Ερώτημα 2: Δεδομένου ότι η εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας αποτελεί διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ποιά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής από το 2015 έως και σήμερα; Ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί ή έχουν ενταχθεί στο παραπάνω πλαίσιο; Πόσα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα έχουν κινητοποιηθεί, εξαιρουμένων των ιδιωτικοποιήσεων, στο πεδίο της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας; Ποια τα αποτελέσματα της παραπάνω πολιτικής από την ίδρυση του Υπερταμείου έως και σήμερα;

Ερώτημα 3: Ποιά τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας ως προς τον εντοπισμό των ακινήτων σχεδόν 11μήνες μετά τη σύστασή της; Πόσα ακίνητα έχουν ήδη εντοπιστεί και ποιος ο βαθμός ωριμότητάς τους; Ποια είναι τα σχετικά χρονοδιαγράμματα;

Ερώτημα 4: Πόσα ακίνητα γνωρίζει η ΕΤΑΔ που ακριβώς βρίσκονται και πόσα είναι σε τέτοιο βαθμό ωριμότητας, ώστε να συγκεντρωθεί το πλήθος των 200.000 ακινήτων που ορίζουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας; Πόσα ακίνητα της ΕΤΑΔ έχουν αξιοποιηθεί από το 2015 έως και σήμερα με εναλλακτικούς τρόπους και πόσα με ιδιωτικοποίηση; Ποια τα οικονομικά οφέλη και στις δύο εναλλακτικές περιπτώσεις;"

Προσαρμοσμένη αναζήτηση