Έκθεση ζωγραφικής της Λαμιώτισσας Πηνελόπης Καστρίτση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 08:10 Έκθεση ζωγραφικής της Λαμιώτισσας Πηνελόπης Καστρίτση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας

Με τίτλο «Παρόρμηση» - Διάρκεια έκθεσης: 04 - 23/03/2023

Το αναπόφευκτο. Αυτό ορίζει τη ζωγραφική της Πηνελόπης Καστρίτση. Η ανάγκη προς έκφραση. Αυτή είναι η «αδυναμία» που στέκεται υπεύθυνη για τους γεμάτους χρώμα πινάκες, με τα θηλυκά μορφότυπα με το προκλητικό βλέμμα. Η γραφή της αποκαλύπτει ένα κόσμο γεμάτο από κίνηση και ζωντάνια, μια προσπάθεια εκβολής των συναισθημάτων προς το φως και την επικοινωνία.

Κυρίαρχο ρόλο, σ’ αυτές τις εικαστικές μεταφράσεις των ενστικτωδών τάσεων της ζωγράφου απολαμβάνει η γυναίκα, το θηλυκό σώμα ως το αιώνιο σύμβολο της δημιουργίας και του ερώτα. Μια ενόρμηση ζωής. Σώματα σπαρακτικά και όμως θελκτικά ταυτόχρονα. Σε φάσεις απόγνωσης, πάθους και φόβου. Πρόσωπα που αναζητούν το βλέμμα του θεατή, με στο στόχο να τον φέρουν αντιμέτωπο με τη διαπεραστική ματιά τους, αποζητώντας την αναγνώριση και την ικανοποίηση της συναισθηματικής τους ανάγκης. Αισθήματα και σκέψεις γυμνές προσμένουν την ανταπόκριση. Με έντονες επιρροές από το χρωματικό ηλεκτρισμό των προσωπογραφιών της Francoise Nielly και το χαρακτηριστικό γρήγορο σχεδιασμό των σωμάτων, που φέρνει στο νου τους αμερικανούς εξπρεσιονιστές ο αυθορμητισμός κυριαρχεί στην απόδοση των αισθητικών ποιοτήτων.

Tο έργο της Καστρίτση χαρακτηρίζεται από παλμό, από δύναμη, μια ωμή δύναμη γεμάτη από χρώμα και χειρονομία. Επεμβαίνει συνεχώς στο αρχικό της σχέδιο δουλεύοντας ξανά και ξανά πάνω στο ίδιο έργο, πλάθοντας τις μορφικές αξίες με σκοπό όχι τη σχεδιαστική ή τη συνθετική τους τελειοποίηση αλλά την επίτευξη του κατάλληλου βαθμού παρουσίας, της συναισθηματικής ποιότητας που επιθυμεί να κατέχει το έργο τέχνης. Αυτή η αισθητική πάντα παρόρμηση, είναι που κάνει τη ζωγραφική της να πάλλεται. Αναζητά ενστικτωδώς, την αυθεντικότερη δυνατή έκφραση, μακριά από τους περιορισμούς της παράδοσης της Μίμησης και μας προκαλεί να αναγνωρίσουμε την ελευθερία που διακατέχει το συναίσθημα και την επιθυμία.

Μπουραζάνης Κωνσταντίνος
Ιστορικός Τέχνης – Επιμελητής έκθεσης

Πηνελόπη Καστρίτση

Η Πηνελόπη Καστρίτση γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Παρακολούθησε ζωγραφική με τον Χαρίλαο Κοντοσφύρη, χαρακτική με τη Σοφία Παπαδοπούλου, εφαρμοσμένες τέχνες με τον Φίλιππο Καλαμαρά, γλυπτική με τον Χρήστο Τσότσο και ψηφιακές τέχνες με το Βασίλη Μπούζα. Αποφοίτησε με άριστα το 2020, με πτυχίο Integrated master και κατεύθυνση στη ζωγραφική. Στα πλαίσια των σπουδών της ασχολήθηκε και δημιούργησε έργα χαρακτικής και video art. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις σε Λαμία και Φλώρινα, ενώ έχει πραγματοποιήσει και δυο ατομικές εκθέσεις. Ζωγραφικά έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στη Λαμία.

Ατομικές εκθέσεις
2015 -Ατομική έκθεση στο Cafe Soul στη Λαμία.
2014 -Ατομική έκθεση σε χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, Λαμία.

Ομαδικές εκθέσεις
2021 -Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση με θέμα «Τέχνης Αϋλον», Κάστρο Λαμίας.
2019 -Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση με θέμα «Αδέσποτοι Φίλοι», πλατεία Λαού Λαμία.
2018 -Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση με θέμα «Από την Αυτοπροσωπογραφία στη Selfie» , Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας
2018 -Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση με θέμα «Γυναίκα», Νεοκλασικό Δημοτικό Κτήριο της οδού Αριστοτέλους, στην Πλατεία Λαού Λαμία.
2018 -Συμμετοχή στην Υπαίθρια Εικαστική Εγκατάσταση με θέμα την Πανσέληνο, Άγιος Λουκάς Λαμίας.
2018 -Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση με θέμα «Στενά Λαμίας».
2016 -Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση «Στενά Λαμίας».
2015 -Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση με θέμα «Λεωνίδας» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας.

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας ‘’Αλέκος Κοντόπουλος’’- Κεντρική Αίθουσα
Επιμέλεια έκθεσης : Μπουραζάνης Κωνσταντίνος , Ιστορικός Τέχνης Α.Σ.Κ.Τ.
Διάρκεια έκθεσης 04/03 – 23/3 2023
Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα έως Παρασκευή : 9.00 – 14.00

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση