Τα πρώτα «40αρια» του «Κλέων» - Λάρισα και Λαμία οι πιο ζεστές πόλεις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 08:15 Τα πρώτα «40αρια» του «Κλέων» - Λάρισα και Λαμία οι πιο ζεστές πόλεις

Την Παρασκευή η πιο επικίνδυνη μέρα…

Ο Μεσογειακός καύσωνας «Κλέων» έδειξε ήδη τα δόντια του στη χώρα μας με θερμοκρασίες που πλησίασαν τους 40 βαθμούς σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και ειδικά στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Φθιώτιδας αντίστοιχα.

Στη Λάρισα σημειώθηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία της ημέρας νωρίς το απόγευμα στις 17:20’ όταν ο υδράργυρος έφτασε τους 39,7 βαθμούς. Την ίδια ώρα στον Πλατύκαμπο Λάρισας το θερμόμετρο έδειχνε 39,5ο.

Πολύ κοντά στις παραπάνω θερμοκρασίες βρέθηκαν νωρίτερα τρεις περιοχές της Φθιώτιδας και ειδικότερα, Λαμία, Αγία Τριάδα Μώλου και Στυλίδα, όπου το θερμόμετρο μεταξύ 15:30’ και 15:50’ έδειξε 39,4 βαθμούς!

Ακόμη μία περιοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Βατερή Ευβοίας είχε την ίδια θερμοκρασία εκείνη την ώρα.

Πάνω από 39 βαθμούς έφτασε ο υδράργυρος όμως σε ακόμη δύο περιοχές της Φθιώτιδας, που ένιωσε για τα καλά αυτή την πρώτη ημέρα του… «Κλέωνος». Ειδικότερα στις 15:50’ η θερμοκρασία στο Λευκοχώρι Ελάτειας ήταν 39,2 και στην Τραγάνα 39,1ο C!

Υψηλές θερμοκρασίες είχαμε επίσης, σε Θεολόγο Μαλεσίνας 38.2 °C (στις 16:20’) και Μακρακώμη 37.4 °C (στις 15:50’).

Επίπεδο επικινδυνότητας 3

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικά και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από Τετάρτη έως και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο.

Για την Πέμπτη 13/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) στην Αθήνα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα.

Την Παρασκευή 14/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα.

Η πρόβλεψη για όλη τη χώρα

Την Πέμπτη  υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας α φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 27 με 29 και κατά τόπους τους 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση