Μαρία Ξηρομερίτη: «Για να ακουστεί η φωνή των ΑΜΕΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 09:37 Μαρία Ξηρομερίτη: «Για να ακουστεί η φωνή των ΑΜΕΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο»

Με στόχο να ακουστεί η φωνή των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων και να βοηθήσει έτσι στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων τους, η Μαρία Ξηρομερίτη από τη Λαδικού Υπάτης, τρίτεκνη μητέρα που το μικρότερο παιδί της είναι ΑΜΕΑ, διεκδικεί την ψήφο των δημοτών με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "Δύναμη Ανάπτυξης" του Πανουργιά Παπαϊωάννου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο LamiaReport, η Μαρία Ξηρομερίτη μίλησε για τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, για τους στόχους της υποψηφιότητάς της, για την καταγωγής της, την Υπάτη, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «ως εργαζόμενη μητέρα και κυρίως ως ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μάθει να λέει μόνο τις αλήθειες και να κοιτάει τη ζωή στα μάτια...

Συνέντευξη:

LR: Συμμετέχετε για πρώτη φορά στις εκλογές για τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, πως θα συστήνατε τη Μαρία Ξηρομερίτη στους δημότες του Δήμου Λαμιέων;

ΑΠ: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λαδικού Υπάτης όπου έμαθα τα πρώτα μου γράμματα στο Δημοτικό και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο Υπάτης. Ολοκλήρωσα τη μαθητική μου εκπαίδευση στο 2ο Γενικό Λύκειο Λαμίας. Έχω σπουδάσει οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.

Έχω την τύχη αλλά και την τιμή εδώ και 28 χρόνια να ασχολούμαι με παιδιά γιατί διδάσκω το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας σε μαθητές υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα έχει να κάνει με αυτό το αντικείμενο.

Είμαι κόρη του Νικολάου Ξηρομερίτη (γνωστού και ως Αλεκονίκου), ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος στη Λαδικού Υπάτης για τέσσερα χρόνια και της Βασιλικής Αλτάνη, που κατάγονταν από το Περιστέρι. Ο παππούς μου, Αλέκος Ξηρομερίτης, διετέλεσε πρόεδρος στη Λαδικού Υπάτης για 24 χρόνια. Είμαι παντρεμένη και μητέρα τριών κοριτσιών. Η καθημερινότητά μου μοιράζεται ανάμεσα στη Λαδικού, τα Λουτρά Υπάτης και τη Λαμία.

LR: Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ασχοληθείτε τώρα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

ΑΠ: Η αλήθεια είναι ότι, παρά τη συμμετοχή μου ως ενεργός πολίτης στα κοινά και σε διάφορες εθελοντικές πολιτιστικές και πνευματικές κυρίως δράσεις εδώ και πολλά χρόνια, τώρα  αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά της πόλης συμμετέχοντας στο συνδυασμό του Πανουργιά Παπαϊωάννου, γιατί πιστεύω ότι μόνο με αυτού του είδους τη συμμετοχή μπορεί να επέλθει κάποια αλλαγή.

Το ουσιαστικό μου κίνητρο είναι το γεγονός ότι έχω στην οικογένειά μου το μικρότερο παιδί μου ως ΑΜΕΑ και θέλω να ακουστεί η φωνή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων.

Εδώ και χρόνια, εγώ όπως και εκατοντάδες άλλοι γονείς, αντιμετωπίζουμε είτε την αδιαφορία, είτε ευχολόγια, είτε υποσχέσεις και πολλά θα, από διάφορους που βρέθηκαν στην δημοτική αρχή. Όμως, όταν οι εκλογές τελειώνουν αυτό που μας μένει είναι η πικρία, η απογοήτευση, ότι πάλι εμείς οι γονείς των ΑΜΕΑ θα πρέπει να δώσουμε μόνοι μας έναν πολύ δύσκολο και ξεχωριστό αγώνα, ο οποίος κάποια στιγμή πρέπει να βρει έναν ουσιαστικό συμπαραστάτη.

Θεωρώ και είμαι βέβαιη, ότι αυτός ο συμπαραστάτης, ο αληθινός ηγέτης, που θα σκύψει το κεφάλι και θα καταφέρει να φέρει αποτέλεσμα, γιατί έτσι έχει μάθει στη ζωή του, γιατί αυτό αποδεικνύεται από τη διαδρομή του, είναι ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου.

Ο συνδυασμός μας “Δύναμη Ανάπτυξης” μέσα από αυτό τον εμπνευσμένο αυτοδημιούργητο δήμαρχο, μπορεί να εγγυηθεί τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα δώσουν ανάσα και ελπίδα στο πρόβλημα των ΑΜΕΑ, ένα πρόβλημα που δυστυχώς όλες οι τοπικές κοινωνίες το κρύβουν κάτω από το χαλί.

LR: Τι πρωτοβουλίες και δράσεις για τα ΑΜΕΑ θα προτείνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Λαμιέων;

ΑΠ: Αρχικά θα σας πω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η δημιουργία μιας στέγης συνεχούς υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑΜΕΑ.

Με λίγα λόγια πρέπει να δημιουργηθούν τουλάχιστον δύο μονάδες, η μία σίγουρα στον Δήμο Λαμιέων και η άλλη σε κάποιο άλλο σημείο της Φθιώτιδας, οι οποίες να εγγυώνται ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν ενηλικιώνονται θα βρίσκουν μόνιμη στέγη, δική τους στέγη, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, διαμερίσματα, μαζί με το απαιτούμενο νοσηλευτικό ιατρικό εκπαιδευτικό λοιπό προσωπικό.

Θέτω, παράλληλα, προς την κοινωνία της Λαμίας ένα ερώτημα που μας βασανίζει: τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά ΑΜΕΑ όταν εμείς οι γονείς ακολουθήσουμε το δρόμο της φυσικής εξόδου από τη ζωή;

Δεν έχει χρέος η εκάστοτε δημοτική αρχή να ιεραρχήσει άμεσα στις προτεραιότητες της μία ασφαλή λύση για αυτούς τους ανθρώπους;

Προφανώς το θέμα των ΑΜΕΑ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά. Καταθέτω ακόμα στο δημόσιο διάλογο το πρόβλημα που υπάρχει με την στελέχωση ΚΔΑΠ, με σκοπό την απασχόληση των παιδιών σε δύο βάρδιες, γιατί αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ στην κοινωνικοποίηση και στην ένταξη τους.
 
LR: Οι εκλογές φαίνεται να γίνονται σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα. Σε ποιο βαθμό σάς επηρεάζει αυτό ως νέα υποψήφια;

ΑΠ: Δυστυχώς, κύριε Κωνσταντόπουλε, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα γιατί με την τεχνητή πόλωση εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να συσπειρώσουν περισσότερο τη δύναμή τους. Προφανώς κάτι κρύβουν. Είναι ευκαιρία να τους ρωτήσει η κοινή γνώμη “τι και ποιον φοβούνται” .

Μήπως αυτούς στους οποίους γύρισαν την πλάτη για πολλά χρόνια; Μήπως αυτούς που τους λοιδορούσαν παραπέμποντας από γραφείο σε γραφείο και δηλώνοντας αναρμόδιοι και ανεύθυνοι; Μήπως αυτούς που ξέρουν πραγματικά τι κρύβεται πίσω από την πλάτη των Λαμιωτών;

Εγώ, ξέρετε, έχω μάθει να απολογούμαι για τη δουλειά που κάνω στην κοινωνία και να κρίνομαι κάθε χρόνο από τους μαθητές μου και τους γονείς τους. Πιστεύω απόλυτα στην αρχή της λογοδοσίας. Προφανώς κάποιοι άλλοι πιστεύουν στην αρχή της υποκρισίας..

Για μένα η αυτοδιοίκηση δεν είναι χώρος μικροπρέπειας και μικροψυχίας ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για να χτίζονται πολιτικές καριέρες. Είναι χώρος όπου πρέπει να δικαιώνεται ο απλός, ο ανώνυμος δημότης.

LR: Κατάγεστε και ζείτε στην Υπάτη και στα χωριά της. Ποιο μήνυμα θα στέλνατε ιδιαίτερα στους συντοπίτες σας στη Δημοτική Ενότητα της Υπάτης;
 
ΑΠ: Έχουμε χάσει πολλά χρόνια. Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών πρέπει να σταματήσει στις 8 Οκτωβρίου οριστικά. Η Υπάτη με τις απαράμιλλες ομορφιές της, με τα λουτρά της, με τα φαράγγια της, με μία πλούσια ιστορία η οποία είναι αποτυπωμένη και σε φωτογραφικό και σε ιστορικό υλικό, αφού πολύ μεγάλες προσωπικότητες ερχόταν για  να απολαύσουν τις ιαματικές της πηγές, έχει πέσει θύμα τα τελευταία χρόνια αδιαφορίας.

Όλοι ξέρουν τι είναι σωστό να γίνει. Αλλά δεν θέλουν. Ίσως δεν είναι και ικανοί να κινητοποιήσουν εκείνες τις δυνάμεις που θα ξαναδώσουν στην περιοχή της Υπάτης την αίγλη και τη θέση της που της αξίζει.στην ιστορία. Όλα αυτά προϋποθέτουν σοβαρότητα, εργατικότητα και καλή διαχείριση των πόρων. Κυρίως όμως προϋποθέτουν εντιμότητα, διαφάνεια έτσι ώστε να εμπνευστούν οι πολίτες στην τοπική κοινωνία και να συνδράμουν όλοι στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Πιστεύω απόλυτα ότι ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου και οι άνθρωποι που πλαισιώνουν το συνδυασμό του, είτε εκλεγούν είτε όχι, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, έτσι ώστε όταν θα κάνουμε απολογισμό να ξέρουμε ότι έχουμε πάει τον τόπο μας ένα βήμα πιο μπροστά. Η Υπάτη αναμένει τη δικαίωσή της, οι νέες γενιές το περιμένουν, εμείς θα κληθούμε να το υλοποιήσουμε.

Ζητώ, λοιπόν, την ψήφο των συμπολιτών μου ως εργαζόμενη μητέρα στον ιδιωτικό τομέα, ως πολύτεκνη και κυρίως ως ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μάθει να λέει μόνο τις αλήθειες και να κοιτάει τη ζωή στα μάτια.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση