Ο ΟΗΕ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας – «Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 09:34 Ο ΟΗΕ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας – «Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά» (φωτο reuters)

«Ένας ολόκληρος πληθυσμός υφίσταται πολιορκία και επίθεση».

Οι διευθυντές των κυριότερων υπηρεσιών του ΟΗΕ έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή –σπάνια– κοινή ανακοίνωσή τους με την οποία εκφράζουν αγανάκτηση για τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με σοκ και φρίκη καθώς αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των χαμένων και ρημαγμένων ζωών», αναφέρει το κείμενο.

Οι ηγέτες 18 υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στηλίτευσαν τον ολοένα βαρύτερο απολογισμό των θυμάτων του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, έναυσμα του οποίου ήταν η επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Στον μικρό παραθλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί 9.770 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ασταμάτητα τον θύλακα από το ξέσπασμα της σύρραξης. Ενώ πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κατά πλειονότητα άμαχοι, στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη Λωρίδα της Γάζας, «ένας ολόκληρος πληθυσμός υφίσταται πολιορκία και επίθεση, απαγόρευση πρόσβασης στα απόλυτα απαραίτητα προς το ζην, βομβαρδίζεται μέσα στο σπίτι του, σε καταφύγια, σε νοσοκομεία, σε χώρους λατρείας. Αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ καλούν τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους 240 και πλέον ομήρους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου και κάθε μέρος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του δυνάμει του διεθνούς δικαίου. Μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να φθάσουν στον πληθυσμό, ειδικά τα πιο ευάλωτα μέλη του, προσθέτουν.

«Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», καταλήγει το κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση