Πώς το νερό σβήνει τη φωτιά; Και γιατί δεν τη σβήνει πάντα; Η επιστήμη απαντά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 14:37 Πώς το νερό σβήνει τη φωτιά; Και γιατί δεν τη σβήνει πάντα; Η επιστήμη απαντά

Όλοι ξέρουμε ότι η φωτιά σβήνει με νερό, αλλά ποιες οι διεργασίες που συντελούνται για να συμβεί αυτό και πόσο αποτελεσματικοί είναι και οι εναλλακτικοί τρόποι κατάσβεσης; Μερικές απαντήσεις

Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε ότι το νερό έχει την ικανότητα να σβήνει τη φωτιά. Όμως πώς «λειτουργεί» η όλη διαδικασία και τι ισχύει για την κατάσβεση σε κλειστούς χώρους και την ύπαιθρο;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νερό δεν δρα άμεσα εναντίον της ίδιας της πυρκαγιάς. Η φωτιά απαιτεί τρία πράγματα για να συνεχίσει να υπάρχει: καύσιμη ύλη, οξυγόνο και μια πηγή θερμότητας. Αντί να καταπολεμήσει άμεσα τη φωτιά, το νερό δυσκολεύει την καύσιμη ύλη (είτε πρόκειται για ξύλο, θάμνους ή ένα κτίριο) να συνεχίσει να καίγεται, δήλωσε ο Μάικλ Γκόλνερ, ειδικός σε θέματα καύσης στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Όταν το ξύλο καίγεται, προσθέτει ο Γκόλνερ, η θερμότητα της φωτιάς εξατμίζει τις ουσίες του ξύλου και τις μετατρέπει σε αέριο, το οποίο στη συνέχεια τροφοδοτεί τη φωτιά.

Αν όμως περιλούσετε το ξύλο με νερό, η φωτιά πρέπει να έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία για να μπορέσει να εξατμίσει το νερό. Στο πλαίσιο αυτό, το να ρίξετε στην πιθανή καύσιμη ύλη νερό κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο περιορισμού της. 

Το εξατμιζόμενο νερό είναι επίσης μια στρατηγική πυρόσβεσης για ειδικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σκεφτείτε μια αίθουσα με υπολογιστές που φλέγεται. Στην προκειμένη περίπτωση το να πέσει νερό σε όλες αυτές τις συσκευές δεν είναι το ιδανικότερο σενάριο. Έτσι, σε αυτή την τακτική πυρόσβεσης,  σταγονίδια τόσο μικρά που μοιάζουν με ατμό ψεκάζονται στο χώρο.

«Μπορείς να βάλεις τόσους υδρατμούς εκεί μέσα που εκτοπίζουν το οξυγόνο και ψύχουν τη φλόγα», αναφέρει ο Γκόλνερ.

Ωστόσο, στις πυρκαγιές που σημειώνονται στην ύπαιθρο τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Σίγουρα το νερό αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο κατάσβεσης. Ωστόσο, ο ρόλος του σε αυτές φωτιές, τις περισσότερες φορές είναι να επιβραδύνει και να περιορίσει το πύρινο μέτωπο, παρά να το σβήσει πλήρως. 

«Οι ρίψεις νερού μπορεί να κερδίσουν λίγο χρόνο για να λειτουργήσουν άλλες μέθοδοι πυρόσβεσης», τονίζει ο Γκόλνερ. «Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι στο έδαφος, που απομακρύνουν με φυσικό τρόπο την καύσιμη ύλη και την πνίγουν με χώμα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει όταν οι φλόγες έχουν ύψος 15 μέτρα», προσθέτει

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση