Σε απόσταση αναπνοής από τη Βαγδάτη οι τζιχαντιστές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 12:48 Σε απόσταση αναπνοής από τη Βαγδάτη οι τζιχαντιστές

Σιιτικές πολιτοφυλακές ετοιμάζονται να αναπτυχθούν μαζικά στην επαρχία Αλ Ανμπαρ μετά την κατάληψη του Ραμάντι από τους τζιχαντιστές.

Σιιτικές πολιτοφυλακές ετοιμάζονται να αναπτυχθούν μαζικά στην επαρχία Αλ Ανμπαρ, μία ημέρα αφού οι δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατέλαβαν έπειτα από τριήμερη επίθεση, την πόλη Ραμάντι, πρωτεύουσα της ιρακινής επαρχίας.

Παράλληλα, ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο υπουργός Αμυνας του Ιράν μεταβαίνει στη Βαγδάτη για συνομιλίες.

Εκπρόσωπος των σιιτικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, ο Χασίντ Σαάμπι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters  ότι έχουν λάβει διαταγή για επιστράτευση, ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος της κινητοποίησης δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας.

Μετά την πτώση του Ραμάντι χθες, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι διέταξε τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις "να κρατήσουν τις θέσεις τους" απέναντι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός διέταξε τους στρατιώτες, τους συμμάχους τους μαχητές των τοπικών φυλών και τις επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν "να κρατήσουν τις θέσεις τους και να μην επιτρέψουν στο Daech (Ισλαμικό Κράτος) να καταλάβει και άλλες ζώνες, υποσχόμενος την άφιξη στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ραμάντι.

Οι σιιτικές πολιτοφυλακές, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απώθηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε άλλες περιοχές του Ιράκ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν αναπτυχθεί στη σουνιτική επαρχία Αλ-Ανμπαρ, για τον φόβο πρόκλησης θρησκευτικής έντασης.

Ομως, οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, μαζί με τους μαχητές των τοπικών φυλών που συμμετείχαν στις συγκρούσεις στο Ραμάντι εγκατέλειψαν χθες και τις τελευταίες θέσεις που κρατούσαν στην πόλη.

Μετά την ολοκληρωτική κατάληψη του Ραμάντι, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή του τανκς και άλλο εξοπλισμό που άφησαν πίσω τους οι ιρακινές δυνάμεις, όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο Ιούνιο με την κατάληψη της Μοσούλης, όταν διαλύθηκαν οι βόρειες μεραρχίες του ιρακινού στρατού.

Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Αλ-Ανμπαρ δήλωσε σήμερα ότι περί τους 500 άνθρωποι, πολίτες και μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις που κατέληξαν στην κατάληψη του Ραμάντι, ενώ 6.000 έως 8.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Αλ Ανμπαρ, η οποία εκτείνεται από τις μεθορίους με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία μέχρι τις πύλες της Βαγδάτης.

Η πτώση του Ραμάντι, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι, ο οποίος, μετά την ανακατάληψη του Τικρίτ, είχε υποσχεθεί ότι η απελευθέρωση της επαρχίας αλ Ανμπαρ θα είναι ο επόμενος στόχος των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων.

Φωτογραφίες: Reuters

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση