Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα ανοίξει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου κατά της Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 18:31 Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα ανοίξει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου κατά της Ρωσίας

Για απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία και σκόπιμη στόχευση μη στρατιωτικών υποδομών, αναμένεται να κατηγορηθεί η Ρωσία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σκοπεύει να ανοίξει δύο υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα ζητήσει εντάλματα σύλληψης για πολλά άτομα, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους που γνωρίζουν την απόφαση και δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Οι υποθέσεις αντιπροσωπεύουν τις πρώτες διεθνείς κατηγορίες που διατυπώθηκαν από την έναρξη της σύγκρουσης και έρχονται μετά από μήνες εργασίας από ειδικές ομάδες έρευνας. Ισχυρίζονται ότι η Ρωσία απήγαγε παιδιά και εφήβους από την Ουκρανία και τα έστειλε σε ρωσικά στρατόπεδα επανεκπαίδευσης και ότι το Κρεμλίνο στόχευσε σκόπιμα μη στρατιωτικές υποδομές.

Ο γενικός εισαγγελέας, Καρίμ Καν, πρέπει πρώτα να παρουσιάσει τις κατηγορίες του σε μια προδικαστική επιτροπή δικαστών που θα αποφασίσει εάν πληρούνται τα νομικά πρότυπα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ή εάν οι ανακριτές χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

Δεν ήταν σαφές ποιον σχεδίαζε να κατηγορήσει το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση. Ερωτηθείσα να επιβεβαιώσει τα αιτήματα για εντάλματα σύλληψης, το γραφείο του εισαγγελέα είπε: «Δεν συζητάμε δημόσια λεπτομέρειες που σχετίζονται με εν εξελίξει έρευνες».

Κάποιοι εξωτερικοί διπλωμάτες και ειδικοί είπαν ότι είναι πιθανό να κατηγορηθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει ασυλία σε αρχηγό κράτους σε υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή γενοκτονία.

Ωστόσο, η πιθανότητα για δίκη παραμένει μικρή, λένε οι ειδικοί, καθώς το δικαστήριο δεν μπορεί να εκδικάσει υποθέσεις ερήμην και η Ρωσία είναι απίθανο να παραδώσει δικούς της αξιωματούχους.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, αλλά διεθνείς και Ουκρανοί ερευνητές έχουν συγκεντρώσει ισχυρά στοιχεία για μια σειρά θηριωδιών από τις πρώτες μέρες της εισβολής.

πηγή: news247.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση