Μπορούμε πράγματι να πεθάνουμε από τα γέλια; Τι λένε οι γιατροί;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 18:34 Μπορούμε πράγματι να πεθάνουμε από τα γέλια; Τι λένε οι γιατροί; Πηγή: Ann H / PEXELS

Είναι η γνωστή από παλιά έκφραση «Πεθαίνω στα γέλια!», όταν ακούμε κάτι που είναι πολύ αστείο. Αν και η έκφραση είναι προφανώς υπερβολική, υπάρχει άραγε κάποια δόση αλήθειας πίσω από αυτήν; Μπορούν πραγματικά οι άνθρωποι να πεθάνουν από το γέλιο;

Αν και είναι εξαιρετικά απίθανο, είναι τεχνικά δυνατό και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις θανάτων που σχετίζονται με το γέλιο στο παρελθόν, είπαν γιατροί στο Live Science.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους το γέλιο μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα. Ένα από τα πιο ευάλωτα μονοπάτια είναι μέσω της καρδιάς μας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα ιδιαίτερα εγκάρδιο γέλιο μπορεί να προκαλέσει κάτι που ονομάζεται «συγκοπή από το γέλιο», μια κατάσταση που οδηγεί στην ταχεία πτώση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου κατά τη διάρκεια του υπερβολικού γέλιου. Αυτό πυροδοτεί μια αυξημένη απόκριση από το αυτόνομο νευρικό σύστημα – το δίκτυο των νεύρων που ρυθμίζει ακούσιες φυσιολογικές διεργασίες – που οδηγεί σε μια προσωρινή πτώση στην ποσότητα του αίματος που ρέει στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης.

«Όταν γελάτε, μετακινείτε το στήθος σας πάνω-κάτω, και αυτό αλλάζει την πίεση στη θωρακική κοιλότητα [στήθος] και μπορεί να επηρεάσει αυτό που ονομάζεται πνευμονογαστρικό νεύρο», το οποίο μεταφέρει σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και των περισσότερων εσωτερικών οργάνων , είπε στο Live Science ο Δρ Τοντ Κοέν, επικεφαλής καρδιολογίας και διευθυντής καινοτομίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, στο Live Science. «Μπορεί να σας προκαλέσει ζάλη, [ή] –πολύ, πολύ, πολύ σπάνια– λιποθυμία, ειδικά όταν είναι πολύ υπερβολικό».

Η πρώτη περίπτωση το 1997

Η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση συγκοπής που φέρεται να συνδέεται με το γέλιο ήταν το 1997, όταν ένας 62χρονος ασθενής με υπέρταση και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά λιποθύμησε πολλές φορές ενώ είχε ξεσπάσει σε γέλια στην τηλεοπτική εκπομπή “Seinfeld”. Αυτή ήταν και η περίπτωση που αποτέλεσε την αφορμή για να ονομαστεί το φαινόμενο «η συγκοπή του Seinfeld».

Ο ασθενής δεν πέθανε από την κατάσταση στην οποία περιήλθε και αυτός ο τύπος συγκοπής συνήθως προκαλεί λιποθυμία σε ένα άτομο για ελάχιστο χρόνο πριν συνέλθει ξανά, είπε ο Κοέν. Αν και είναι δυνατό, τεχνικά, η συγκοπή που προκαλείται από το γέλιο, να κάνει την καρδιά να σταματήσει να χτυπά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε επικίνδυνες καταστάσεις, πρόσθεσε.

«Είναι πιθανό κάποιος να πάθει κάτι τέτοιο και να πέσει και να χτυπήσει το κεφάλι του, ή να πέσει από μια σκάλα ή να πέσει από τον τερματικό σταθμό του μετρό πάνω σε ένα τρένο και να πεθάνει», είπε, τονίζοντας ότι είναι απίστευτα απίθανο.

Η μελέτη για το γέλιο σε ασθενείς με άσθμα

Σε άλλες περιπτώσεις, το γέλιο μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του αέρα που φτάνει στην καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, τα υψηλά συναισθήματα, όπως η έντονη διασκέδαση, μπορούν να αυξήσουν τους ρυθμούς αναπνοής και να προκαλέσουν εξάρσεις συμπτωμάτων άσθματος, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω από την ασυνήθιστη αναπνοή που σχετίζεται με το γέλιο. Σε μια μελέτη του 2009, οι ερευνητές εξέτασαν 105 ασθενείς με άσθμα και διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 40% παρουσίασε άσθμα που προκαλείται από το γέλιο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι κρίσεις άσθματος μπορεί να είναι θανατηφόρες εάν κάποιος δεν έχει πρόσβαση στη συσκευή εισπνοής του.

Σπασμός στις φωνητικές χορδές

Θεωρητικά, το γέλιο θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει έναν ξαφνικό σπασμό στις φωνητικές χορδές – μια κατάσταση γνωστή ως λαρυγγόσπασμος – ή ασφυξία εάν ένα άτομο δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο ενώ γελάει. Ωστόσο, οι πιθανότητες για αυτές τις αιτίες θανάτου είναι ελάχιστες, σύμφωνα με τη Δρ Μέγκαν Κάμαθ, καρδιολόγο στο UCLA Health και επίκουρη κλινική καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA.

«Αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θανάτου από γέλιο λόγω ασφυξίας ή καρδιακής ανακοπής, παραμένει μια γενικά απίθανη αιτία θανάτου για υγιή άτομα», ανέφερε στο Live Science.

Στην πραγματικότητα, το γέλιο είναι ακίνδυνο – ή ακόμα και ωφέλιμο – για την υγεία σας στη συντριπτική πλειονότητα των καταστάσεων, είπε ο Κοέν.

«Νομίζω ότι το γέλιο και το χιούμορ μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, να τους καταστήσουν παρόντες στις στιγμές που βιώνουν και να απολαμβάνουν τη ζωή», είπε.

Το γέλιο μπορεί να μειώσει το άγχος

Μελέτες δείχνουν ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει το άγχος χαμηλώνοντας σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, και αυξάνοντας παράλληλα την απελευθέρωση ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Επιπλέον, το γέλιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της ροής οξυγόνου σε όλο το σώμα και στη μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί και η οποία παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία στο Άμστερνταμ τον Αύγουστο.

«Πιστεύω ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο και είναι πολύ απίθανο να σκοτώσει κάποιον – αλλά είναι θεωρητικά δυνατό», είπε ο Κοέν.

Πηγή: enikos.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση