Πυραμίδα 3.400 ετών βρέθηκε στο Καζακστάν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 16:21 Πυραμίδα 3.400 ετών βρέθηκε στο Καζακστάν

Βρέθηκε και οικισμός που υπήρχε χρονολογικά στην ίδια ιστορική περίοδο με την πρώιμη μυκηναϊκή.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πυραμίδα στην περιοχή Καραγκάντα του Καζακστάν.

Η πυραμίδα βρίσκεται σε ένα λόφο με θέα τον ποταμό Τάλντι στην περιοχή Σετ της Καραγκάντα, όπου έγιναν ανασκαφές από αρχαιολόγους του τοπικού Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια 4 ανασκαφικών περιόδων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πυραμίδα αποτελεί ένα μαυσωλείο για έναν ηγεμόνα του πολιτισμού Begazı Dandibay, ενός πολιτισμού της ύστερης εποχής του χαλκού που άκμασε κατά την τελευταία φάση της περιόδου Andronovo (2000-1150 π.Χ.).

Με βάση τις αναλύσεις 14 των ευρημάτων, ο Δρ Αϊρμπάρ Κασσεναλί ανέφερε ότι η δομή της πυραμίδας χρονολογείται μεταξύ του 12ου και του 14ου αιώνα π.Χ.

Η δομή είναι ένα πυραμιδοειδές βαθμιδωτό μαυσωλείο, το οποίο κατασκευάστηκε σε μια περιοχή των στεπών της Sary Arka, όπου οι κοινότητες έθαβαν τους ηγεμόνες τους. Εκτός από τη λειτουργία ως μαυσωλείου, η πυραμίδα χρησιμοποιήθηκε επίσης ως ιερός χώρος για θρησκευτικές τελετές.

«Κοιτάζοντας τις κομμένες πέτρες που βρέθηκαν στην πυραμίδα, το μέγεθος του μαυσωλείου και το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη δομή χτίστηκε την εποχή του χαλκού σε μια πολύ άνυδρη περιοχή όπως η στέπα είναι μια ένδειξη της υψηλής κατανόησης της τέχνης και των πλούσιων πνευματικών πεποιθήσεων που έχουν φτάσει οι κοινότητες Begazi Dandibay», είπε ο Δρ Αϊρμπάρ Κασσεναλί.

Βρέθηκε και οικισμός χρονολογικά ίσος με την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο

Οι ανασκαφές στην περιοχή αποκάλυψαν επίσης έναν πρωτοποριακό οικισμό, που ανήκε επίσης σε μια κοινότητα Begazı Dandibay. «Ο οικισμός αυτός, ο οποίος εκτείνεται σε μια έκταση 15 εκταρίων, υπήρχε χρονολογικά στην ίδια ιστορική περίοδο με την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο στην ηπειρωτική Ελλάδα και την προχωρημένη περίοδο του Μέσου Βασιλείου στην Αίγυπτο. Ο οικισμός διαθέτει μια σειρά από τείχη, ένα σχεδιασμένο δίκτυο δρόμων και συστήματα συλλογής νερού», πρόσθεσε ο Δρ Αϊρμπάρ Κασσεναλί.

Με πληροφορίες από heritagedaily.com

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση