«Πράσινο φως» στην Ιταλία για πώληση αλευριού από γρύλους για... ανθρώπινη κατανάλωση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 15:25 «Πράσινο φως» στην Ιταλία για πώληση αλευριού από γρύλους για... ανθρώπινη κατανάλωση

Μια εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε το πράσινο φως για την πώληση τροφίμων, που παρασκευάζονται από έντομα, για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία των τροφίμων τώρα που το γεμάτο θρεπτικά συστατικά αλεύρι μας μπορεί να ενσωματωθεί σε μια σειρά από τρόφιμα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nutrinsect, Josè Francesco Cianni.

«Αυτό είναι πολύ μεγάλο νέο για εμάς» πρόσθεσε ο Cianni, του οποίου το κύριο κίνητρο για την επιχειρηματική πρωτοβουλία ήταν να παρέχει μια εναλλακτική, βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης.

Από το 2020, εκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Montecassiano. Εκεί υφίστανται θερμική επεξεργασία πριν καταψυχθούν και αλεστούν σε σκόνη. Μέχρι τώρα, η εταιρεία είχε την άδεια να πωλεί το αλεύρι μόνο για χρήση σε τροφές για ζώα συντροφιάς.

Η έγκριση της Ε.Ε. και οι αντιδράσεις της ιταλικής κυβέρνησης

Η ΕΕ ενέκρινε την πώληση εντόμων – και συγκεκριμένα γρύλων, ακριδών και προνυμφών σκαθαριών – για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023, προκαλώντας έναν καταιγισμό προτεινόμενων κανονισμών από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι τα έντομα θα κρατηθούν μακριά από παραδοσιακά πιάτα, όπως τα ζυμαρικά και η πίτσα.

«Είναι θεμελιώδες να μην συγχέονται αυτά τα άλευρα με τρόφιμα που παρασκευάζονται στην Ιταλία», δήλωσε τότε ο υπουργός Γεωργίας, Francesco Lollobrigida.

Ωστόσο, όταν οι κανονισμοί επισημοποιήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση είχε υποχωρήσει, επιβάλλοντας αντ’ αυτού αυστηρούς κανόνες επισήμανσης, όπως η σαφής αναγραφή της προέλευσης του προϊόντος και η απαίτηση να χρησιμοποιείται στις συσκευασίες η λέξη Acheta domesticus, η λατινική ονομασία του γρύλου, ώστε να μην τρομάζουν οι καταναλωτές.

«Υπήρξαν πολλές συζητήσεις, αλλά τελικά έκαναν το σωστό», δήλωσε ο Cianni, ο οποίος προσκάλεσε τον Lollobrigida «να έρθει να δει ο ίδιος πόσο υγιεινό και θρεπτικό είναι το προϊόν».

«Θα ταιριάξει πολύ ωραία μαζί με άλλες ιταλικές σπεσιαλιτέ»

Γεμάτα με πρωτεΐνες και βιταμίνες, τα έντομα θεωρούνται όλο και περισσότερο βιώσιμος τρόπος λήψης θρεπτικών συστατικών, με την αγορά εδώδιμων εντόμων στην Ευρώπη να προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

«Είναι καλό για το περιβάλλον, επειδή οι πόροι που απαιτούνται για την εκτροφή γρύλων και οι χώροι που χρησιμοποιούνται είναι πραγματικά μικροί, και έτσι οι εκπομπές είναι σχεδόν μηδενικές» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Nutrinsect.

Το αλεύρι γρύλων της Nutrinsect θα διανέμεται σε εταιρείες προμήθειας τροφίμων και σε όσους βρίσκονται σε ολόκληρη την αλυσίδα εστίασης. Το αλεύρι γρύλων μπορεί επίσης να αγοραστεί στο διαδίκτυο προς 6 ευρώ το πακέτο.

Ο Cianni έχει δεχτεί έναν κατακλυσμό μηνυμάτων από τότε που η εταιρεία έλαβε την άδεια. Κάποια υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του και κάποια άλλα όχι και τόσο. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι άνθρωποι φοβούνται ότι οι γρύλοι «έχουν έρθει από μακριά και είναι βρώμικοι, όμως το αλεύρι μας από γρύλους είναι 100% φτιαγμένο στην Ιταλία. Θα ταιριάξει πολύ ωραία μαζί με άλλες ιταλικές σπεσιαλιτέ».

Όσον αφορά τη γεύση του αλευριού αυτού, ο Cianni είπε ότι μοιάζει με «κολοκυθόσπορους, φουντούκια, αλλά και λίγο με γαρίδες».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση