Επιστολές του Μαρσέλ Προυστ θα βγουν σύντομα σε δημοπρασία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 20:11 Επιστολές του Μαρσέλ Προυστ θα βγουν σύντομα σε δημοπρασία

Επιστολές του Μαρσέλ Προυστ, μεταξύ των οποίων ορισμένες που δείχνουν πώς ο συγγραφέας είχε αποδυθεί σε μια εκστρατεία για να εκδώσει τα βιβλία του και να λάβει το βραβείο Γκονκούρ, θα τεθούν σε δημοπρασία στις 7 Οκτωβρίου στο Παρίσι από τον οίκο δημοπρασιών Christie's.

Η πώληση αυτή πραγματοποιείται ενώ φέτος είναι η 100ή επέτειος από την απονομή του βραβείου Γκονκούρ στον διάσημο συγγραφέα.

Το 'κλου' της πώλησης (που περιλαμβάνει συνολικά σχεδόν 75 κομμάτια εκτιμώμενης συνολικής αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ), είναι 16 επιστολές που είχε στείλει ο Μαρσέλ Προυστ στον φίλο του Ρενέ Μπλουμ, γενικό γραμματέα τότε στην εφημερίδα Gil Blas, που είχε πολύ καλή πρόσβαση στον εκδοτικό κόσμο.

Γραμμένες από το 1913 έως το 1916, οι επιστολές αυτές (η αξία των οποίων εκτιμάται μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ) εκτείνονται σε περισσότερες από 90 σελίδες. Στην πρώτη, με ημερομηνία του Φεβρουαρίου 1913, ο Προυστ ζητά από τον φίλο του να υποβάλει το «Από τη μεριά του Σουάν», τον πρώτο τόμο του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», στον εκδότη Μπερνάρ Γκρασέ, προκειμένου να τον εκδώσει για λογαριασμό του συγγραφέα.

Προκειμένου να είναι σίγουρος ότι το βιβλίο θα εκδοθεί όπως αυτός θέλει, ο συγγραφέας προτείνει να πληρώσει ο ίδιος την έκδοση.

«Αν ο κ. Γκρασέ εκδώσει το βιβλίο με δικά του έξοδα, θα το διαβάσει, θα με κάνει να περιμένω, θα μου προτείνει αλλαγές, θα κάνει μικρούς τόμους, κ.λπ.», εξηγεί ο Προυστ προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλογή του να κυκλοφορήσει το βιβλίο με δικά του έξοδα και άρα με τους δικούς του όρους.

Τον Φεβρουάριο του 1913, κι ενώ το συμβόλαιο έκδοσης δεν έχει ακόμη ούτε καν υπογραφεί, ο Προυστ σκέπτεται ήδη να υποβάλει το μυθιστόρημά του ως υποψήφιο για λογοτεχνικά βραβεία.

«Αν αυτό θα ευαρεστούσε τον κ. Γκρασέ, θα μπορούσα να το παρουσιάσω για ένα οποιοδήποτε βραβείο Γκονκούρ, το λέω αυτό κάπως στην τύχη επειδή δεν ξέρω πολύ καλά τι είναι το βραβείο Γκονκούρ», γράφει ο Προυστ στον φίλο του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση