Συναγερμός στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - «Πλησιάζουν μαχητές της Wagner» λέει ο Πολωνός πρωθυπουργός

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 19:49 Συναγερμός στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - «Πλησιάζουν μαχητές της Wagner» λέει ο Πολωνός πρωθυπουργός

Για μετακίνηση μισθοφορικών δυνάμεων της Wagner κοντά στην πόλη Γκρόντνο, πλησιάζοντας τα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας, έκανε λόγο ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, το Σάββατο (29.07.2023).

Όπως δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, εκατοντάδες στρατιώτες της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner έχουν μετακινηθεί κοντύτερα στην πόλη Γκρόντνο της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Η Πολωνία, πρώην μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η οποία είναι πλήρες μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ από το 1999, ανησυχεί για την πιθανή διάχυση του πολέμου στο έδαφός της από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Πολωνία άρχισε να μετακινεί περισσότερα από 1.000 στρατεύματα στα ανατολικά της χώρας, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η παρουσία μαχητών της Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ένταση στα σύνορά της.

«Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη… Πιθανότατα (το προσωπικό της Wagner) θα μεταμφιεστεί σε Λευκορώσους συνοριοφύλακες και θα βοηθήσουν τους παράτυπους μετανάστες να φτάσουν στην πολωνική επικράτεια (και) να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιθανότατα θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Πολωνία προσποιούμενοι τους παράτυπους μετανάστες και αυτό δημιουργεί πρόσθετες απειλές», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Ωστόσο, δεν έδωσε την πηγή των πληροφοριών του για τις κινήσεις της Wagner, την ώρα που ο Αντον Μοτόλκο, επικεφαλής αντιπολιτευτικού κόμματος που παρακολουθεί τη στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα, είπε στο Reuters ότι η ομάδα του δεν είχε κανένα στοιχείο ότι η ομάδα Wagner πλησιάζει στην πόλη Γκρόντνο.

Γκρόντνο: Η στρατηγική θέση της πόλης

Η πόλη Γκρόντνο – σημειώνει ρεπορτάζ του Reuters – κατέχει δυνητικά σημαντική θέση δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στο χάσμα Suwalki, μια στρατηγική λωρίδα γης κατά μήκος των πολωνο-λιθουανικών συνόρων που χωρίζει τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας, από τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο να καλωσορίζει τους μαχητές του στη Λευκορωσία, λέγοντάς τους ότι δεν θα συμμετάσχουν περαιτέρω στον πόλεμο της Ουκρανίας προς το παρόν, αλλά τους διέταξε να συγκεντρώσουν δυνάμεις για την Αφρική, όπου εμπλέκονται σε πολλές συγκρούσεις, ενώ εκπαιδεύουν τον λευκορωσικό στρατό.

Την επόμενη μέρα, ορισμένοι μαχητές της Wagner αφίχθηκαν στο πεδίο εκπαίδευσης της 38ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας έξω από το Μπρεστ, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα.

Η μετάβαση της Wagner στη Λευκορωσία ήταν μέρος μιας συμφωνίας που τερμάτισε την απόπειρα ανταρσίας της ομάδας τον Ιούνιο, όταν ανέλαβε τον έλεγχο ενός ρωσικού στρατιωτικού αρχηγείου, κινήθηκαν προς τη Μόσχα και απείλησαν να οδηγήσουν τη Ρωσία σε εμφύλιο πόλεμο, όπως είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

πηγή: newsit.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση