Νέες θεαματικές εικόνες από το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα: Τα χρώματα ενός «ετοιμοθάνατου» αστέρα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 16:24 Νέες θεαματικές εικόνες από το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα: Τα χρώματα ενός «ετοιμοθάνατου» αστέρα

Το υπέροχο πλανητικό νεφέλωμα, κοντά στον λαμπρό αστέρα Βέγα, απέχει περίπου 2300 έτη φωτός από τη Γη.

To διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ (James Webb) κατέγραψε νέες, θεαματικές εικόνες του Δακτυλιοειδούς Νεφελώματος – γνωστού και ως Μεσιέ 57. 

Οι νέες εικόνες απαθανάτισαν με μεγάλη ευκρίνεια τις περίπλοκες λεπτομέρειες του πλανητικού νεφελώματος, ενός πελώριου νέφους κοσμικών αερίων και αστρικής σκόνης που «φιλοξενεί» τα απομεινάρια ενός άστρου που πεθαίνει.

Οι δύο εικόνες λήφθηκαν σε διαφορετικά μήκη κύματος του υπέρυθρου φωτός, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.


Αριστερά Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα από την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (Near Infrared Camera, NIRCam) και (δεξιά) από το όργανο MIRI (Mid-Infrared Instrument) – Πηγή: ESA/Webb

Το υπέροχο πλανητικό νεφέλωμα, κοντά στον λαμπρό αστέρα Βέγα, απέχει περίπου 2.300 έτη φωτός από τη Γη και μελετάται εδώ και χρόνια από τους επιστήμονες, λόγω των πολύτιμων πληροφοριών που μπορεί να προσφέρει στην επιστήμη για τη διάρκεια ζωής των άστρων.

Τα πλανητικά νεφελώματα, τα οποία παρά την ονομασία τους δεν έχουν καμία σχέση με τους πλανήτες, διαθέτουν συνήθως κυκλική δομή και ονομάστηκαν έτσι επειδή αρχικά έμοιαζαν με τους δίσκους από τους οποίους σχηματίζονται οι πλανήτες. 

Το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα ανακάλυψαν οι Γάλλοι αστρονόμοι, Σαρλ Μεσιέ και  Αντουάν Νταρκέ ντε Πελεπουά το 1779.

Πηγή: CNN

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση