Λονδίνο: Κινέζοι έκοψαν το livestreaming γνωστού πιανίστα στο μετρό, επειδή έδειξε τα πρόσωπά τους

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 21:29 Λονδίνο: Κινέζοι έκοψαν το livestreaming γνωστού πιανίστα στο μετρό, επειδή έδειξε τα πρόσωπά τους

Σύγκρουση κόσμων και πολιτισμών - Η διαδικτυακή μετάδοση κατέληξε σε αντιπαράθεση, με τη βρετανική αστυνομία να παίρνει τελικά το μέρος των Κινέζων

Ξεκίνησε σαν αυτοσχέδιο κονσέρτο από πιανίστα σε πολυσύχναστο σταθμό τρένων στο Λονδίνο, αλλά κατέληξε σε αντιπαράθεση με Κινέζους για την εικόνα τους, αναγκάζοντας την αστυνομία να πάρει θέση για τα γεγονότα.

Το περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Μπρεντ Κάβανα και έξι Κινέζους μεταδόθηκε ζωντανά από το Διαδίκτυο και γρήγορα έγινε viral. Έβαλε όμως το ερώτημα: Μπορεί κανένας να ζητά να διαγράφεται η εικόνα του από ένα live stream και μάλιστα με έντονο τρόπο;

Η ιστορία εκτυλίχθηκε την περασμένη Παρασκευή στον σταθμό του Σεν Πάνκρας στο Λονδίνο, αναφέρει το Business Insider.

Ο πιανίστας Μπρεντ Κάβανα, που έχει πάνω από δύο εκατ. ακολούθους στο YouTube, άρχισε να παίζει σε ένα πιάνο μέσα στον σταθμό, το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλους.

«Πολύ πολύ κρύο σήμερα στο Λονδίνο, περίπου -4 βαθμοί» είπε πριν αρχίσει να παίζει με άλλο πιανίστα μπροστά στη κάμερα που μετέδιδε τα πάντα στο Διαδίκτυο.

Στο βάθος της εικόνας φαίνονταν έξι άνθρωποι με κινεζικές σημαίες και κίτρινα χαρτιά. Μία γυναίκα της ομάδας άρχισε να καταγράφει με το κινητό τον Κάβανα, ο οποίος ρώτησε άλλο μέλος της ομάδας αν ήθελε να χορέψει στον ρυθμό του πιάνου, αλλά αυτή αρνήθηκε.

Λίγο μετά άρχισαν τα παράδοξα.

«Είμαστε εδώ για γυρίσματα για την κινεζική τηλεόραση, μας τραβήξατε όλους με τις κάμερές σας» είπε η γυναίκα που κινηματογραφούσε τον Κάβανα. Ο ισχυρισμός της ότι εργάζεται για την τηλεόραση δεν είναι γνωστό αν ευσταθεί.

Ο πιανίστας είπε ότι δεν ήταν σίγουρος αν η κάμερά του είχε καταγράψει τα πρόσωπά τους. «Δεν μας επιτρέπετε;» ρώτησε. «Σε μας δεν επιτρέπετε, επειδή είμαστε για την κινεζική τηλεόραση» απάντησε η γυναίκα.

Ο Κάβανα διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι έκανε ζωντανή μετάδοση σε δημόσιο χώρο.

Ένας άνδρας από την ομάδα των Κινέζων είπε στον Κάβανα ότι προστατεύουν τα δικαιώματα στη φωνή και την εικόνα τους. Αργότερα πρόσθεσε ότι η ομάδα «είχε συμφωνία με άλλους» να μην δείχνουν τα πρόσωπά τους στο Διαδίκτυο και απείλησε ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες.

Αλλά ο Κάβανα συνέχισε να διαφωνεί. «Είμαστε σε μια ελεύθερη χώρα, δεν είμαστε στην κομμουνιστική Κίνα, καταλαβαίνετε;» είπε.

«Λυπάμαι, αυτό τώρα είναι ρατσιστικό» απάντησε ο άνδρας.

Όταν ο Κάβανα άγγιξε μια σημαία που κρατούσε μια από τις γυναίκες, ο άνδρας άρχισε να του φωνάζει να μην την αγγίξει.

Στη συνέχεια έφτασαν δύο αστυνομικοί και η ομάδα των Κινέζων εξήγησε ποιο ήταν είναι το πρόβλημά της.

«Βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο» ακούστηκε ένας από τους αστυνομικούς να τους λέει στη ζωντανή μετάδοση. «Αν βιντεοσκοπούν, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε δημόσιο χώρο».

Η αστυνομικός είπε στον πιανίστα να σταματήσει τη βιντεοσκόπηση και ότι «δεν επιτρέπεται να το βάλετε αυτό στο κανάλι σας στο YouTube, επειδή πρόκειται για αστυνομικό θέμα».

Στη συνέχεια η αστυνομία μίλησε με την ομάδα μακριά από την κάμερα. Αργότερα, επέστρεψε η αστυνομικός, που είπε στον πιανίστα να κλείσει τη ζωντανή ροή, εξηγώντας του ότι η ομάδα των Κινέζων του είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιήσει πλάνα τους στο κανάλι του στο YouTube. Ο λόγος; «Εργάζονται για εταιρεία και τα πρόσωπά τους και δεν μπορούν να φαίνονται στην τηλεόραση ή στο κανάλι κάποιου».

Ο Κάβανα αρνήθηκε να συμμορφωθεί, λέγοντας ότι «δεν είστε ο ιδιωτικός πράκτορας ασφαλείας τους».

Ο αξιωματικός είπε επίσης ότι η ομάδα κατηγόρησε τον Κάβανα ότι έκανε ρατσιστικά σχόλια και είπε ότι προσπάθησε να αγγίξει άσεμνα ένα μέλος της. Ο πιανίστας σχολίασε σχετικά ότι η ομάδα των Κινέζων μπορεί να προσβλήθηκε, όταν τους αποκάλεσε κατά λάθος «ιαπωνικό τηλεοπτικό συνεργείο».

Κλασική περίπτωση του φαινομένου Στρέιζαντ, σχολίασε ο Κάβανα για το βίντεο, όπου ένα άτομο που προσπαθεί να κρυφτεί από τη δημοσιότητα, προβάλλεται τελικά περισσότερο, μέσω των προσπαθειών του. Αλλά και για τη συμπεριφορά της αστυνομικού είπε ότι ήταν ανάρμοστη.

Η βρετανική νομοθεσία, όπως σημειώνει το Business Insider, επιτρέπει στους ανθρώπους να βιντεοσκοπούν δημόσια και η αστυνομία δεν έχει την εξουσία να τους σταματήσει.

Αντίθετα, ο αστικός κώδικας της Κίνας ορίζει ότι κάθε άτομο έχει το νόμιμο δικαίωμα στην εικόνα του, που δεν μπορεί να δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή του. Στη Βρετανία δεν υπάρχει αυτή η γενική προστασία.

Πηγή: ProtoThema

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση