Brexit – Οι πρώτες υποψηφιότητες για... αντί-Κάμερον: Μέι, Γκόουβ και στο βάθος Μπόρις Τζόνσον

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 12:42 Brexit – Οι πρώτες υποψηφιότητες για... αντί-Κάμερον: Μέι, Γκόουβ και στο βάθος Μπόρις Τζόνσον
Το Brexit ήρθε, ο Ντέιβιντ Κάμερον φεύγει και το θέμα είναι τώρα ποιος θα έρθει να τον αντικαταστήσει τόσο στην ηγεσία των Συντηρητικών όσο και στην πρωθυπουργία και θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη η Τερέζα Μέι και ο Μάικλ Γκόουβ ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητές τους και όλοι πλέον περιμένουν να ακούσουν και τι έχει να πει ο Μπόρις Τζόνσον.
 
Μέχρι τώρα, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί για τη θέση του Κάμερον. Αλλά οι υποψηφιότητες του Γκόουβ και της Μέι έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα. Όπως και το γεγονός πως ο ξανθομάλλης πρώην δήμαρχος δεν έχει και πολλούς... φίλους στις τάξεις των Συντηρητικών. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του αργότερα το μεσημέρι της Πέμπτης (30.06.2016).
 
Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της μέσω επιστολής της που δημοσιεύεται στους Times, στη συνέχεια άνοιξε σελίδα στο Facebook και αργότερα διεμήνυσε ότι το Brexit είναι Brexit και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πρόκειται να ανατραπεί.
 
 
 
"Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό και διακεκριμένο ηγέτη για να διανύσει αυτή την περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους όρους την έξοδο από την ΕΕ", γράφει η Μέι στην επιστολή της στους Times.
 
Και σε μια έμμεση αναφορά στον Μπόρις Τζόνσον, η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κάμερον αναφέρθηκε σε ορισμένους που πρέπει να αναλογιστούν πως "η κυβέρνηση δεν είναι παιχνίδι, είναι σοβαρή υπόθεση που έχει πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων". Στη σελίδα που άνοιξε στο Facebook (Theresa May for Prime Minister), η Μέι τόνισε πως θέτει υποψηφιότητα για τρεις λόγους: γιατί μετά το δημοψήφισμα η Βρετανία χρειάζεται μια δυνατή ηγεσία για να ανταπεξέλθει στην οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο τρόπο την έξοδο από την Ε.Ε., γιατί απαιτείται μια ηγεσία που θα ενώσει το κόμμα και τη χώρα και γιατί χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για το μέλλον.
 
 
Αργότερα, κατά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, η Μέι διεμήνυσε πως «η χώρα μίλησε και η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», βάζοντας τέλος στα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες μέρες για ανατροπή του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.
 
Η 59χρονη Μέι διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών από τον Κάμερον το 2010 όταν αυτός εξελέγη πρωθυπουργός και διατήρησε τη θέση της και μετά την επανεκλογή του Κάμερον στις εκλογές του 2015. Την αποκαλούν (φυσικά) νέα Μάργκαρετ Θάτσερ, εξαιτίας κυρίως της σκληρής της στάσης έναντι των ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, των μεταναστών ή ενάντια στους ισλαμιστές ιεροκήρυκες. Δεν έκρυψε ποτέ πως ανήκει στους ευρωσκεπτικιστές και επί της ουσίας, αν και παρέμεινε στο πλευρό του Κάμερον που υποστήριζε το Bremain, δεν έκανε τίποτα για να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε.
 
 
Ο Μάικλ Γκόουβ
 
Αν και αρχικά είχε ταχθεί στο πλευρό του Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία των Τόρις, φαίνεται πως το e-mail της συζύγου του που κατά... λάθος (;) είδε το φως της δημοσιότητας, τον έπεισε να θέσει κι εκείνος υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. Ο λόγος για τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, που έγινε ο δεύτερος υπουργός, μετά από την Τερέζα Μέι, που θα διεκδικήσει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.
 
Στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε την υποψηφιότητά του, «αδειάζει» τον Τζόνσον και τονίζει πως δεν τον εμπιστεύεται για να αναλάβει τα ηνία της Βρετανίας και το αξίωμα του πρωθυπουργού.
 
«Με λύπη μου έφθασα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία ή να συγκροτήσει μία ομάδα κατάλληλη για την αποστολή που μας περιμένει», είπε ο Γκόουβ, που μέχρι πριν από μερικές μέρες στήριζε... Τζόνσον. «Έχω επανειλημμένως πει ότι δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός... αλλά αυτά που έχουν συμβεί από την περασμένη Πέμπτη βάρυναν σημαντικά στη ζυγαριά», εξηγεί στην ανακοίνωσή του.
 
 
Σε email που διέρρευσε χθες στον Τύπο, η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης και αρθρογράφος της Daily Mail Σάρα Βάιν εμφανίζεται να παροτρύνει τον σύζυγό της να απαιτήσει διαβεβαιώσεις από τον Μπόρις Τζόνσον πριν του προσφέρει την υποστήριξή του. Γράφει επίσης ότι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δεν έχει με βεβαιότητα την υποστήριξη των μελών του κόμματος, ούτε το Πολ Ντέικρ , του ισχυρού διευθυντή της Daily Mail, ούτε του ιδιοκτήτη της Sun και των Times Ρούπερτ Μέρντοκ.
 
 
Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία μέχρι σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος για να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους. Το όνομα του νέου Βρετανού πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, αφού ψηφίσουν τα 150.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο επικρατέστερων από τους βουλευτές των Τόρις.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση