Γιάννης Οικονόμου: «Οι επτά άξονες για τον αθλητισμό»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 11:17 Γιάννης Οικονόμου: «Οι επτά άξονες για τον αθλητισμό»

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Οικονόμου, στο πλαίσιο των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η υπαγωγή του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού στο Υπουργείο Παιδείας είναι ενδεικτική του πώς αντιλαμβάνονται ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή μας τον Αθλητισμό και ποιες είναι οι κατευθύνσεις που επιδιώκουμε να προαγάγουμε.

Κεντρικός μας στόχος για την επόμενη τετραετία: Αθλητισμός για όλους. Θέλουμε να αυξήσουμε το ποσοστό των συμπολιτών μας που αθλούνται συστηματικά. Για να πολλαπλασιάσουμε τις ευεργετικές επιδράσεις του Αθλητισμού στη σωματική υγεία και την ψυχική υγεία, καθώς και την κοινωνική συμπεριφορά.

Και με αυτή τη λογική, δεσμευόμαστε σήμερα σε 7 άξονες πολιτικών.

Πρώτος άξονας: Περισσότερη άθληση για όλους.

Ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του Αθλητισμού στα σχολεία, με επιστημονικά οργανωμένη παρέμβαση και με συστηματική επένδυση στο σχολικό αθλητισμό. Αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία, θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα χορήγησης vouchers, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε συλλόγους ή γυμναστήρια, ώστε τα παιδιά να δοκιμάσουν αθλήματα και να βρουν αυτό που τους αρέσει.

Περισσότερη και καλύτερη άθληση για όλες τις ηλικίες, ώστε να βελτιωθεί η σωματική και ψυχική υγεία και ταυτόχρονα να μειώσουμε μια σειρά από παράγοντες νοσηρότητας. Σχεδιάζουμε και την προώθηση του ανοικτού υπαίθριου αθλητισμού, με την οργάνωση μαζικών αθλητικών δραστηριοτήτων σε μέρη με φυσικό κάλλος.

Δεύτερος άξονας: Αθλητικές εγκαταστάσεις.

Προχωρούμε σε σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού, συντήρησης και αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν δρομολογηθεί από την πρώτη μας τετραετία: μετεγκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, παρεμβάσεις στο ΟΑΚΑ, ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στην Παιανία.

Στενή συνεργασία θα έχουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο για την υλοποίηση έργων αθλητικών υποδομών, όσο και για την αξιοποίηση των σχολικών προαυλίων ως χώρων άσκησης εκτός της σχολικής βάρδιας. Αλλά και να δημιουργήσουμε υποδομές ήπιας άθλησης (περίπατους και ποδηλατοδρόμους).

Τρίτος άξονας: Πολιτικές για έναν υγιή αγωνιστικό αθλητισμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η αποφασιστική αντιμετώπιση των βασικών απειλών του Αθλητισμού, όπως είναι οι ανισότητες και οι διακρίσεις στους αθλητικούς χώρους, η βία, η παρενόχληση, η διαφθορά, το ντόπινγκ, η χειραγώγηση αγώνων.

Μεριμνούμε για την προσβασιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων σε ΑμεΑ, την αντιμετώπιση της βίας και των διακρίσεων στον Αθλητισμό. Ειδικά για την αθλητική βία θα δουλέψουμε μεθοδικά στην κατεύθυνση πρόληψης και αντιμετώπισης στα σχολεία. Αποδίδουμε έμφαση στην αθλητική αγωγή, άλλον ένα ουσιαστικό λόγο που φέραμε τον Αθλητισμό στο Υπουργείο Παιδείας: για να διαμορφώσουμε υγιείς φιλάθλους και όχι μισαλλόδοξους οπαδούς, με εμπεδωμένη μια άλλη φίλαθλη κουλτούρα.

Επιμένουμε στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, φαινομέν0υ που δεν αφορά μόνο επαγγελματίες αθλητές, αλλά έχει μπει στην καθημερινότητα πολλών αθλουμένων.

Υλοποιούμε ταχέως την εφαρμογή της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, για την προστασία του αγωνιστικού και επαγγελματικού αθλητισμού από κάθε μορφή χειραγώγησης. Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου θα διοργανωθεί στην Αθήνα η «Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας» με συμμετοχή Συμβουλίου της Ευρώπης, Interpol, Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και UEFA.

Τέταρτος άξονας : Ενίσχυση των ομοσπονδιών, των σωματείων, των αθλητών και της εξωστρέφειας του Αθλητισμού μας.

Ο Αθλητισμός έχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού.

Σχεδιάζουμε τη δημιουργία νέων αθλητικών εθνικών προϊόντων, συνδεδεμένων με την ιστορική και πολιτισμική παράδοση της χώρας μας. Έχουμε μπροστά μας το Ράλι Ακρόπολις 2023, τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες 2023, το Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο. Την προσεχή αγωνιστική σεζόν θα διεξαχθούν σε ελληνικά γήπεδα δύο τελικοί ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων. Θα διεκδικήσουμε τη διοργάνωση Diamond League στην Αθήνα τα επόμενα χρόνια.

Δεν ξεχνάμε την έμπρακτη στήριξη των ομοσπονδιών, των σωματείων, των αθλητών και των πρωταθλητών μας που μετέχουν σε διεθνείς αγώνες, ιδίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Με επιχορηγήσεις στην ώρα τους, επιχορηγήσεις που θα είναι εμπλουτισμένες και με τον πόρο από το στοίχημα, που θα ισχύει και για το επόμενο διάστημα, θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να σταθούμε συνολικά στο πλευρό του Αθλητισμού και των αθλητών μας που μετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις. Ο Αθλητισμός στην Πατρίδα μας έχει ισχυρό σωματειακό αποτύπωμα. Η Πολιτεία στέκεται αρωγός στο να αποκτήσουν μεγάλες και ιστορικές ομάδες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ το δικό τους «σπίτι». Και θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή, τόσο στην περίπτωση του ΣΕΦ, όσο και των ομάδων της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε και στη χρηστή διοίκηση των αθλητικών οργανισμών. Βασική μας προτεραιότητα είναι η προαγωγή του Μητρώου Αθλητικών Φορέων όπου, με ιεραρχική δομή, θα ξεκινάει από τις ομοσπονδίες και θα καταλήγει στους αθλητές. Η απεικόνιση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα πλήρους διαφάνειας στο αθλητικό πεδίο.

Πέμπτος άξονας: Ψηφιακή μετάβαση και στον Αθλητισμό.

Με την ψηφιοποίηση και διασύνδεση όλων των αθλητικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση της άθλησης.

Έκτος άξονας: Η φίλαθλη κουλτούρα στην Εκπαίδευση.

Συστηματική καλλιέργεια της φίλαθλης κουλτούρας και των ιδεωδών του Ολυμπισμού στην Εκπαίδευση. Παράλληλα, οργανώνουμε διεθνή προγράμματα πανεπιστημιακών αθλητικών σπουδών στην Ελλάδα.

Έβδομος άξονας: Να μπει ένα φρένο στην τοξικότητα στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε στο πλαίσιο που ορίζουν οι εθνικοί νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις, ώστε το αθλητικό προϊόν που θα προσφέρεται στον Έλληνα φίλαθλο να είναι ποιοτικό, θελκτικό και υγιές.

Η τοξικότητα στην πολιτική αποδοκιμάστηκε εμφατικά στις πρόσφατες εκλογές και είναι η ώρα να την αφήσουμε οριστικά πίσω μας και στον επαγγελματικό αθλητισμό. Η κοινωνία μας έχει αποδείξει ότι προηγείται και απαιτεί τολμηρές επιλογές. Οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες θα μας βρουν αποφασισμένους συμπαραστάτες αν θέλουν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση