Γιατί πρέπει να έχουμε τα κινητά σε λειτουργία πτήσης στα αεροπλάνα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 18:49 Γιατί πρέπει να έχουμε τα κινητά σε λειτουργία πτήσης στα αεροπλάνα

 Όλοι μας πιστεύαμε ότι η λειτουργία πτήσης στα κινητά γίνεται για να μην επηρεαστεί η πτήση στην οποία επιβαίνουμε. Δεν ισχύει όμως.

Είναι αυτό που ενώνει όλους όσοι βρίσκονται σε μια πτήση. Άλλοι το κάνουν από μόνοι τους πριν ξεκινήσει το αεροπλάνο πορεία για τον διάδρομο απογείωσης, άλλοι περιμένουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι αυτό που υπενθυμίζουν πάντοτε ο πιλότος και το πλήρωμα καμπίνας. «Σιγουρευτείτε ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές σας είναι απενεργοποιημένες ή σε λειτουργία πτήσης».

Η λειτουργία πτήσης στο κινητό ή το λάπτοπ, είναι μια από τις βασικές υποχρεώσεις των επιβαινόντων σε μια πτήση. Η άλλη είναι να μην κατεβάζουν τα μικρά στόρια, να έχουν τη θέση σε όρθια στάση και να μην έχουν κατεβασμένα τα τραπεζάκια στην απογείωση και την προσγείωση.

Όλα τα παραπάνω είναι κατανοητά και αφορούν λόγους ασφάλειας, αλλά και εύκολης διαφυγής σε περίπτωση βλάβης. Τι παίζει όμως με το κινητό;

H αιτιολογία που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, είναι πως τα κινητά πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία πτήσης για να μην υπάρχουν παρεμβολές από τον δορυφόρο στο ραντάρ του αεροπλάνου.

Ισχύει όμως αυτό ακόμα και σήμερα που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να εκπέμψουν ένα σήμα στην ίδια συχνότητα με αυτή που επικοινωνούν τα αεροσκάφη με τον πύργο ελέγχου και με τα συστήματα πλοήγησης, προκαλώντας ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή.

Κάποιος θα περίμενε να έχει αλλάξει αυτό εν έτει 2023. Θα μπορούσε να αλλάξει από το 1992, καθώς τότε η Ομοσπονδιακή Αρχή Πτήσεων στις ΗΠΑ, διεξήγαγε έρευνα στην οποία είδε ότι εκτός από την απογείωση και την προσγείωση, οι ηλεκτρονικές συσκευές δε μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές αν δεν είναι σε λειτουργία πτήσης.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι αρμόδιες αρχές για τις πτήσεις, έχουν αναπτύξει συχνότητες στις οποίες εμπίπτουν κινητά και λάπτοπ, οι οποίες δεν παρεμβαίνουν στις συχνότητες των αεροπλάνων, ενώ στην Ευρώπη, από το 2014, έχει αλλάξει το καθεστώς και μπορεί ένα κινητό να μην είναι σε λειτουργία πτήσης.

Επομένως, γιατί δεν το γνωρίζει κανείς και γιατί οι εντολές του πληρώματος είναι πάντοτε προς τη λειτουργία πτήσης;

Η εξήγηση δεν βρίσκεται στον αέρα και εντός του αεροπλάνου, αλλά στο έδαφος. Όπως εξηγεί ειδικός στο CNN, οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να εμπλακούν σε συχνότητες που αφορούν τα επί της γης δίκτυα. Το 2021 χρησιμοποίησαν αεροπλάνο 2.2 δισ. άνθρωποι, αριθμός που είναι το 50% σε σχέση με το 2019.

Και η χρήση των συσκευών σε κανονική λειτουργία στον αέρα, μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία στα αεροδρόμια που είναι κοντά σε κάθε σημείο της πτήσης ενός αεροπλάνου, άρα να δυσκολέψουν τις οδηγίες προσγείωσης ή απογείωσης στα αεροπλάνα που βρίσκονται εκεί. Στην ουσία, η λειτουργία πτήσης σε ένα αεροπλάνο, εξυπηρετεί όχι το ίδιο που πετάει, αλλά αυτά που βρίσκονται στο έδαφος ή κοντά σε αυτό.

Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει τα τελευταία 2 χρόνια και το debate γύρω από το 5G, το οποίο γίνεται κυρίως σε ΗΠΑ και Αυστραλία και λιγότερο στην Ευρώπη, όπου φαίνεται να έχει ενσωματωθεί αρμονικά.

Ένας δεύτερος λόγος για την προτροπή λειτουργίας πτήσης, αλλά και για την κάποιες φορές μη επαρκή λειτουργία του Wifi στην καμπίνα, είναι ότι αν τα 100-200 άτομα μιας πτήσης χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα το Wifi και μπορούσαν να μιλήσουν στο τηλέφωνο, θα δυσκόλευαν τη δουλειά των αεροσυνοδών και την εξυπηρέτηση που παρέχουν, αλλά και τις διαδικασίες ασφαλείας που καλούνται να τηρήσουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση