Οι ΗΠΑ σφυροκοπούν τους Χούθι και ένοπλες οργανώσεις σε Υεμένη και Ιράκ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 09:15 Οι ΗΠΑ σφυροκοπούν τους Χούθι και ένοπλες οργανώσεις σε Υεμένη και Ιράκ

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως διεξήγαγαν χθες Τρίτη το βράδυ (24.1.2024) ακόμη δυο πλήγματα εναντίον των Χούθι της Υεμένης, διευκρινίζοντας πως βομβάρδισαν στο έδαφος πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας που οι αντάρτες είχαν στρέψει προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Τις τελευταίες σχεδόν 2 εβδομάδες, οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν αδιάκοπα θέσεις των Χούθι στην Υεμένη προκειμένου να «προστατεύσουν» την ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τις επιθέσεις των ανταρτών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται προσκείμενοι στο Ιράν, σε αυτή την θαλάσσια περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, περί τις 02:30 (ώρα Σανάα· 01:30 ώρα Ελλάδας), «έπληξαν δυο πυραύλους κατά πλοίων των Χούθι, που ήταν στραμμένοι προς τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν», ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, το CENTCOM.

Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη για την αποτροπή του «άμεσου κινδύνου για τα εμπορικά πλοία και τα σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή», πρόσθεσε. Η Ουάσιγκτον επιμένει από την αρχή αυτών των βομβαρδισμών πως ο χαρακτήρας τους είναι αμυντικός.

Λίγες ώρες νωρίτερα, τη Δευτέρα το βράδυ, οι ΗΠΑ, σε αυτή την περίπτωση μαζί με τη Βρετανία, βομβάρδισαν 8 εγκαταστάσεις των Υεμενιτών ανταρτών, με τους τελευταίους να διαμηνύουν πως θα ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Οι Χούθι πολλαπλασίασαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων, εξωθώντας μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, καθιστώντας πιο χρονοβόρες και δαπανηρές τις θαλάσσιες μεταφορές.

Οι αντάρτες, που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Υεμένης, χώρας εμπόλεμης επί περίπου μια δεκαετία, λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται στο Ισραήλ ή «συνδέονται» με αυτό, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο υπό πολιορκία του Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζουν σθεναρά οι ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 2 νεκροί από πλήγματα κατά ενόπλων οργανώσεων στο Ιράκ

Τουλάχιστον δύο νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός αμερικανικών βομβαρδισμών τη νύχτα χθες Τρίτη στο Ιράκ εναντίον υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους.

Τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») –οργάνωσης που αποτελεί μέρος των Χασντ ας Σάαμπι («Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης», παραστρατιωτικών ενταγμένων πλέον στον τακτικό στρατό– στην περιοχή Ζουρφ αλ Σάχαρ, περίπου 60 χλμ. νότια της Βαγδάτης, καθώς και στην περιοχή Αλ Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Οι δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στην Αλ Κάιμ.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στη Συρία έχουν δεχθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις από φιλοϊρανούς μαχητές.

Το Σάββατο, 4 Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την επίθεση που δέχθηκε η βάση Αΐν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Την ευθύνη για την επίθεση, με βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες, ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ».

Οι ΗΠΑ διατηρούν ανεπτυγμένους περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία και άλλους 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τον διεθνή συνασπισμό που σχημάτισαν το 2014.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση