Ρεκόρ στο Έβερεστ: Ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου για 27η φορά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023 13:07 Ρεκόρ στο Έβερεστ: Ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου για 27η φορά

Σχεδόν κάθε χρόνο στην κορυφή του Έβερεστ από το 1994.

Ο Νεπαλέζος ορειβάτης Κάμι Ρίτα, που είναι Σέρπα, έφθασε σήμερα στην κορυφή του Έβερεστ για 27η φορά και έκανε νέο ρεκόρ στην κορυφή του κόσμου. 

«Ναι, ο Κάμι Ρίτα ανέβηκε στο Σαγκαρμάτα για 27η φορά», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ Μπιγκιάν Κοϊράλα, αναφερόμενος στο βουνό με το νεπαλέζικο όνομά του.

Ο Σέρπα Κάμι Ρίτα, 53 ετών, κατείχε το ρεκόρ μετά τη 22η ανάβασή του το 2018, με την οποία έσπασε ένα προηγούμενο ρεκόρ που μοιραζόταν μαζί με άλλους δύο Σέρπα, αμφότερους συνταξιούχους.

Οι Σέρπα είναι ορεινός λαός του Νεπάλ και της πολιτείας Σικίμ της Ινδίας.  Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ (1953), και του όρους Κ2 το χειμώνα (2021).

Την Κυριακή, ένας άλλος ορειβάτης, ο Σέρπα Πασάνγκ Ντάουα , είχε φθάσει στην κορυφή του Έβερεστ για 26η φορά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του.

Σχεδόν 30 χρόνια στην κορυφή του Έβερεστ

Οδηγός ορειβατών στα Ιμαλάια εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια, ο Σέρπα Κάμι Ρίτα είχε φθάσει στην κορυφή των 8.848 μέτρων για πρώτη φορά το 1994.

Έκτοτε ανέβαινε στο Έβερεστ σχεδόν κάθε χρονιά και μάλιστα είχε ηγηθεί επανειλημμένα της πρώτης ομάδας ορειβατών στην οποία ανατίθεται να ανοίξει το δρόμο προς την κορυφή.

Επονομαζόμενος «ο άνθρωπος του Έβερεστ», ο Σέρπα γεννήθηκε το 1970 στο Τάμε, ένα χωριό των Ιμαλαΐων που φημίζεται ότι βγάζει ταλαντούχους ορειβάτες.

Οι νεπαλέζοι οδηγοί, εν γένει Σέρπα που προέρχονται από τις κοιλάδες που περιβάλλουν το Έβερεστ, θεωρούνται οι στυλοβάτες του ορειβατικού τομέα στα Ιμαλάια. Αναλαμβάνουν τεράστιους κινδύνους για να μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα, να τοποθετήσουν τα σχοινιά και να επισκευάσουν τις σκάλες.

Φέτος οι αρχές χορήγησαν 478 άδειες ανάβασης σε ξένους ορειβάτες, τις περισσότερες που έχουν εκδώσει ποτέ.

Πηγή: lifo.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση