Σεισμός στην Εύβοια: Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 15:34 Σεισμός στην Εύβοια: Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

«Κουνήθηκε όλη η περιοχή», είπε ο Φάνης Σπανός - Δεν έχουν αναφερθεί ακόμα ζημιές.

Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ζητεί ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά τον σεισμό μεγέθους  4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο enikos.gr «ο σεισμός έγινε στα Ψαχνά, στην Κεντρική Εύβοια, σε διαφορετική περιοχή από εκείνη που έδινε σεισμούς το προηγούμενο χρονικό διάστημα στη Νότια Εύβοια».

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο πρόκειται για άλλη εστία, «η οποία βρίσκεται κοντά στη Χαλκίδα και επειδή η ενεργοποίηση της νέας εστίας βρίσκεται κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «η εστία που έδωσε τον σεισμό δεν είναι ίδια με εκείνη των προηγούμενων σεισμικών δονήσεων στη Νότια Εύβοια, όμως, δεν είναι άγνωστη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είχε δώσει ξανά σεισμό το 2003 μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.

Όπως διευκρίνισε «παρακολουθούμε τη μετασεισμική δραστηριότητα» και συμπλήρωσε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα αν θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερο σεισμό».

«Κουνήθηκε όλη η περιοχή»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπάνος, ανέφερε στο enikos.gr πως η περιοχή της Εύβοιας κουνήθηκε πάρα πολύ από τον σεισμό, αλλά έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

«Κουνήθηκε όλη η περιοχή. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί όλο το δίκτυο με δημάρχους και αντιδημάρχους της περιοχής για να έχουμε μια εικόνα όσο πιο γρήγορα γίνεται για τις ζημιές» είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τον σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Εύβοια, το μεσημέρι της Τετάρτης, όπως δήλωσε στο enikos.gr ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

Η δημοτική αρχή βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών και να αξιολογηθεί η κατάσταση.

Του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ ακολούθησαν -τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα- 5 ακόμη μετασεισμοί με μεγαλύτερο αυτόν των 3,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:49.

Η λίστα των σεισμών και των μετασεισμών στα Ψαχνά Ευβοίας

4,9 Ρίχτερ στις 14:24
2,3 Ρίχτερ στις 14:30
1,5 Ρίχτερ στις 14:36
1,6 Ρίχτερ στις 14:38
2,8 Ρίχτερ στις 14:44
3,5 Ρίχτερ στις 14:49

Παπαζάχος: Προσοχή αλλά δεν χρειάζεται πανικός

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος σε μια πρώτη αντίδραση συνέστησε προσοχή αλλά όχι πανικό στους κατοίκους. «Είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών.Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο», είπε και συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση