Ιστορική στιγμή: Η Σουηδία το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 21:34 Ιστορική στιγμή: Η Σουηδία το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα σήμερα ότι η χώρα θα ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Έμπα Μπους σε συνέντευξη Τύπου.

Η παράδοση από τη Σουηδία των ενταξιακών εγγράφων αναμένεται να λάβει χώρα σε τελετή στην Ουάσινγκτον αργότερα σήμερα. Η Σουηδία θα γίνει αμέσως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ μόλις καταθέσει τα επίσημα έγγραφα.

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία παίρνει τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας

«Είναι επίσημο – Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνοντας τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σημειώνει ότι «η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στην έδρα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα».

Ο πρωθυπουργός Κρίστερσον χαιρετίζει την ιστορική μέρα

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε σήμερα μια ιστορική νέα εποχή στην πολιτική ασφάλειας της χώρας του, η οποία έγινε το 32ο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια τελετής στην Ουάσινγκτον.

«Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα. Η Σουηδία είναι τώρα μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα είναι ο φάρος της Σουηδίας ως μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κρίστερσον, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσινγκτον μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα μοιραζόμαστε σύνορα, ευθύνες και κινδύνους με τους συμμάχους μας», τόνισε. Η ένταξη σήμερα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και επιτεύχθηκε έπειτα από δύο χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, είναι «μια νίκη για την ελευθερία», επισήμανε ο Κρίστερσον κατά τη διάρκεια της τελετής στην Ουάσινγκτον.

«Η Σουηδία έκανε την ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη και ενωμένη επιλογή να ενταχθεί στη ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του τον Άντονι Μπλίνκεν.

Ζελένσκι: Η Σουηδία είναι «καλύτερα προστατευμένη από το ρωσικό κακό»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε σήμερα ότι η Σουηδία είναι «καλύτερα προστατευμένη από το ρωσικό κακό» τώρα που εντάχθηκε επισήμως στο ΝΑΤΟ, στους κόλπους του οποίου φιλοδοξεί να προσχωρήσει μελλοντικά και η Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί σήμερα ότι ακόμη ένα ευρωπαϊκό κράτος καθίσταται καλύτερα προστατευμένο από το ρωσικό κακό», σχολίασε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Σουηδία έβαλε τέλος σε δύο αιώνες στρατιωτικής ουδετερότητας, υποβάλλοντας αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ είναι “πιο ισχυρό από ποτέ” με την ένταξη της Σουηδίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ είναι “πιο ισχυρό από ποτέ” με την ένταξη σήμερα της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “ήθελε να διχάσει” την αμυντική συμμαχία εξαπολύοντας επίθεση στην Ουκρανία, αλλά ο οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου είναι αντίθετα “πιο ενωμένος, αποφασισμένος και δυναμικός από ποτέ”.

πηγή: newsit.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση