Εμφύλιος Wagner - Πούτιν: «Αγνοούμενοι» για 36 ώρες Πούτιν-Πριγκόζιν - Πληγωμένο το κύρος του Κρεμλίνου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 15:17 Εμφύλιος Wagner - Πούτιν: «Αγνοούμενοι» για 36 ώρες Πούτιν-Πριγκόζιν - Πληγωμένο το κύρος του Κρεμλίνου

Δύο βιντεοσκοπημένες εμφανίσεις του Πούτιν το τελευταίο 24ωρο δεν δίνουν στίγμα για το πού μπορεί να βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος - Άγνωστη η τύχη του επικεφαλής της «Wagner» μετά την οπισθοχώρηση του Σαββάτου

Άφαντοι παραμένουν τις τελευταίες 36 ώρες οι Πούτιν και Πριγκόζιν μετά την αποτυχημένη εξέγερση της ομάδας των μισθοφόρων «Wagner» του άλλοτε στενού συμμάχου του Ρώσου προέδρου με στόχο την ανατροπή του.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Sun», πέπλο μυστηρίου καλύπτει την τύχη των δύο ανδρών, που έφεραν τη Ρωσία στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου το Σαββατοκύριακο.

Τη Δευτέρα έκανε την εμφάνισή του στο επίσημο site του Κρεμλίνου η βιντεοσκοπημένη ομιλία του Πούτιν σε ένα διεθνές βιομηχανικό φόρουμ για τους νέους, χωρίς να διευκρινίζεται πότε αυτή βιντεοσκοπήθηκε.

Στο μεταξύ, οι μισθοφόροι της «Wagner» ανέβασαν στα social media μία ανατριχιαστική φωτογραφία με τον Πριγκόζιν και τη λεζάντα «σιωπή, σιωπή», η οποία θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η εξέγερση δεν έχει τελειώσει παρά τη «συμφωνία» που συνήφθη με το Κρεμλίνο.

Αργά χθες το βράδυ, οι «Wagner» δημοσίευσαν στο κανάλι τους στο Telegram μια φωτογραφία του επικεφαλής τους να κοιτάζει την κάμερα με την ακόλουθη λεζάντα: «Τα σχέδια αγαπούν τη σιωπή».

prigozhin_siopi

Χθες, επίσης, αποκαλύφθηκε ότι, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών φέρεται να απείλησαν τις οικογένειες των στρατιωτών της «Wagner», προτού ο Πριγκόζιν δώσει εντολή να σταματήσουν την προέλασή τους στη Ρωσία.


Πάντως, το αφεντικό της «Wagner» δεν έχει εμφανιστεί πουθενά, μέχρι στιγμής, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει φτάσει στη Λευκορωσία. Η ομάδα που χειρίζεται το επικοινωνιακό κομμάτι Πριγκόζιν ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί του, αλλά επέμεινε ότι θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις εάν του τεθούν.

Από την πλευρά τους, τα ρωσικά πρακτορεία «Meduza» και «RTVI» μετέδωσαν αμφότερα ότι παραμένει προς το παρόν άγνωστη η τοποθεσία του αρχηγού της Wagner.

Το τελευταίο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν η οδηγία του προς τους άνδρες του να αποσυρθούν για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και να τερματιστεί η εξέγερση.

«Αγνοούμενος» θεωρείται και ο Πούτιν

Παρά το σημερινό βίντεο, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρείται επίσης «αγνοούμενος». Δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση τα τελευταία 24ωρα εκτός από μια προβιντεοσκοπημένη τηλεοπτική συνέντευξη στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Εικάζεται ότι είχε οχυρωθεί στο μυστικό του καταφύγιο ή σε δύο από τα προεδρικά του αεροπλάνα.

Στην τηλεοπτική ομιλία του, που μαγνητοσκοπήθηκε πριν από δύο ημέρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίρετο ότι ήταν «σίγουρος» για την θετική εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στην εξέγερση του Πριγκόζιν.

Πιθανόν να γνώριζαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για το σχέδιο του Πριγκόζιν

Στο μεταξύ, χθες, αποκαλύφθηκε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μπορεί να γνώριζαν για την εξέγερση πριν από εβδομάδες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα «Washington Post» ότι στα μέσα Ιουνίου, το αφεντικό της «Wagner» σχεδίαζε μια ένοπλη εξέγερση για εκδίκηση κατά των Ρώσων υπουργών, που ο Πριγκόζιν κατηγορεί για τους θανάτους των στρατιωτών του.

Γεγονός είναι ότι, η εξαφάνιση του Πριγκόζιν τροφοδοτεί περαιτέρω σενάρια περί κατάρρευσης της ρωσικής κυβέρνησης.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με την οποία, το ρωσικό καθεστώς παρουσιάζει «ουσιαστικές ρωγμές».

Από την πλευρά του, ο συνταγματάρχης Χάμις ντε Μπρίτον - Γκόρντον, αξιωματικός εν αποστρατεία του βρετανικού στρατού, ο οποίος είχε προβλέψει την εξέγερση της ομάδας «Wagner», δήλωσε στην εφημερίδα «Sun»: «Το όλο θέμα είναι παράξενο... Αυτοί είναι απλώς γκάνγκστερ. Ένας πόλεμος μεταξύ γκάνγκστερ αλλά σε στρατηγικό επίπεδο. Ο Πριγκόζιν θα αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό στόχο για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Και, μάλλον δεν θα έπρεπε να πλησιάσει σε κανένα μπαλκόνι, δεν θα με εξέπληττε αν προσπαθούσαν να τον εξοντώσουν».

Ο ειδικός σε θέματα Ρωσίας, Κίερ Τζιλς, από τη δεξαμενή σκέψης «Chatham House», υποστήριξε ότι η λεγόμενη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Πριγκόζιν «δεν έχει κανένα νόημα». «Δεν μπορώ να σας πω τι συμβαίνει, δεν βγάζει νόημα. Η συμφωνία Wagner- Πούτιν δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς πλευράς», τόνισε και πρόσθεσε: «Ο Πριγκόζιν δεν είναι ασφαλής, η κατάσταση έχει εκτονωθεί με τον ίδιο να λαμβάνει τον δρόμο της εξόδου βρίσκοντας καταφύγιο στη Λευκορωσία, αλλά παραβίασε τους κανόνες και γνωρίζει τις συνέπειες».

Η εξέγερση του Πριγκόζιν χαρακτηρίστηκε «πολύ παράξενη, πολύ περίεργη», από τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Γιούρι Σακ.

Ο Πριγκόζιν είχε καλέσει τον Πούτιν, αλλά εκείνος δεν ήθελε να του μιλήσει

Το ρωσικό πρακτορείο «Μeduza, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις του Κρεμλίνου με τον Πριγκόζιν ξεκίνησαν το βράδυ της 23ης Ιουνίου. Η ίδια πηγή ισχυρίζεται επίσης ότι το μεσημέρι της 24ης Ιουνίου, ο Πριγκόζιν προσπάθησε να τηλεφωνήσει στον Πούτιν, αλλά ο πρόεδρος «δεν ήθελε να του μιλήσει».

Τόνισε επίσης ότι, οι εξελίξεις δείχνουν πως «ο Πούτιν δεν θεωρείται πλέον ένας αήττητος ηγέτης, αλλά δείχνει ιδιαίτερα αδύναμος».

Ο Πριγκόζιν δεν δείχνει να έχει ηττηθεί... Έστησε τη μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία του Πούτιν εδώ και δεκαετίες, όταν ξεκίνησε την εξέγερση στέλνοντας 25.000 άνδρες του να προελάσουν προς τη Μόσχα. Μια φάλαγγα φορτηγών και στρατιωτικού εξοπλισμού έφτασε σε απόσταση 193 χιλιομέτρων από το Κρεμλίνο - η μεγαλύτερη πρόκληση στη μέχρι τώρα «βασιλεία» του Πούτιν. Ωστόσο, η αποτυχημένη ανταρσία από την οργάνωση μισθοφόρων της Wagner στη Ρωσία δείχνει ότι η Μόσχα διέπραξε στρατηγικό λάθος με το να εξαπολύσει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τα περιστατικά του Σαββατοκύριακου είναι εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας και παράλληλα μία ακόμα αποτύπωση του μεγάλου στρατηγικού λάθους που έκανε ο πρόεδρος Πούτιν με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», υποστήριξε κατά την επίσκεψή στο Βίλνιους της Λιθουανίας. «Καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της, είναι ακόμα πιο σημαντικό να συνεχίσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία» πρόσθεσε.

Παραμένει υπό έρευνα ο Πριγκόζιν, γράφει ρωσική εφημερίδα

Στο μεταξύ, σήμερα, η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, ανέφερε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν παραμένει υπό έρευνα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ως ύποπτος για οργάνωση ένοπλης ανταρσίας.


Η ποινική υπόθεση εναντίον του Πριγκόζιν ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου, όταν ανακοίνωσε «πορεία για τη δικαιοσύνη» από τους μαχητές του εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας, για την οποία είπε πως πρόκειται για δειλούς που υπονομεύουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο συμφωνίας, όπως την παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, οι ποινικές κατηγορίες σε βάρος των στασιαστών θα αποσυρθούν με αντάλλαγμα την επιστροφή τους στους στρατώνες και ο Πριγκόζιν θα μεταβεί στη Λευκορωσία.

Στην ιστοσελίδα της «Kommersant», η πηγή της εφημερίδας δήλωσε πως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ο χρόνος για να αρθούν οι ποινικές κατηγορίες.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση