Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 5,9% για τη ΝΔ - "Βγαίνει" συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Μαΐου 2023 18:24 Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 5,9% για τη ΝΔ - "Βγαίνει" συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ

Βάσει των αποτελεσμάτων γίνεται και η κατανομή των εδρών με τη ΝΔ να έχει 121, ο ΣΥΡΙΖΑ 100 και το ΠΑΣΟΚ 33.

Δημοσκόπηση της GPO εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 δημοσιεύεται σήμερα, Σάββατο (06/05) την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο", όπου καταγράφεται προβάδισμα 5,9 μονάδων υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φτάνει στις 6,5 μονάδες, στην εκτίμηση ψήφου.

Βάσει των αποτελεσμάτων γίνεται και η κατανομή των εδρών με τη ΝΔ να έχει 121, ο ΣΥΡΙΖΑ 100 και το ΠΑΣΟΚ 33.

Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε να σχηματιστεί από την πρώτη Κυριακή κυβέρνηση με τη συνεργασία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 154 έδρες.

Σημειώνεται πως το κόμμα ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, το οποίο έλαβε το "πράσινο φως" από τον Άρειο Πάγο για να κατέβει στις εκλογές συγκεντρώνει 1,9%.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 33%

ΣΥΡΙΖΑ: 27,1%

ΠΑΣΟΚ: 9%

ΚΚΕ: 6,2%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,1%

ΜέΡΑ 25: 3,2%

ΕΑΝ: 1,9%

Εθνική Δημιουργία: 1,5%

Τα ποσοστά των κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου:

ΝΔ: 36,9%

ΣΥΡΙΖΑ: 30,4%

ΠΑΣΟΚ: 10,1%

ΚΚΕ: 7%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,5%

ΜέΡΑ25: 3,6%

Η κατανομή των εδρών με βάση τα παραπάνω ποσοστά:

ΝΔ: 121 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 100

ΠΑΣΟΚ: 33

ΚΚΕ: 32

ΜέΡΑ25: 12

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 11

Γίνεται φανερό από τα στοιχεία της μέτρησης ότι η ΝΔ ανακτά σε σημαντικό βαθμό το χαμένο έδαφος που της προκάλεσε η εθνική τραγωδία των Τεμπών επανερχόμενη σε ποσοστά που κατέγραφε πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Ετσι σήμερα εμφανίζεται, σύμφωνα με την ανάλυση του διευθυντή ερευνών της GPO Αντώνη Παπαργύρη, στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου με ποσοστό 33% έναντι 29,5% που κατέγραφε τον Μάρτιο. Σημειώνει επομένως άνοδο 3,5% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Μαρτίου όταν και βρέθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό της κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του συνεχίζει σταθερά να ανεβάζει τα ποσοστά του και βρίσκεται σήμερα στο 27,1% από 26,9% στα τέλη Απριλίου και 25,6% τον Μάρτιο.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαργύρης "η άνοδός του ωστόσο παραμένει αργή καθώς τη στιγμή που καταγράφεται μία αύξηση της συσπείρωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύεται και μία δυσκολία διείσδυσης σε άλλα εκλογικά ακροατήρια που είναι απαραίτητα για να μπορέσει να διεκδικήσει την πρώτη θέση.

Την ίδια αδυναμία διεύρυνσης φαίνεται να αντιμετωπίζει και το ΠΑΣΟΚ του οποίου η εκλογική επιρροή καταγράφεται στο 9%. Το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 εμφανίζονται σταθερά κρατώντας τις δημοσκοπικές τους δυνάμεις ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελληνικής Λύσης περιορίζουν τη δυναμική της και τη φέρνουν οριακά πάνω από το 3%.

Το καινούργιο στοιχείο στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου είναι η εμφάνιση του κόμματος ΕΑΝ το οποίο με ποσοστό 1,9% φαίνεται να απορροφά σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη.

H αύξηση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων οι οποίοι είχαν μετακινηθεί από την κυβερνητική παράταξη στην αδιευκρίνιστη ζώνη και τώρα φαίνεται να επανακάμπτουν ανεβάζοντας τη συσπείρωση της ΝΔ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση