Γκαμπριέλ Ατάλ: Ορθόδοξος και με ελληνικές ρίζες ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 12:46 Γκαμπριέλ Ατάλ: Ορθόδοξος και με ελληνικές ρίζες ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Η μητέρα του 34χρονου πολιτικού, Μαρί ντε Κουρίς, έχει ελληνορωσική καταγωγή από την Οδησσό - Παρότι ορθόδοξος, ο Ατάλ αντιμετώπισε αντισημιτισμό λόγω του ονόματος του εβραίου πατέρα του

Ορθόδοξος και με ελληνικές ρίζες από τη μεριά της μητέρας του είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο 34χρονος πολιτικός, που διορίστηκε εχθές πρωθυπουργός αντικαθιστώντας την Ελιζαμπέτ Μπορν, είναι γιος του δικηγόρου και παραγωγού ταινιών Ιβ Ατάλ και της Μαρί ντε Κουρίς, η οποία είχε εργαστεί στο παρελθόν σε εταιρεία παραγωγής ταινιών.

O πατέρας του Γκαμπριέλ Ατάλ, που έφυγε από τη ζωή το 2015, ήταν εβραίος Γαλλοτυνήσιος, ενώ η μητέρα του είχε ελληνορωσικές ρίζες από την Οδησσό, όπως αναφέρει το βιογραφικό του πολιτικού στη γαλλική σελίδα της Wikipedia. Οι γονείς του Γκαμπριέλ Ατάλ απέκτησαν τρία μαζί και πήραν διαζύγιο το 2000. Εκτός από τις 3 αδελφές του, ο 34χρονος έχει έναν ακόμη αδελφό, ένα αγόρι που είχε υιοθετήσει η μητέρα του.

O πρώην υπουργός Παιδείας, που εχθές έγινε ο νεότερος σε ηλικία Γάλλος πρωθυπουργός επί Πέμπτης Δημοκρατίας, έχει δηλώσει δημόσια ότι έχει ασπαστεί την θρησκεία της μητέρας του, ενώ το πλήρες όνομά του περιλαμβάνει και το επίθετό της, αφού είναι «Γκαμπριέλ Ατάλ Ντε Κουρίς».
 

 

Παρότι ορθόδοξος, ο Ατάλ είχε πει σε συνέντευξή του ότι έχει βιώσει αντισημιτισμό στη ζωή του εξαιτίας του ονόματος του πατέρα του, κάτι για το οποίο τον είχε προειδοποιήσει ο κινηματογραφικός παραγωγός πριν πεθάνει.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υπήρξε στο παρελθόν κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Προϋπολογισμού και υπουργός Παιδείας στις κυβερνήσεις του Εμανουέλ Μακρόν και πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες του στρατοπέδου του Γάλλου προέδρου.
 

 

«Άψογος», «καλός μαθητής», «η καλύτερη ενσάρκωση του μακρονικού DNA»: το φαινόμενο Ατάλ, του πολιτικού ο οποίος ήταν ήδη ο βενιαμίν της κυβέρνησης το 2017 και στη συνέχεια ο πιο νέος υπουργός Εθνικής Παιδείας, επιβλήθηκε τελικά για να διαδεχθεί την Ελιζαμπέτ Μπορν στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν προς γενική έκπληξη.

Η πιο δημοφιλής προσωπικότητα της κυβέρνησης και της προεδρικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με έναν στους δύο Γάλλους, ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι επίσης ο πρώτος αρχηγός της γαλλικής κυβέρνησης που δηλώνει ανοιχτά γκέι.

Ο διορισμός του πραγματοποιείται ενώ η δεύτερη προεδρική πενταετία του Μακρόν αντιμετωπίζει δυσκολίες: χωρίς πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αντιμέτωπος με την άνοδο της άκρας δεξιάς, ο γάλλος πρόεδρος δυσκολεύεται να δώσει πνοή στη δεύτερη θητεία του. Η υιοθέτηση με μεγάλες δυσκολίες της πολύ επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, και πιο πρόσφατα ενός νόμου για την μετανάστευση ο οποίος υποστηρίχθηκε από την άκρα δεξιά και δίχασε την προεδρική πλειοψηφία, άφησαν τα ίχνη τους.

Προερχόμενος από την κίνηση των νέων υποστηρικτών του Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην ηγετικού στελέχους της αριστεράς που περιέπεσε σε δυσμένεια αφού συνελήφθη για σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη, ο Γκαμπριέλ Ατάλ ήταν από τους πρώτους σοσιαλιστές που ακολούθησαν τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δημιουργία, το 2016, του κόμματός του Εμπρός! (En Marche!) που αποτέλεσε το εφαλτήριό του για το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.


Το 53% των Γάλλων αντιμετωπίζει θετικά τον διορισμό Ατάλ
 

 

Το 53% των Γάλλων αντιμετωπίζει θετικά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει τον 34χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ στη θέση του πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Odoxa-Backbone Consulting για την εφημερίδα Le Figaro. Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο νέος πρωθυπουργός διακρίνεται για τον δυναμισμό του (77%), τη συμπαθητική παρουσία του (70%), το άνοιγμα του στον διάλογο (64%), τις γενικότερες ικανότητες του (62 %), τη σταθερότητά του (54%) και τις γνώσεις του (51%). Από την άλλη πλευρά, το νεαρόν της ηλικίας του θεωρείται πλεονέκτημα μόνο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (35%).

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φίλιπ παραμένει στο πλαίσιο της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας ο καλύτερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2027, με 52% έναντι 46% για τον Ατάλ, ενώ 60% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνηση της προηγούμενης πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπόρν

Πηγή: protothema.gr
 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση