Οι Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης για τη Βάσω Σταματίου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023 20:19 Οι Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης για τη Βάσω Σταματίου

Η Βάσω Σταματίου, η τελευταία επιζήσασα του Άουσβιτς δεν είναι πια μαζί μας.

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα τον θάνατο της αντιστασιακού Βάσως Σταματίου, τελευταίας επιζήσασας της κόλασης του Άουσβιτς και άλλων ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης. Η Βάσω με το νούμερο 82224.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 12.30 το μεσημέρι στο ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Στυλίδα.

Είχαμε την τιμή ως μέλη του Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας» να συνομιλήσουμε μαζί της την περασμένη εβδομάδα, όταν την επισκεφτήκαμε στη Στέγη Γερόντων- ΄Ιδρυμα Πετρή όπου φιλοξενούνταν τα τελευταία χρόνια.

Ακούραστη, με πλήρη διαύγεια πνεύματος, φυσική ευγένεια και πλατιά μόρφωση, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και τα 98 της χρόνια η κ. Βάσω Σταματίου μας μίλησε με ικανοποίηση για την επανέκδοση του βιβλίου της «Βαρούμ?, γιατί; Μια Ελληνίδα στο ΄Άουσβιτς» το οποίο επιμελήθηκε η ίδια και θα κυκλοφορήσει σύντομα από τον εκδοτικό οίκο «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»

Το πρώτο αντίτυπο μάς το χάρισε και βρίσκεται στο Μουσείο μας .

Της δώσαμε την υπόσχεση να το παρουσιάσουμε, τόσο αυτό όσο και τα βιώματα της σε ειδική εκδήλωση το Φθινόπωρο. Έγραφε, έγραψε πολλά για τη ζωή της και το μένος του ναζισμού.

Δυστυχώς δεν προλάβαμε το επόμενο ραντεβού μας που ήταν για την ερχόμενη βδομάδα, αλλά το Αντιφασιστικό Αντιναζιστικό μήνυμα που μας μετέφερε οφείλουμε και θα το μεταφέρουμε σε προσεχή εκδήλωσή μας, όπως αποφασίσαμε στο Δ.Σ

«Αυτά που έζησα δεν θα ξεχαστούν γιατί τα έχω γράψει» μας είπε, τονίζοντας πως επιθυμία της είναι να γνωρίσουν τα παιδιά όλα όσα η ίδια και οι άλλοι κρατούμενοι πέρασαν στη κόλαση των ναζιστικών στρατοπέδων. «Η χαρά μου είναι να βλέπω τα παιδιά. Θυμάμαι σε μια εκδήλωση που τους μιλούσα, πώς στρογγύλευαν τα μάτια τους, πώς διψούσαν να ακούσουν…».

«Γράφω για να γνωρίσουν οι νεώτεροι που ξέρουν τι σημαίνει φασισμός, δεν ξέρουν, όμως μέχρι ποιο σημείο έφτασε κάποτε η μεθόδευση εξαφανισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Με την ελπίδα πως αυτή η μαρτυρία θα συμβάλλει ίσως στον αγώνα για την πλήρη εξαφάνιση του φασισμού, που δυστυχώς πλανιέται ακόμα απειλητικά σε διάφορα σημεία του πλανήτη Γη» γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου της η κ. Βάσω Σταματίου.

«Θα ήθελα μόνο να ήμουν 10 μέρες γερή ώστε να μπορέσω να ταχτοποιήσω ένα μπαούλο με τα αρχεία μου που δεν έχω προλάβει να τα βάλω σε σειρά» μας εξομολογήθηκε. Δυστυχώς έφυγε απρόσμενα και δεν προλάβαμε να ξανασυναντηθούμε όπως υποσχεθήκαμε και να μοιραστεί μαζί μας προσωπικά της αντικείμενα, χειρόγραφα κείμενα και μνήμες.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

Οι αγώνες σου και η ιστορία σου δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν. Η διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης είναι ευθύνη όλων μας. Καλό σου ταξίδι.

το Δ.Σ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση