Γ. Κοτρωνιάς: «Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει αρμοδιότητες και "χτυπά" τη γραφειοκρατία»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 14:25 Γ. Κοτρωνιάς: «Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει αρμοδιότητες και "χτυπά" τη γραφειοκρατία»

O βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τη θέσπιση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι βασικές κακοδαιμονίες του δημοσίου τομέα είναι η γραφειοκρατία και η μη ξεκάθαρη κατανομή των αρμοδιοτήτων. Το γεγονός αυτό, όπως δυστυχώς έχει δείξει η ιστορία, αποτελεί και το βασικότερο πρόβλημα σε περιπτώσεις καταστροφών, στις οποίες διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Η μη ξεκάθαρη οριοθέτηση αρμοδιοτήτων και σαφής καθορισμός θεσμικών οργάνων, όπου ο καθένας γνωρίζει ακριβώς ποιος κάνει τί, υπονομεύει την χρηστή και αποτελεσματική κυβερνησιμότητα στον δημόσιο τομέα, μειώνει το αίσθημα υπευθυνότητας και λογοδοσίας των δημόσιων λειτουργών και εν τέλει καταλύει τη διαφάνεια.

Αυτό το τόσο καίριο και πολυσύνθετο ζήτημα, έρχεται για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα να αντιμετωπίσει η σημερινή Κυβέρνηση, εξορθολογίζοντας την κατανομή και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης, θεσπίζοντας το Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης ως νέο υπόδειγμα κυβερνησιμότητας…»

«…Αξίζει να αναφερθούμε και στις τρεις τροπολογίες του νομοσχεδίου, όπου α) η μία αφορά τις διαδικασίες που προηγούνται από τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, τον οποίο η κυβέρνηση μας έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει, β) η δεύτερη τακτοποιεί όλους τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό για το βοήθεια στο σπίτι, οι οποίοι με την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έμειναν εκτός Προσλήψεων και γ) η τρίτη αναμορφώνει τις αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής ώστε - όπως είχε ήδη υποσχεθεί ο Υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη συνεδρίαση μετά τα Χριστούγεννα - να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση και τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς να χαθεί το κεκτημένο της κυβερνησιμότητας των Δήμων, που άλλωστε υπήρξε και ο πιεστικός παράγοντας για να υπάρξουν παλαιότερα αυτές οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Γιώργου Κοτρωνιά στη Βουλή.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση