Bloomberg: Drones, ρομπότ, πρόβατα και… κατσίκες προορίζονται να ριχθούν στη μάχη κατά των πυρκαγιών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023 22:28 Bloomberg: Drones, ρομπότ, πρόβατα και… κατσίκες προορίζονται να ριχθούν στη μάχη κατά των πυρκαγιών

Πλέον όλο και περισσότερα κράτη πλήττονται την κλιματική αλλαγή

Το Bloomberg σε νέο δημοσίευμα του αναφέρει ότι εξετάζονται μια σειρά από μέτρα, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι φωτιές που εκδηλώνονται κάθε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο αναλυτικά, το bloomberg.com αναφέρει πως αρκετές χώρες εξετάζουν τη χρήση drones, ρομπότ καθαρισμού, αλλά και κατσικιών, ώστε να προλάβουν ή και να περιορίσουν την εκδήλωση πυρκαγιών, οι οποίες εντείνονται λόγω της κλιματικής κρίσης.

Χαρακτηριστικά, ο Domingos Xavier Viegas, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Coimbra της Πορτογαλίας, ο οποίος ειδικεύεται στη συμπεριφορά των πυρκαγιών σε άγρια εδάφη, λέει ότι οι υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιούν την τεχνολογία των drones για να χαρτογραφήσουν τη βλάστηση, να εντοπίσουν περιοχές υψηλού κινδύνου, να παρακολουθήσουν τις πυρκαγιές, να συλλέξουν δεδομένα και να παραδώσουν μέχρι και την τελευταία σταγόνα νερού κατά τη διάρκεια πυρκαγιών.

Αναπτύσσονται, επίσης, μεγαλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ορισμένα από αυτά αμφίβια, για να ενεργούν ως εναέρια βυτιοφόρα ή φορείς εύκαμπτων σωλήνων. Αυτά τα πυροσβεστικά ρομπότ μπορούν να ψεκάζουν νερό και χημικά επιβραδυντικά κατά της πυρκαγιάς σε μεγαλύτερες αποστάσεις και μεγαλύτερες περιοχές.

Επίσης, όλες αυτές οι νέες πληροφορίες απαιτούν περισσότερη επεξεργασία δεδομένων. Οι αισθητήρες των drones καταγράφουν περισσότερα δεδομένα από όσα είναι ανθρωπίνως δυνατό να επεξεργαστούν σε πραγματικό χρόνο χωρίς τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2022, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ξεκίνησε μια πρωτοβουλία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης με την ονομασία FireAId. Το πιλοτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε στην Τουρκία μετά τις χειρότερες πυρκαγιές της χώρας το 2021, έδειξε ότι τα εργαλεία αυτά μπορούν να μειώσουν τον χρόνο απόκρισης και τον κίνδυνο για τους πυροσβέστες.

Ρομπότ καθαρισμού και κατσίκες

Τα ρομπότ καθαρισμού της βλάστησης θα μπορούσαν να αφαιρέσουν πιθανή «τροφή» για πυρκαγιές, οπότε τέτοιες συσκευές θα αναπτύσσονται και θα λειτουργούν παράλληλα με τα drones.

Ωστόσο, μέχρι τα ρομπότ καθαρισμού της βλάστησης γίνουν πιο εμπορικά βιώσιμα, ορισμένοι φορείς διαχείρισης πυρκαγιών βασίζονται σε μια πανάρχαια ποιμενική τεχνική: προσκαλούν πρόβατα και κατσίκες να κάνουν την ίδια δουλειά.

Στην Καταλονία, τα λεγόμενα Fire Flocks – πρόβατα ή κατσίκια που βόσκουν στα δάση για να καθαρίσουν τη βλάστηση – επιστρέφουν. Ένα έργο για την αναβίωση αυτής της παράδοσης ξεκίνησε το 2016, ξεκινώντας με ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα μόλις 48 εκταρίων στην περιοχή Baix Emporda της Καταλονίας. Μέχρι το 2022, είχε επεκταθεί σε 651 εκτάρια.

Η Καταλονία είναι ένα από τα λίγα μέρη στον πλανήτη όπου τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών έχουν αντιστρέψει την αύξηση των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον Marc Castellnou, διοικητή συμβάντων πυρκαγιών σε άγρια περιοχή και αναλυτή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Καταλονίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, περίπου 13.500 εκτάρια καίγονταν σε πυρκαγιές κάθε χρόνο – περίπου το 1% των δασών της περιοχής, λέει. Έκτοτε το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε 1.200 έως 1.500 εκτάρια κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο.

Πηγή: Newsbeast

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση