Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία: Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση με τον Φιντάν - «Περιμένουμε την ολοκλήρωση της αγοράς των F-16»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2024 19:00 Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία: Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση με τον Φιντάν - «Περιμένουμε την ολοκλήρωση της αγοράς των F-16»

Συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Προηγήθηκε συνάντησή του περίπου δύο ωρών με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

blinken
Άντονι Μπλίνκεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Χακάν Φιντάν επισήμανε επίσης, ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για να παρασχεθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών.

Ο Τούρκος υπουργός φέρεται να τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξουν εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων που παράγονται στη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.

blinken1

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

Στη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρόντες ήταν επίσης ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέρι Φλέικ.

Μετά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός αναχώρησε για την Κρήτη, για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
 

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση