Ρωσία: Ανοίγουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές -Ο Πούτιν... κληρώνει αυτοκίνητα για να αυξηθεί η συμμετοχή

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 21:39 Ρωσία: Ανοίγουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές -Ο Πούτιν... κληρώνει αυτοκίνητα για να αυξηθεί η συμμετοχή

Αύριο, 15 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 17/3, ανοίγουν οι κάλπες στη Ρωσία για τις προεδρικές εκλογές και έναν νέο -και άνετο όπως όλα δείχνουν- θρίαμβο του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εγχώριες δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος της χώρας αναμένεται να λάβει ποσοστό άνω του 82%, στη σκιά του πρόσφατου θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, αλλά και σε περιοχές της Ουκρανίας που είναι υπό ρωσική κατοχή.

Εκλογές οι οποίες βέβαια μόνο φυσιολογικές δεν θεωρούνται στον δυτικό κόσμο, αφού δεν υπάρχει κάποιος να σταματήσει τον Πούτιν.

Οι αντίπαλοί του

Τρεις είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοι του νυν προέδρου της χώρας. Ο Νικολάι Χαριτόνοφ από το Κομμουνιστικό κόμμα, ο Λεονίντ Σλούτσκι του Δημοκρατικού κόμματος και ο κεντροδεξιός Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ.

Ο Χαριτόνοφ θα εκπροσωπήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα, στο οποίο έχει επιτραπεί να είναι υποψήφιος σε κάθε εκλογές αυτόν τον αιώνα, αλλά δεν έχει κερδίσει ούτε το ένα πέμπτο των ψήφων από τις πρώτες προεδρικές εκλογές του Πούτιν.

Ο Νταβάνκοφ είναι αντιπρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, ενώ ο Σλούτσκι εκπροσωπεί το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας, το κόμμα που προηγουμένως ηγούνταν από τον υπερεθνικιστή Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος πέθανε το 2022. Όλοι θεωρούνται υπέρμαχοι της πολιτικής του Κρεμλίνου…

Κανείς δεν είναι ενάντια στον πόλεμο της Ουκρανίας, με την μοναδική που στεκόταν απέναντι, την Γιεκατερίνα Ντούντσοβα, να έχει απορριφθεί η υποψηφιότητάς της, με την δικαιολογία… λαθών στα έγγραφα για την ομάδα της εκστρατείας της.

Για αυτές τις εκλογές που θυμίζουν περισσότερο… φιλικό αγώνα, ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και πρώην βοηθός του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, τις χαρακτήρισε ως «τσίρκο», λέγοντας ότι είχαν σκοπό να σηματοδοτήσουν τη συντριπτική μαζική υποστήριξη του Πούτιν. «Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν οι «εκλογές» του Μαρτίου για τον Πούτιν. Είναι μια προσπάθεια προπαγάνδας για τη διάδοση της απελπισίας» στο εκλογικό σώμα, είπε ο Βόλκοφ, ο οποίος δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι του την Τρίτη στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η υπηρεσία πληροφοριών της Λιθουανίας δήλωσε ότι πιστεύει ότι η επίθεση στον πρώην βοηθό του Ναβάλνι, Λεονίντ Βόλκοφ, ήταν πιθανόν «οργανωμένη από τη Ρωσία».

Λοταρία με δώρα από εισιτήρια μετρό ως... διαμερίσματα

Οι εκλογές της Ρωσίας κατά γενική ομολογία, δεν θεωρούνται ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Εκτιμάται πως απλά χρησιμεύουν στο τυπικό μέρος της παράτασης της θητείας του Πούτιν στην εξουσία.

Εκτός εκλογικών κύκλων, η μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου στοχεύει σε ψηφοφόρους με «δώρα» και υλικό υπέρ του Πούτιν.

«Οι πολιτικοί και οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στοχοποιούνται συχνά με κατασκευασμένες ποινικές υποθέσεις και άλλες μορφές διοικητικής παρενόχλησης που αποσκοπούν να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στην πολιτική διαδικασία», σημείωσε ο οργανισμός Freedom House, στην πιο πρόσφατη παγκόσμια έκθεσή του.

Για να ισχυροποιήσει μάλιστα ακόμη περισσότερο το ποσοστό του, θέσπισε και… λοταρίες με έπαθλα από δωρεάν Μέσα συγκοινωνίας και voucher για καφέ, μέχρι αυτοκίνητα και διαμερίσματα εφ’ όσον πάνε και ψηφίσουν. Μία ψήφος που ουσιαστικά δεν αποτελεί προτροπή, αλλά «αυστηρή εντολή» κυρίως προς τους νέους που θα σκεφτούν να αποφύγουν να πάνε τη κάλπη. Μάλιστα, σε διαφημιστικό σποτ υπέρ της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, ακούγεται η φράση «γίνε άντρας και πήγαινε να ψηφίσεις!»

Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν αυτό το τριήμερο τόσο εντός Ρωσίας, όσο και σε ουκρανικά εδάφή που είναι υπό την κατοχή τους, κάτι που έρχεται ενάντια στην διεθνή νομοθεσία. Για τον Πούτιν ωστόσο αυτά είναι ψιλά γράμματα. 

Ο δεύτερος γύρος θα ακολουθήσει σε 3 εβδομάδες, σε περίπτωση που κανείς εκ των τεσσάρων υποψηφίων δε λάβει πάνω από το 50%, κάτι που θεωρείται απίθανο να συμβεί.

Ο Πούτιν το 2021 άλλαξε τη νομοθεσία στη χώρα, επιτρέποντας στον εαυτό του να βάλει υποψηφιότητα για άλλες δύο θητείες, ώστε να μείνει στην εξουσία ως το 2036 (η κάθε θητεία είναι για 6 χρόνια). 

Ο Πούτιν με τις συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία, έχει φροντίσει ήδη να ξεπεράσει σε διάρκεια τον μακροβιότερο πρόεδρο της χώρας, τον Γιόσεφ Στάλιν…

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Πούτιν όχι μόνο δεν είναι αντίπαλος, αλλά έχει σχεδόν τη πλήρη στήριξη των πολιτών. Οι απόψεις βέβαια διίστανται, καθώς θεωρούν πως πολύ μεγάλο ποσοστό απλά φοβάται το καθεστώς και το να ασκήσει κριτική στον Ρώσο πρόεδρο. Οργανισμός αναφέρει πως πάνω από το 80% σκοπεύει να τον ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές, καθώς εκτιμούν πως μπορεί να τους εγγυηθεί την ασφάλεια στη χώρα. Η εισβολή στην Ουκρανία πάντα σπέρνει έναν φόβο για αντίποινα στους πολίτες, ωστόσο πιστεύουν πως η δύναμη του Πούτιν θα τους κρατά ασφαλείς από «αντίποινα».

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως το 75% είναι υπέρ του πολέμου, αλλά το 52% θέλει να γίνουν διαπραγματεύσεις για ειρήνη.

Ο πρώην συνεργάτης του Πούτιν, Αμπάς Γκαλιάμοφ, είπε στο CNN τον περασμένο μήνα ότι η δυσαρέσκεια εναντίον του προέδρου αυξάνεται στη Ρωσία καθώς προσπαθεί να εξαλείψει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης από την κοινωνία για να διασφαλίσει τουλάχιστον ότι αυτή η δυσαρέσκεια θα παραμείνει, «ανοργάνωτη» και «χωρίς ηγέτες», όπως στην περίπτωση Ναβάλνι για παράδειγμα, ενόψει των μελλοντικών εκλογών.

Πώς επηρεάζει ο θάνατος του Ναβάλνι τις εκλογές;

Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι μπορεί να μην έχει χαρακτηριστεί ως δολοφονία, με το Κρεμλίνο να αρνείται να σχολιάσει το οτιδήποτε, αφού εντός των συνόρων, ο φόβος εξακολουθεί να επικρατεί. 

Ο Ναβάλνι ακόμη και μέσα από τις φυλακές, προέτρεπε τους πολίτες να «ψηφίσουν κατά του Πούτιν».

«Έχω μια πρόταση: να ψηφίσετε οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο εκτός από τον Πούτιν. Για να ψηφίσετε κατά του Πούτιν, πρέπει απλώς να ψηφίσετε οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο», είχε πει στις 8 Φεβρουαρίου.

Μετά τον θάνατό του, η χήρα του, Γιούλια Ναβάλναγια, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να μην αναγνωρίσει τις εκλογές» σε μια παθιασμένη ομιλία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της.

«Ο Πούτιν σκότωσε τον άντρα μου ακριβώς ένα μήνα πριν από τις λεγόμενες εκλογές. Αυτές οι εκλογές είναι ψεύτικες, αλλά ο Πούτιν τις χρειάζεται ακόμα. Για προπαγάνδα. Θέλει όλος ο κόσμος να πιστέψει ότι όλοι στη Ρωσία τον υποστηρίζουν και τον θαυμάζουν. Μην πιστεύετε αυτή την προπαγάνδα», είπε χαρακτηριστικά.

Στην κηδεία του συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες παρά την απειλή σύλληψης από τις ρωσικές αρχές.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ναβάλναγια είπε στους Ρώσους ότι θα μπορούσαν «να ψηφίσουν οποιονδήποτε υποψήφιο εκτός από τον Πούτιν».

«Καταστρέψτε το ψηφοδέλτιό σας, μπορείτε να γράψετε Ναβάλνι πάνω του. Δεν πρέπει να ψηφίσετε. Σταθείτε σε ένα εκλογικό κέντρο και πηγαίνετε στα σπίτια σας».

 

 

 

 

πηγή: iefimerida.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση