Σκήτη: Σε μια λίμνη από άλλο πλανήτη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022 11:09 Σκήτη: Σε μια λίμνη από άλλο πλανήτη

Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχει μια ιδιαίτερη ποικιλία. Στα βουνά της και τις θάλασσες της βρίσκονται ανεξερεύνητα διαμάντια που χρόνο με το χρόνο ανακαλύπτουν όλο και περισσότεροι Έλληνες.

Έτσι άλλωστε εξηγείται πως μέσα σε βάθος ετών έχει αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό ο αριθμός των επισκεπτών που τιμούν τόσο τον ορεινό όγκο του Κισσάβου όσο και τα παράλια από τον Ρακοπόταμο του Δήμου Αγιάς ως και το Καστρί Λουτρό στο Δήμο Τεμπών.

Πέρα όμως από τα γνωστά και διάσημα σημεία υπάρχουν κι εκείνα που αποτελούν άγνωστους μικρούς «θησαυρούς» για όσους ψάχνουν κάτι το τελείως διαφορετικό. Ένα από αυτά τα μέρη βρίσκεται στη Σκήτη και είναι η λίμνη της περιοχής.

Η Larissanet βρέθηκε εκεί σε μια ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αποτυπωθεί ένα πολύ όμορφο και μοναδικό αποτέλεσμα.

Τα σύννεφα στον ουρανό συγκεντρωνόταν απειλητικά με το ενδεχόμενο της βροχόπτωσης να γίνεται ολοένα και πιθανό όσο περνούσε η ώρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη κι έτσι το γκρίζο του ουρανό αποτέλεσε ένα ιδανικό φόντο ενισχύοντας το σεληνιακό τοπίο της ιδιαίτερης αυτής λίμνης.

Για να φτάσει κάποιος εκεί, αφού βγει από το χωριό και θα ακολουθήσει μια γραφική διαδρομή 2 χλμ. μέσα σε ένα δάσος με καστανιές. Λίγα λεπτά μετά θα απολαύσει αυτό το τοπίο που παλιότερα λειτουργούσε ως ταμιευτήρας νερού.

Δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια από την τότε νομαρχία Λάρισας και ο λόγος ήταν πως έγινε για τη συγκράτηση των υπόγειων και των όμβριων υδάτων για την άρδευση της καλλιεργήσιμης γης.

Η λίμνη έχει έκταση 200 στρεμμάτων και βάθος από 2 έως 7 μέτρα. Αναλόγως βέβαια με τις καιρικές συνθήκες αλλά και την εποχή.

Η λίμνη της Σκήτης δεν έμεινε τελικά μόνο στον πρακτικό λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή το πότισμα της γης, καθώς αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια έναν ξεχωριστό πόλο έλξης για κάθε άνθρωπο που αγαπάει τη φύση και τα μοναδικά τοπία.

Τα κλαδιά από τα πλατάνια και τις καστανιές που γέρνουν στα νερά δημιουργούν πολύ ατμοσφαιρικές εικόνες με αποτέλεσμα στο σημείο να πηγαίνουν και όσοι λατρεύουν τις διαφορετικές λήψεις με τις φωτογραφικές τους μηχανές. Άλλοι πάλι επιλέγουν ακόμα και δραστηριότητες να κάνουν πάνω στο νερό της, όπως για παράδειγμα κανόε καγιάκ.

Πριν χρόνια μάλιστα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας σημείωσε ότι στο σημείο υπήρχε ένα φυσικό πλάτωμα όπου και μεταφέρθηκαν ορισμένες πηγές για την κατασκευή της λίμνης. Το νερό της είναι κυρίως βρόχινο, ενώ η ενίσχυσή του γίνεται από τις πηγές που υπάρχουν.

Η Σκήτη είναι χτισμένη στις πλαγιές του Μαυροβουνίου σε υψόμετρο 350 μέτρων και έχει αναπτυχθεί τουριστικά γιατί συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Το όνομά της, σύμφωνα με τον παλιό ιστότοπο του Δήμου Αγιάς, παραπέμπει σε χώρο όπου ασκήτευαν μοναχοί. Κοντά στο Πολυδένδρι ή τη Σκήτη τοποθετεί η έρευνα τη θέση της αρχαίας Μελιβοίας, παλιάς πρωτεύουσας του Φιλοκτήτη και διάσημης για την παραγωγή πορφυρής βαφής (purpura Meliboiae).

Στο ακρωτήριο που βρίσκεται στα νότια της εκβολής του χείμαρρου της Μπουρμπουλήθρας, εντοπίζονται τα ερείπια των τειχών της αρχαίας πόλης. Στα ΒΔ της Σκήτης υπάρχουν ερείπια φρουρίου, το οποίο πιθανότατα ταυτίζεται με τη βυζαντινή Κενταυρόπολη, η οποία έλεγχε το δρόμο που οδηγούσε από τον Αγιόκαμπο στην Αγιά.

Η Κενταυρόπολη ήτανε η οχυρή θέση στο εσωτερικό του Αγιόκαμπου, η οποία συσπείρωσε τους πληθυσμούς των παραλίων όταν άρχισαν οι πρώτες βαρβαρικές επιδρομές (3ος – 4ος αι. μ.χ.) και αργότερα των Σλάβων και των Σαρακηνών (6ος αι.). 1 χλμ. ΒΔ της Σκήτης (στον καινούριο δρόμο που οδηγεί στον Αγιόκαμπο από την Λάρισα) βρίσκεται ένα από τα μοναστήρια του «όρους των Κελλίων», οι Αγ. Ανάργυροι, με τα δύο ασκηταριά τους τοιχογραφημένα ανάμεσα στον 12ο και στον 16ο αι.

Σήμερα η Σκήτη έχει αναπτυχθεί τουριστικά γιατί συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες που εξασφαλίζουν διαμονή, ξεναγήσεις και διοργάνωση δραστηριοτήτων. Επίσης, λειτουργούν ταβέρνες.

Ακόμα, ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει εξορμήσεις στο δάσος του Πολυδενδρίου, καθώς και στα πρώην βασιλικά κτήματα. Μπορεί, επίσης, να λάβει μέρος σε διάφορες οργανωμένες δραστηριότητες(ποδηλασία, πεζοπορικά μονοπάτια κ.α.) στο δάσος Μαυροβουνίου.

Γενικά λοιπόν η λίμνη της Σκήτης είναι μια πολύ καλή αφορμή για εκδρομή. Η Π.Ε. Λάρισας έχει πολλές τέτοιες επιλογές.

πηγή: larissanet.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση