Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» κάνει ολοήμερο πάρτι με DJs και σερβίρει το αγαπημένο της κοκτέιλ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 13:18 Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» κάνει ολοήμερο πάρτι με DJs και σερβίρει το αγαπημένο της κοκτέιλ

Με απαραίτητη προκράτηση θέσης μέσω Μore και ελεύθερη είσοδο, street party και ένα πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων, το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης ντίβας της όπερας το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου.

Η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας αποτελεί γεγονός που έχει ενταχθεί στον κατάλογο επετείων της UNESCO για το 2023 και οι κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας θα έχουν τη δυνατότητα να το γιορτάσουν μέσα από δωρεάν δράσεις που προσφέρει το Μουσείο Μαρία Κάλλας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννησή της

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας Δήμου Αθηναίων θα ανοίξει για τους επισκέπτες από τις 10 το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δράσεις για οικογένειες με παιδιά 5-12 ετών, ξεναγήσεις στα αγγλικά, αλλά και θεματικές ξεναγήσεις από τα μέλη της επιστημονικής του ομάδας.

Οι δράσεις θα κορυφωθούν με ένα '50s-'60s celebration street event στην οδό Πετράκη (όπισθεν του Μουσείου Μαρία Κάλλας). Το Kosmos 93,6 και οι «Kosmopolitans» της πρωινής ζώνης Λεωνίδας Αντωνόπουλος και Γιάννης Δημητριάδης επιλέγουν τη μουσική και δημιουργούν ένα μοναδικό κλίμα που θα αναβιώνει τον ήχο και τις επιτυχίες της εποχής που η Μαρία Κάλλας μεσουρανούσε και σφράγισε με τη φωνή και την παρουσία της: τα χρόνια του ’50 και του ’60.

Όσοι βρεθούν εκεί θα παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό DJ set με πολλές εκπλήξεις αλλά και αναπάντεχες παρουσίες. Την ίδια στιγμή, στο Μουσείο Μαρία Κάλλας θα σερβίρονται cocktails εμπνευσμένα από το αγαπημένο της ποτό.

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας στη Μητροπόλεως

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας στεγάζεται σε τριώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, επί της οδού Μητροπόλεως 44. Πρόκειται για το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας. Βασική αποστολή του είναι να κάνει γνωστή την καλλιτεχνική προσωπικότητα και το έργο αυτής της εμβληματικής λυρικής καλλιτέχνιδας σε ευρύτερες ομάδες κοινού και ειδικά σε όσες και όσους δεν είναι εξοικειωμένες/οι με την όπερα.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου αναπτύσσεται στον α΄ και στον β΄ όροφο και ευνοεί τη βιωματική εμπειρία και τη διαδραστική ανακάλυψη! Ο γ΄ όροφος διαθέτει αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes, μικρές συναυλίες και εκδηλώσεις. Στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχουν το πωλητήριο και το καφέ/εστιατόριο La divina.

Η συλλογή Mαρία Κάλλας

Η δημιουργία συλλογής του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε τα πρώτα αντικείμενα συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές αντικειμένων από αρκετούς φορείς και ιδιώτες, όπως ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας και το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού, με κειμήλια που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα περί τα 1000 τεκμήρια.

Η μόνιμη έκθεση

Βασικός στόχος της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου είναι να αναδείξει τα στοιχεία της τέχνης και της τεχνικής της Κάλλας που την έκαναν μοναδική, να φωτίσει την προσωπικότητά της πέρα από τους μύθους που καλλιεργήθηκαν γι’ αυτήν, να εξηγήσει τι είναι αυτό που την κάνει εξαιρετική και, βεβαίως, να προσφέρει αισθητική απόλαυση και να εμπνεύσει.

Η έκθεση ξεκινά με μια βιωματική προσέγγιση στον β΄ όροφο και συνεχίζει με μια πιο πραγματολογική προσέγγιση στον α΄ όροφο. Έτσι, οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες πρώτα «βυθίζονται» στη φωνή και στις ερμηνείες της Κάλλας και στη συνέχεια ανακαλύπτουν σταδιακά, και στον ρυθμό ή τον βαθμό που επιθυμούν, τα γεγονότα και τους σταθμούς της ζωής και της καριέρας της, καθώς και τα στοιχεία που συνέθεσαν την προσωπικότητα και το ταλέντο της. Με αυτόν τον τρόπο, η έκθεση συνδυάζει μια πιο «ουδέτερη» και αποστασιοποιημένη οπτική (χρονολογικός άξονας - τα γεγονότα) με μια πιο «προσωπική» και βιωματική ματιά (ερμηνευτικοί κύκλοι - η γυναίκα, η καλλιτέχνις, η ντίβα, ο μύθος). Παράλληλα, δίνει στοιχεία για να απαντηθούν ερωτήματα, ευνοεί το στοιχείο της ανακάλυψης και τη διάδραση και αφήνει -εν τέλει- το κοινό να οδηγηθεί στα δικά του συμπεράσματα.

Η προτεινόμενη πορεία ξεκινά με τον ανελκυστήρα προς τον β΄ όροφο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην «εμπειρία Κάλλας»: οι επισκέπτες/τριες κινούνται διαδοχικά σε τρία δωμάτια που προσομοιάζουν σκηνικά από παραστάσεις εμβληματικών ρόλων που ερμήνευσε η Κάλλας (Norma, Tosca, La traviata) και βυθίζονται στη φωνή και στην ερμηνεία της, ενώ σε ένα τέταρτο δωμάτιο παρακολουθούν την Κάλλας να διδάσκει στα masterclasses που έδωσε στη Juilliard School της Νέας Υόρκης το 1971-72.

Στον α΄ όροφο η αφήγηση αναπτύσσεται μέσα από ενότητες οι οποίες ξετυλίγουν τη ζωή και την καριέρα της Κάλλας χρονολογικά και θεματικές νησίδες που πραγματεύονται πτυχές της ζωής της σε μη χρονολογική σειρά και μπορούν να ιδωθούν αυτόνομα. Οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες μπορούν να ακούσουν την Κάλλας να ερμηνεύει διάσημες άριες, να δουν προσωπικά της αντικείμενα, να δουν βίντεο με συνεντεύξεις της, να διαβάσουν μαρτυρίες για αυτήν, να φυλλομετρήσουν ντοσιέ με επιπλέον υλικό, να ανακαλύψουν πληροφορίες κρυμμένες σε συρτάρια ή πίσω από ανακλινόμενες επιφάνειες, να φυλλομετρήσουν αποκόμματα Τύπου σε tablets και πολλά άλλα.

Τα εκθέματα

  • Προσωπικά αντικείμενα της Κάλλας (παρτιτούρες, κοστούμια παραστάσεων, αξεσουάρ, φορέματα κ.ά.)
  • Προγράμματα και αφίσες παραστάσεων
  • Πρωτότυπες επιστολές προς την Κάλλας ή της ίδιας προς τρίτους
  • Φωτογραφίες / τηλεγραφήματα / αποκόμματα Τύπου
  • Εικαστικά έργα εμπνευσμένα από την Κάλλας
  • Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ κ.λπ.)

Πηγή: iefimertida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση