Τουρκία «ώρα μηδέν»: Συγκλονίζουν οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ, έσωσε 4 ζωές - Κρίσιμο 24ωρο για τους εγκλωβισμένους

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 09:20 Τουρκία «ώρα μηδέν»: Συγκλονίζουν οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ, έσωσε 4 ζωές - Κρίσιμο 24ωρο για τους εγκλωβισμένους

Είναι αδύνατο να περιγραφούν οι τραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται στην Τουρκία μετά τον τρομακτικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Κάθε ώρα που περνά ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνουν επίσημα οι Αρχές. Αυτή τη στιγμή, ο νέος απολογισμός δείχνει πάνω από 8.700 νεκρούς, με την εικόνα των πόλεων, ωστόσο, να εντείνει τους φόβους για πολλές ακόμη απώλειες.

«Είμαστε δυο εικοσιτετράωρα εδώ. Οι θερμοκρασίες είναι υπό το μηδέν, εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες διαβίωσης. Λιγοστεύουν οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια. ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ δίνουν το καλύτερό τους εαυτό για να διασώσουν ανθρώπους, όμως τα μέτωπα είναι πολλά» είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στη σεισμόπληκτη ζώνη με τους διασώστες -την ώρα που δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ ετοιμάζεται για την Τουρκία.

«Από την έρευνα που έχω κάνει στην ευρύτερη περιοχή είναι πάρα πολλοί οι εγκλωβισμένοι, τα θύματα θα ανέβουν πολύ ακόμα. Έχουμε τεράστιες καταρρεύσεις σε ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης» τόνισε στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ήδη στην Τουρκία έφθασε μια ακόμη ομάδα επιστημόνων, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετέχει και ο καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας Παναγιώτης Καρύδης.

«Σχεδόν μηδενικές οι πιθανότητες για ανεύρεση ζωντανών μετά τις 72 ώρες»

Ο Ευθύμης Λέκκας είπε ότι η ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων θα διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους προκλήθηκε αυτή η μεγάλη καταστροφή, υποστηρίζοντας ότι έπαιξε ρόλο τόσο και ο ελλιπής αντισεισμικός κανονισμός.

«Η νύχτα για όλους τους κατοίκους ήταν με μια λέξη εφιαλτική. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις, δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Καταλαβαίνετε ότι το να διαμένει έξω κανείς ή στα αυτοκίνητα δεν φτάνει. Και έχουν και το άγχος για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση» ανέφερε ακολούθως.

Αναφερόμενος στην ελληνική αποστολή τόνισε ότι «προσπαθούμε να είμαστε ασφαλείς. Υπάρχει τεράστια εμπειρία σε ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ και εγώ έχω συμμετάσχει σε αποστολές στον κόσμο. Είμαστε η πρώτη αποστολή που ήρθε και κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Επιλέξαμε ένα χώρο έξω από την πόλη, μεγάλο και ασφαλή. Και εδώ τελικά έχουν έρθει 8 αποστολές. Σουηδοί, Ιταλοί, και άλλοι. Ένα χωράφι απέραντο έχει γίνει το κέντρο επιχειρήσεων της περιοχής».

Σε εκείνο το σημείο επισήμανε ότι «οι σκηνές παγώνουν, το βράδυ είναι αδύνατο να μείνει κανείς σε αυτές, κινούμαστε για να μην παγώσουμε. Θα γίνουν από αυτό το κέντρο επιχειρήσεων όσες αποστολές μπορούν να γίνουν. Μετά τις 48 και ιδίως μετά τις 72 ώρες θεωρούμε ότι οι πιθανότητες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια είναι σχεδόν μηδενικές» ανέφερε καταλήγοντας ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Συγκλονίζουν οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία -Έσωσαν ήδη 4 ζωές

Λίγο φως, μέσα στο «μαύρο», προσφέρουν οι τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών της ΕΜΑΚ, του ΕΚΑΒ και άλλων ομάδων από όλο τον κόσμο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ, μέχρι στιγμής, η 1η ΕΜΑΚ, μαζί με το ΕΚΑΒ, έχει καταφέρει συνολικά να βγάλει ζωντανούς από τα ερείπια τέσσερις ανθρώπους. Χθες, διέσωσαν τρεις, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι, με την εν λόγω επιχείρηση να καταγράφεται σε ένα άκρως συγκινητικό βίντεο.

«Σήμερα το πρωί είχαμε τη δραματική διάσωση ενός ακόμη νεαρού ατόμου. Επομένως, έχουμε φτάσει, αισίως, σε ένα αριθμό τεσσάρων διασωθέντων. Επιπλέον, έχουμε ανασύρει τρεις νεκρούς» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ είναι ο γιος του πυροσβέστη που έσωσε τον μικρό Ανδρέα στον σεισμό του 1995 στο Αίγιο.

Οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ έχουν συγκινήσει και τους Τούρκους πολίτες οι οποίοι αναμεταδίδουν τα βίντεο, με διθυραμβικά σχόλια και ευχαριστίες:

 

 

«Τεράστια καταπόνηση της ΕΜΑΚ, μεγάλο το συναισθηματικό βάρος»

Όπως εξήγησε, «οι τέσσερις αυτοί ζωντανοί βγήκαν πόντο - πόντο, σκάβουν τα παιδιά μας πόντο - πόντο, για να μην κάνουν φθορές στα υποστηλώματα και να μην υπάρξουν καταρρεύσεις. Το έδαφος είναι σαθρό».

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, και ο ίδιος συγκινημένος από τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, σημείωσε ότι «οι συνάδελφοί μας της 1ης ΕΜΑΚ δουλεύουν όλο το 24ωρο, η καταπόνησή τους είναι τεράστια και το συναισθηματικό βάρος μεγάλο. Δουλεύουν στο κόκκινο. Έχουν την προσοχή τους στο 100% μήπως ακούσουν μια ανθρώπινη φωνή, ένα παιδάκι. Όταν είδατε τον διασώστη της ΕΜΑΚ να κλαίει είναι η ένταση της στιγμής».

Το συγκλονιστικό βίντεο που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ:

 

 

Αναχωρεί και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ για την Τουρκία

Ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που μετέβη στην Τουρκία έχει άρτιο εξοπλισμό (υδραυλικού τύπου εργαλεία, διαστολείς, κόφτες, διασωστικά μαξιλάρια κ.ά) και πλήρη αυτονομία τροφίμων, νερού, ένδυσης και υπόδησης για μια εβδομάδα.

Επιπλέον, τόνισε ότι αναμένεται να αναχωρήσει δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, αποτελούμενο από 15 άτομα και τρεις ακόμη διασώστες του ΕΚΑΒ καθώς και έναν ακόμη διασωστικό σκύλο (βελγικός ποιμενικός).

Ετοιμάζεται και ειδική ομάδα εθελοντών για την Τουρκία

Στο μεταξύ, ακόμη μία ομάδα διασωστών αναμένεται να αναχωρήσει από την Ελλάδα για την Τουρκία.

Η ομάδα των Ελλήνων επίλεκτων εθελοντών με εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό εξοπλισμό ξεκινά για την Τουρκία, προκειμένου να βοηθήσει στην ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια.

«Από χθες το βράδυ σε συνεννόηση με την τουρκική Υπηρεσία Διάσωσης και με το προξενείο της Θεσσαλονίκης, είμαστε σε ετοιμότητα και με τον κατάλληλο εξοπλισμό» είπε αρχικά ο Μιλτιάδης Μπενάκης, επικεφαλής της ΕΠΟΜΕΑ, στην κάμερα της εκπομπής «Live News», του Mega.

Αναφερόμενος στο πώς μπορούν να βοηθήσουν στο τιτάνιο έργο που συντελείται, είπε: «Έχουμε drone με ειδικές κάμερες, οι οποίες μπορούν να διεισδύσουν στο έδαφος για να δουν εάν υπάρχουν χημικές και άλλες ουσίες που διαρρέουν, προτού γίνει οποιαδήποτε ανασκαφή, καθώς και υπέρυθρες κάμερες για τον εντοπισμό των θυμάτων».

Οι διασώστες θα έχουν ένα ξεχωριστό κατάλυμα και το μόνο που ελπίζουν είναι να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν. «Ευελπιστούμε να βρούμε ζωντανούς ανθρώπους στα συντρίμμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι με τους άστεγους» τόνισε κλείνοντας.

Τραγωδία δίχως τέλος: Πάνω από 8.700 οι νεκροί

Ο απολογισμός των νεκρών έχει ήδη φτάσει τους 8.764.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση. Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600.

«Εκατοντάδες οικογένειες κάτω από τα συντρίμμια»

«Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό», επεσήμανε η οργάνωση.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση