Ιράν: Πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών το καθεστώς – 72 νεκροί μόνον την τελευταία εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022 18:04 Ιράν: Πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών το καθεστώς – 72 νεκροί μόνον την τελευταία εβδομάδα

Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους διαδηλωτές το καθεστώς του Ιράν, όπως προκύπτει από την ψυχρή γλώσσα των αριθμών.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική Οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το ‘Οσλο, οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν σκότωσαν 72 ανθρώπους μόνον την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια καταστολής των διαδηλώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους σχεδόν 3,5 μήνες που διαρκούν οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της «αστυνομίας ηθών» στις 16 Σεπτεμβρίου, έχουν σκοτωθεί συνολικά 416 άνθρωποι.

Άλλο ένα αξιοσημείωτο στοιχείο, είναι πως από τους 72 νεκρούς της τελευταίας εβδομάδας, οι 56 ήταν σε κουρδικές περιοχές, όπου μαίνονται οι διαδηλώσεις που πλέον έχουν πάρει καθαρά αντικαθεστωτικό χαρακτήρα.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 51 παιδιά και 21 γυναίκες, σύμφωνα με την IHR.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις – Μαχαμπάντ, Τζαβανρούντ και Πιρανσάρ – που συχνά συνδέονταν με κηδείες ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Η Hengaw, μια MKO για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων του Ιράν, που επίσης εδρεύει στη Νορβηγία, κατηγόρησε τις αρχές ότι εκτόξευσαν πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών.

Σύμφωνα με την Hengaw, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στην Τζαβανρούντ, όπου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής σε διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το NetBlocks, ένας ιστότοπος με έδρα το Λονδίνο που παρακολουθεί τους αποκλεισμούς πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποκλείστηκε “για τρεισήμισι ώρες” χθες, Δευτέρα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και του ποδοσφαιρικού αγώνα της εθνικής ομάδας του Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο κατά τον οποίο οι Ιρανοί ποδοσφαιριστές δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

πηγή: newsit.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση