Κλιμάκωση στην Αρκτική: Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ - «Θα τους αντιμετωπίσουμε» απαντά η Ρωσία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 21:56 Κλιμάκωση στην Αρκτική: Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ - «Θα τους αντιμετωπίσουμε» απαντά η Ρωσία

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία πραγματοποιεί την μεγαλύτερη άσκησή της στην περιοχή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου - Περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 13 χώρες θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις που θα διαρκέσουν σχεδόν δύο εβδομάδες

Σε πόλεμο δηλώσεων έχουν επιδοθεί Ρωσία και Δύση με αφορμή τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση που διεξάγει το ΝΑΤΟ, τη μεγαλύτερη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επιταχύνουν την στρατιωτική τους δραστηριότητα στην Αρκτική, ισχυρίζεται η Ρωσία, καθώς η Συμμαχία ξεκίνησε μεγάλη στρατιωτική άσκηση στη βόρεια Ευρώπη.

Αυτό μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Δεν ανέφερε άμεσα με ποιο τρόπο η Ρωσία θα απαντήσει στην υποτιθέμενη δραστηριότητα.

Η Ρωσία ανέλαβε πρωτοβουλίες να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της στα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ξεκίνησε η μεγάλη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη

 

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης του -διευρυμένου πλέον- ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη, στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά η Φινλανδία. Περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 13 χώρες θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις που θα διαρκέσουν σχεδόν δύο εβδομάδες στις βόρειες περιοχές της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

«Χάρη στην επέκταση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τελικά τη Σουηδία, επεκτείνουμε τώρα την άσκηση σε Nordic Response (Σκανδιναβική Απόκριση)», ανέφεραν οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις στην ιστοσελίδα τους. Η πανσκανδιναβική άσκηση αποτελεί μέρος της Steadfast Defender 24, των μεγαλύτερων ασκήσεων του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, με τη συμμετοχή έως και 90.000 στρατιωτών σε πολύμηνες ασκήσεις, που έχουν ως στόχο να δείξουν ότι η συμμαχία μπορεί να υπερασπιστεί όλο το έδαφός της μέχρι τα σύνορά της με τη Ρωσία.

Τα κράτη που συμμετέχουν στην τρέχουσα άσκηση, που διαρκεί έως τις 15 Μαρτίου, είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε και να σταματήσουμε οποιονδήποτε προσπαθεί να αμφισβητήσει τα σύνορά μας, τις αξίες και τη δημοκρατία», δήλωσε ο ταξίαρχος Tron Strand από τη Βασιλική Νορβηγική Πολεμική Αεροπορία, διοικητής του Νορβηγικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων. «Με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, η άσκηση είναι εξαιρετικά επίκαιρη και πιο σημαντική από ποτέ», πρόσθεσε.

Η Φινλανδία εντάχθηκε πέρυσι στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία είναι έτοιμη να περάσει το κατώφλι της Συμμαχίας αφότου η Ουγγαρία επικύρωσε το πρωτόκολλο για την προσχώρησή της σκανδιναβικής χώρας. Ο ούγγρος πρόεδρος Ταμάς Σούλιοκ υπέγραψε σήμερα το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Σουηδία εγκατέλειψε την πολιτική ουδετερότητας που τήρησε κατά τη διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων, καθώς και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αναζητώντας ασφάλεια στους κόλπους του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε βολές αρμάτων μάχης Leopard και τακτικούς ελιγμούς στρατιωτών στο χιονισμένο δάσος. Σε μια ανάπαυλα ο Σουηδός ταξίαρχος Ρίκαρντ Γιοχάνσον αδημονούσε να ρωτήσει φινλανδούς αξιωματούχους για τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισαν μετά την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. «Ανυπομονούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν», είπε σε εκπροσώπους του Τύπο.

πηγή: protothema.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση