«Μαθητεύω ποίηση» στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 16:21 «Μαθητεύω ποίηση» στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας (ΦΩΤΟ)

Οι μαθητές/τριες του 18ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9/2) με μια δημιουργική δράση, η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο εκκίνησης εκδηλώσεων φιλαναγνωσίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης τους «Ο βιβλιοφάγος».

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023 το διαδραστικό πρόγραμμα «ΜΑΘΗΤΕΥΩ ΠΟΙΗΣΗ» εκπονήθηκε από την κα Νικοπούλου Βασιλική, βραβευμένη ποιήτρια και υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου Χρόνος Εκδόσεις, στις τάξεις Δ΄, Ε΄& ΣΤ΄.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΜΑΘΗΤΕΥΩ ΠΟΙΗΣΗ» ταξιδεύει, από το 2000, συνεχώς σε σχολεία, πνευματικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς συλλόγους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 7.200 μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί, με στόχο να διευρυνθεί το αναγνωστικό κοινό της ποίησης και να αλλάξει η μεθοδολογία της καθιερωμένης εκπαιδευτικής προσέγγισης της λογοτεχνίας. Η εμπνεύστρια του προγράμματος κα Νικοπούλου Βασιλική, η οποία διετέλεσε Πρόεδροςτου Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων για την τετραετία 2014-2017, το δημιούργησε καθώς εξαρχής πίστευε ότι «Η ποίηση είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας διδάσκουν, από αυτά που διαβάζουμε και από αυτά που κατανοούμε. Ανήκει σε όλους και περισσότερο στους νέους, την ελπίδα του κόσμου. Χρέος των συγγραφέων είναι να την φέρουν πάλι κοντά στις καρδιές των παιδιών, ζωντανεύοντας τον ενσαρκωμένο λόγο τους που ακόμα αντηχεί.»

Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να μετέχουν στη μετουσίωση των λέξεων σε ποίηση, μια τέχνη υψηλής μορφής, τιμώντας με τον ωραιότερο τρόπο την ουσία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας... την ελληνική γλώσσα! Ένιωσαν την ισχύ των λέξεων και τη δυνατότητα που προσφέρουν σε κάποιον να πλάσει σημαντικές γλωσσικές συνθέσεις με πνευματικό και συναισθηματικό αντίκτυπο, ανοίγοντας έναν δρόμο προσωπικής αναζήτησης και λογοτεχνικής εξερεύνησης. Τα παιδιά δημιούργησαν, με την εμψύχωση της ποιήτριας, το δικό τους ποίημα, το οποίο θα κρατήσουν ως ένα συγκινητικό ενθύμιο αυτής της μοναδικής εμπειρίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε το 2017 να τιμάται στις 9 Φεβρουαρίου (ημερομηνία θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού 09-02-1857) και έκτοτε ετήσιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε εκπαιδευτικά-πολιτιστικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας ενισχύεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Το εξαιρετικό πρόγραμμα «ΜΑΘΗΤΕΥΩ ΠΟΙΗΣΗ», το οποίο ενθουσίασε τα παιδιά – μεταφέρθηκε από τις 9 στις 21 Φεβρουαρίου, λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων εξαιτίας των καιρικών συνθηκών–ημέρα κατά την οποία τιμάται η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, αναδεικνύοντας την αξία κάθε γλώσσας ως φορέα πολιτισμού και ιστορίας και την επιτακτική ανάγκη διατήρησης όλων των γλωσσών, ιδιαιτέρως όσων τείνουν να εξαφανιστούν.

Ο Διευθυντής & οι Εκπαιδευτικοί του 18ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας συγχαίρουν εγκάρδια την κ. Νικοπούλου Βασιλική για την προσφορά ψυχής στους μαθητές/τριες τους, στους οποίους εμφύσησε την αγάπη για την ποίηση και την πνευματική δημιουργία.Επιπλέον την ευχαριστούν θερμά ως υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου Χρόνος Εκδόσεις, καθώς και τους αξιότιμους συγγραφείς τους, για τη δωρεά ποιοτικών βιβλίων του εκδοτικού οίκου στη Βιβλιοθήκη του σχολείου, καθώς και για την εξαίρετη πρωτοβουλία συγκέντρωσης περισσότερων βιβλίων-δωρεών για τον εμπλουτισμό της, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, τον οποίο ευχαριστούν εξίσου, καθώς είναι πάντα αρωγός του σχολείου.

Ας έχουμε στο νου μας, με αφορμή την ιδιαίτερα τιμητική ημέρα για την ελληνική γλώσσα, ότι υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι της παγκόσμιας διανόησης, της λογοτεχνίας, της τέχνης και της επιστήμης, οι οποίοι έχουν εκφραστεί με θαυμασμό για την ελληνική γλώσσα, και πολλοί την έχουν διδαχθεί για να μπορούν να μελετήσουν τα ελληνικά κείμενα από το πρωτότυπο.

Ενδεικτικά αναφέρονται ελάχιστες ρήσεις:

  • Ο Βολταίρος, ο διάσημος Γάλλος διαφωτιστής, εντυπωσιασμένος ευχήθηκε:
    «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών!»
  • ΈλενΚέλλερ(διάσημη τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας):
    «Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού.»
  • Ο Γκαίτε, ο μεγαλύτερος ποιητής και πεζογράφος της Γερμανίας, διαπίστωσε με θαυμασμό:
    «Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες.
    Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα…»

Επιμέλεια κειμένου:

Γιακοβή Γιάννα, εκπαιδευτικός αγγλικής & υπεύθυνη Βιβλιοθήκης

Δείτε φωτογραφίες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση