Ισραήλ: Σχέδιο για «ανθρωπιστικούς θύλακες» μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα -Τι απαντά η Χαμάς

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 16:09 Ισραήλ: Σχέδιο για «ανθρωπιστικούς θύλακες» μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα -Τι απαντά η Χαμάς

Το Ισραήλ είναι σε αναζήτηση Παλαιστινίων που δεν συνδέονται με τη Χαμάς προκειμένου να διαχειριστούν τις πολιτικές υποθέσεις σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας που έχουν καθοριστεί ως χώροι δοκιμής για τη διοίκηση του θύλακα μετά το τέλος του πολέμου, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Όμως η Χαμάς δήλωσε πως το σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο θα αποκλείει επίσης οποιονδήποτε αξιωματούχο της διεθνώς αναγνωρισμένης Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), θα ισοδυναμεί με ανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ και είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως οι σχεδιαζόμενοι «ανθρωπιστικοί θύλακες» θα βρίσκονται σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας από τις οποίες έχει εκδιωχθεί η Χαμάς, όμως η τελική επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από το αν το Ισραήλ θα επιτύχει τον στόχο του να εξαλείψει την ισλαμιστική οργάνωση από ολόκληρη την παραλιακή περιοχή την οποία αυτή κυβερνά.

«Αναζητούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να το κάνουν», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Όμως είναι σαφές πως θα χρειαστεί χρόνος, καθώς κανείς δεν πρόκειται να παρουσιαστεί, αν θεωρήσει πως η Χαμάς θα του χώσει μια σφαίρα στο κεφάλι».

Το σχέδιο, συνέχισε ο αξιωματούχος, «μπορεί να επιτευχθεί αν καταστραφεί η Χαμάς και δεν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ ή για τους κατοίκους της Γάζας».

Το κορυφαίο ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε πως η συνοικία Ζεϊτούν στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας είναι υποψήφια για την εφαρμογή του σχεδίου, με βάση το οποίο ντόπιοι έμποροι και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών θα διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ισραηλινός στρατός θα παρέχει περιφερειακή ασφάλεια στη Ζεϊτούν, ανέφερε το Channel 12, λέγοντας πως οι ανανεωμένες επιδρομές στρατιωτών εκεί αυτή την εβδομάδα έχουν σχεδιαστεί για να ξεριζώσουν ό,τι απέμεινε από μια φρουρά της Χαμάς που επλήγη σκληρά στα πρώτα στάδια του πολέμου.

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για το ρεπορτάζ του Channel 12.

«Ένδειξη σύγχυσης» απαντά η Χαμάς στο Ισραήλ

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Ισραηλινού αξιωματούχου και το ρεπορτάζ του Channel 12 , ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε πως ένα τέτοιο σχέδιο ισοδυναμεί με ανακατάληψη από το Ισραήλ της Γάζας, από την οποία απέσυρε στρατεύματα και εποίκους το 2005. Το Ισραήλ λέει πως θα ασκεί επ' αόριστον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα μετά τον πόλεμο, αλλά αρνείται ότι θα αυτό θα σήμαινε την ανακατάληψή της.

«Είμαστε σίγουροι πως αυτό το σχέδιο δεν έχει νόημα και είναι μια ένδειξη σύγχυσης και πως δεν θα επιτύχει ποτέ», δήλωσε ο Αμπού Ζούχρι στο Reuters.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος κατέστησε επίσης σαφές πως η Παλαιστινιακή Αρχή, που ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, θα αποκλειστεί επίσης ως εταίρος στους «ανθρωπιστικούς θύλακες» επειδή δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι μαχητές της σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν άλλους 253 ως ομήρους στην επίθεση αυτή, σύμφωνα με το Ισραήλ, προκαλώντας ισραηλινή χερσαία επίθεση και αεροπορικό βομβαρδισμό της Γάζας κατά τους οποίους σχεδόν 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

«Όποιος έλαβε μέρος ή δεν καταδίκασε την 7η Οκτωβρίου αποκλείεται», είπε ο αξιωματούχος.

Ο Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης της οποίας η Παλαιστινιακή Αρχή αποτελεί τμήμα, εμφανίστηκε επίσης σήμερα να απαξιώνει το ισραηλινό σχέδιο.

«Όλες οι προσπάθειες του Ισραήλ να αλλάξει τα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της Γάζας δεν θα επιτύχουν», είπε στο Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει για μια «αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή η οποία θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο. Όμως το Ισραήλ αντιμετώπισε με ψυχρότητα την ιδέα, σημειώνοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή καταβάλλει πληρωμές σε φυλακισμένους μαχητές.

Παρόλα αυτά, είπε ο αξιωματούχος, το Ισραήλ θα ήταν πρόθυμο να εξετάσει ενδεχόμενους εταίρους για τον «ανθρωπιστικό θύλακα» που είχαν στο παρελθόν σχέσεις με την κυρίαρχη στην Παλαιστινιακή Αρχή παράταξη Φάταχ, αντίπαλο της Χαμάς.

πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση