Ντάνιελ Νομπόα: Ο 35χρονος γιος μεγιστάνα έγινε ο νεότερος πρόεδρος του Ισημερινού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 12:31 Ντάνιελ Νομπόα: Ο 35χρονος γιος μεγιστάνα έγινε ο νεότερος πρόεδρος του Ισημερινού (φωτο: twitter)

Ο πατέρας του είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Ισημερινού.

Ο Ισημερινός εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον 35χρονο κεντροδεξιό Ντανιέλ Νομπόα, γόνο επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας, που ασχολείται με το εμπόριο μπανάνας. 

Ο Ντανιέλ Νομπόα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό, καθώς η χώρα της Νότιας Αμερικής αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας και μια προβληματική οικονομία. Ο Νομπόα, ένας κεντροδεξιός πρώην βουλευτής, νίκησε την αριστερή αντίπαλό του Λουίζα Γκονζάλες στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές έχοντας συγκεντρώσει το 52% των ψήφων με καταμετρημένο το 93%.

Ο πατέρας του νεοκλεγέντος προέδρου είναι ο Αλβάρο Νομπόα, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Ισημερινού. Έχει υπάρξει και ο ίδιος επανειλημμένα υποψήφιος για την προεδρία. Η οικογενειακή επιχείρηση αφορά στην παραγωγή και στην εξαγωγή μπανάνας. 

Η ηττημένη Λουίζα Γκονζάλες είχε κάνει προεκλογική εκστρατεία με μια πλατφόρμα κοινωνικών δαπανών παρόμοια με εκείνη του μέντορά της Ραφαέλ Κορέα, η θητεία του οποίου μεταξύ 2007-2017 συνέπεσε με μια έκρηξη των εμπορικών συναλλαγών, μεγάλες δημόσιες δαπάνες και μείωση της φτώχειας, ενώ η κυβέρνησή του πήρε περίπου 18 δισ. δολάρια σε δάνεια από κινεζικές τράπεζες. Η ήττα της Γκονζάλες αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Κορέα, ο οποίος ασκεί επιρροή στον Ισημερινό, παρά το γεγονός ότι ζει εξόριστος στο Βέλγιο για να αποφύγει τις συνέπειες μιας καταδίκης για διαφθορά που σχετίζεται με την περίοδο της προεδρίας του.

Εκλογή Νομπόα: Βία και οικονομία 

Η ασφάλεια ήταν το κύριο μέλημα των ψηφοφόρων σε μια προεκλογική εκστρατεία που στιγματίστηκε από τη βία. Τον Αύγουστο είχε δολοφονηθεί και ένας γνωστός πολιτικός της χώρας. Ήταν ο κεντρώος υποψήφιος Φερνάντο Βιγιαβισένσιο και δολοφονήθηκε τον πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Τροφοδοτούμενο από το έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, το ποσοστό ανθρωποκτονιών στη χώρα τετραπλασιάστηκε μεταξύ του 2018 και του περασμένου έτους, όταν 4.800 άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, αναφέρθηκαν 3.500 ανθρωποκτονίες στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Νομπόα έχει υποσχεθεί σκληρή γραμμή κατά του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης εγκληματιών σε πλοία-φυλακές.   

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπος με οικονομικά ζητήματα. Η χώρα διαχειρίζεται ένα διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, χαμηλότερα έσοδα από την ενέργεια και υψηλότερους τόκους για την αποπληρωμή του χρέους. Η οικονομία του Ισημερινού, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου και θαλασσινών, προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1,5% φέτος και κατά 0,8% το 2024.

Με πληροφορίες από Financial Times και Reuters

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση