Στην Κύπρο οι ειδικοί της Σκότλαντ Γιαρντ για τον "Ορέστη"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 09:38 Στην Κύπρο οι ειδικοί της Σκότλαντ Γιαρντ για τον "Ορέστη"

Με τους τέσσερις εμπειρογνώμονες της Scotland Yard να είναι ήδη στην Κύπρο και τον πέμπτο να αναμένεται σήμερα Τρίτη, οι αρχές προσδοκούν να φωτίσουν πλήρως την υπόθεση του serial killer και κυρίως να απαντήσουν στο πόσα είναι τα θύματα του 35χρονου στρατιωτικού. 

Οι Βρετανοί ειδικοί είναι είναι ένας ιατροδικαστής, δικανικός κλινικός ψυχολόγος, ειδικός σύμβουλος για θέματα πολλαπλών δολοφονιών από έναν δράστη, ειδικός ανακριτής εκπαιδευμένος σε υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνων αλλά και ένας ειδικός εμπειρογνώμονας σε πολύπλοκες αστυνομικές υποθέσεις. Ουδείς τους θα πάρει μέρος μέρος στις ανακρίσεις ή στις έρευνες, αφού δεν έχουν εξουσιοδότηση, αλλά θα έχουν καθοδηγητικό ρόλο σε σχέση με τις πτυχές που αφορούν την ψυχοσύνθεση του 35χρονου, τους λόγους που τον ώθησαν στις δολοφονίες γυναικών, τους λόγους που επέλεγε αλλοδαπές, αλλά και το πώς ο ίδιος βίωνε αυτά τα εγκλήματα.

Επίσης, θα επιχειρήσουν να συγκρίνουν στοιχεία που έχουν προκύψει από άλλες περιπτώσεις κατά συρροή δολοφονιών με την περίπτωση του ίλαρχου.

Από την πλευρά τους οι Κύπριοι ανακριτές περιμένουν ότι οι Βρετανοί συνάδελφοί τους πιθανά θα μπορέσουν να βοηθήσουν να απαντηθεί το μείζον ερώτημα, εάν ο 35χρονος στρατιωτικός έχει διαπράξει και άλλους φόνους, τους οποίους δεν έχει ομολογήσει. 

Ως προς τις έρευνες στην "Κόκκινη Λίμνη", οι οποίες συνεχίσθηκαν και χτες, δεν έφεραν στο φως κάποιο νέο εύρημα και γι’ αυτό θα συνεχιστούν σήμερα. Εντοπίστηκε κάποιο αντικείμενο και τοποθετήθηκε σήμανση στο σημείο για να εξεταστεί με τη ρομποτική κάμερα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον δολοφόνο ίλαρχο στνη «Κόκκινη Λίμνη» βρίσκονταν τρεις βαλίτσες με πτώματα δύο γυναικών και ενός 8χρονου κοριτσιού, κόρη της μιας εκ των γυναικών που δολοφόνησε.

Επίσης, στη λίμνη «Μεμί», κοντά στη «Κόκκινη λίμνη» και το μεταλλείο Μιτσερού, πιθανότατα το Σάββατο θα γίνει έρευνα με συσκευή ηχοεντοπισμού (Sonar) ώστε να καταγραφεί κάθε αντικείμενο που βρίσκεται στον πυθμένα ή το νερό. Το Sonar αναμένεται να φτάσει από τις ΗΠΑ την Παρασκευή και την επόμενη μέρα θα μπει στη λίμνη. 

Ο 35χρονος ανακρίνεται ξανά και ξανά κάθε μέρα ώστε να εντοπισθούν τυχόν αντιφάσεις στις προηγούμενες καταθέσεις του. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας, από την αρχή των ερευνών έχουν ληφθεί πάνω από 250 καταθέσεις, ενώ αναμένεται να ληφθούν άλλες 150 περίπου. Επίσης, έχουν παραληφθεί 202 τεκμήρια, τα οποία έχουν σταλεί για επιστημονικές εξετάσεις.

Τι δείχνουν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις

Η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στο πτώμα της γυναίκας, που βρέθηκε σε βαλίτσα στη «Κόκκινη Λίμνη» δεν φώτισε παραπάνω την υπόθεση. Λόγω των αλλοιώσεων στο σώμα δεν μπόρεσαν οι ιατροδικαστές να εντοπίσουν την αιτία θανάτου ή την ταυτότητα του θύματος. Έλαβαβ όμως δείγματα για τεστ DNA ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητα.

Εάν ευσταθούν τα όσα έχει ομολογήσει στους ανακριτές ο «Ορέστης», τότε πρόκειται είτε για την 36χρονη Livia Florentina Bunea από τη Ρουμανία, είτε για την 29χρονη Maricar Valdex Arquiola από τις Φιλιππίνε. Όμως, το γεγονός ότι κοντά στην πρώτη βαλίτσα που ανασύρθηκε, εντοπίστηκε ακόμα μία οδηγεί στην εκτίμηση ότι ίσως πρόκειται για την 36χρονη, καθώς το πτώμα της είχει πεταχτεί μαζί με αυτό της 8χρονης κόρης της Elena Natalia Bunea. 

Διαφορετικό μοτίβο δράσης

Κάποια ερωτήματα πάντως έχουν δημιουργηθεί καθώς έχουν εντοπισθεί διαφορές στον τρόπο δράσης του 35χρονου.

Για παράδειγμα, η σορός στη βαλίτσα ήταν ολόκληρη, χωρίς κατάγματα οστών, ενώ το θύμα φορούσε τα ρούχα του. Αντίθετα, οι δύο πρώτες γυναίκες που είχαν εντοπιστεί στο φρεάτιο του Μιτσερού ήταν γυμνές και δεμένες στα άκρα.

Ο 35χρονος είχε ισχυριστεί ότι την 28χρονη Arian την είχε σκοτώσει ενώ έκαναν σεξ, ένιωσε ωραία και για αυτό το επανέλαβε.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να άλλαζε τις μεθόδους των δολοφονιών ώστε να αποφύγει την μεταξύ τους σύνδεση, σε περίπτωση που εντοπίζονταν τα πτώματα.

Η καταγγελία της πρώην συζύγου του 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Reporter", η πρώην σύζυγος του 35χρονου serial killer είχε κάνει καταγγελία τον περασμένο Ιούνιο εναντίον του ίλαρχου, Η γυναίκα υποστηρίζει ότι του είχε ζητήσει να χωρίσουν και αυτός αντέδρασε βίαια σπάζοντας πράγματα μέσα στο σπίτι, προειδοποιώντας την πως "δεν ξέρει τι είναι ικανός να κάνει". Η γυναίκα εξέφρασε φόβους για την σωματική ακεραιότητα της ίδιας και των παιδιών της, αλλά ζήτησε να γίνουν συστάσεις στον σύζυγό της ενώ ανέφερε στους αστυνομικούς πως δεν επιθυμούσε την ποινική του δίωξη. Η αστυνομία, όντως προέβη σε συστάσεις και ο ίλαρχος απολογήθηκε λέγοντας πως δεν σκόπευε να κάνει κακό στη γυναίκα του, αλλά ήταν εκνευρισμένος λόγω της απαίτησης της για διαζύγιο, το οποίο ο ίδιος δεν επιθυμούσε.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση