«Κρύβουν τη σορό του Ναβάλνι, καλύπτουν τα ίχνη τους» λέει η ομάδα του -Επειγόντως διευκρινίσεις ζητά η G7 από τη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024 22:41 «Κρύβουν τη σορό του Ναβάλνι, καλύπτουν τα ίχνη τους» λέει η ομάδα του -Επειγόντως διευκρινίσεις ζητά η G7 από τη Ρωσία

Διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι ζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ένα θρίλερ σχετικά με τη σορό του καθώς η μητέρα δεν μπόρεσε να την ανακτήσει.

Παράλληλα, η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι κατηγορεί τις ρωσικές αρχές πως έκρυψαν σκόπιμα τη σορό του αντιπολιτευόμενου για να «καλύψουν τα ίχνη» μιας ξεκάθαρης, όπως υποστηρίζουν, δολοφονίας.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας 47χρονος πρώην δικηγόρος, έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε την Παρασκευή μετά από έναν περίπατο στην αρκτική σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος» στο Χαρπ, περίπου 1.900 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας, όπου εξέτιε ποινή τριών δεκαετιών, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές.

Θρίλερ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι

Οι αρχές είπαν στη μητέρα του Ναβάλνι και στον δικηγόρο του όταν έφτασαν στην φυλακή σήμερα το πρωί πως η σορός του είχε μεταφερθεί στο νεκροτομείο στο Σάλεκχαρντ, μια πόλη που απείχε δύο ώρες με το αυτοκίνητο από τη φυλακή. Αλλά όταν επισκέφθηκαν το μοναδικό νεκροτομείο στο Σάλεκχαρντ, τους είπαν ότι δεν είχαν τη σορό.

Ένας άλλος σύμμαχος του Ναβάλνι, ο Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε ότι η μητέρα του ακτιβιστή ενημερώθηκε ότι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» - ένας γενικός, ασαφής όρος για μια κατάσταση που προκαλεί αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή ανακοπή χωρίς προφανή αιτία.

Οι υπάλληλοι της φυλακής φέρεται να είπαν στην μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι ότι η αρχική νεκροψία δεν ήταν πειστική και ότι θα έπρεπε να διενεργηθεί και δεύτερη.

«Προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη τους, γι' αυτό δεν δίνουν τη σορό»

«Προσπαθούν να καλύψουν ίχνη, γι’ αυτό δεν δίνουν τη σορό στην οικογένεια του και γι’ αυτό απλώς την κρύβουν από αυτούς» δήλωσε στο BBC, η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος του Ναβάλνι. «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι δεν ήταν απλώς ένας θάνατος, αλλά μια δολοφονία» πρόσθεσε. Παράλληλα, η ομάδα του Ναβάλνι πιστεύει ότι ο αγωνιστής κατά της διαφθοράς δολοφονήθηκε με εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

340 συλλήψεις σε εκδηλώσεις για τον Ναβάλνι – Το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων στη Ρωσία μετά το 2022

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 340 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η OVD-Info ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων σήμερα έγιναν στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, όπου το κίνημα υπέρ του Ναβάλνι ήταν παραδοσιακά ισχυρό, με 74 και 49 κρατούμενους, αντίστοιχα, μέχρι τις 16.36 ώρα Ελλάδας σήμερα.

Πλάνα του Reuters στην Αγία Πετρούπολη έδειξαν δεκάδες να συγκεντρώνονται δίπλα σε ένα μνημείο για τα θύματα καταστολής. Κάποιοι κατέθεταν λουλούδια και άφηναν κεριά, ενώ κάποιοι τραγούδησαν ύμνους και άλλοι αγκαλιάζονταν, δακρυσμένοι. Δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο είπε ότι περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στο σημείο.

Η OVD-Info ανέφερε επίσης μεμονωμένες συλλήψεις σε μικρότερες πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, από τη συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ, όπου επτά σκοτώθηκαν σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα την Πέμπτη, έως τη Βορκούτα, στην Αρκτική όπου κάποτε την περίοδο του Στάλιν βρισκόταν στρατοπέδο καταναγκαστικής εργασίας Γκουλάγκ. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους απολογισμούς της οργάνωσης και η ρωσική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επείγουσες διευκρινήσεις ζητούν οι G7 για τις συνθήκες θανάτου του Ναβάλνι

Οι δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι η ευθύνη για τον αιφνίδιο θάνατο του 47χρονου ανήκει στις ρωσικές αρχές, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας G7 των πλούσιων χωρών κάλεσαν τη Ρωσία να «διευκρινίσει επειγόντως» τις συνθήκες που τον περιβάλλουν.

Ο Πούτιν δεν έχει σχολιάσει δημοσίως αφότου η ρωσική υπηρεσία φυλακών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο κ. Ναβάλνι αρρώστησε και πέθανε στην απομακρυσμένη φυλακή IK-3 στον Αρκτικό Κύκλο.

Αμέσως μετά, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ήταν ενήμερο και ότι ο πρόεδρος είχε ενημερωθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι απέρριψε τις «προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές» εκτιμήσεις σχετικά με την αιτία του θανάτου του που έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης με Βρετανούς αξιωματούχους το Σάββατο.

πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση