Καύσωνας: 8,5 εκατομμύρια άτομα θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41°C

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 11:17 Καύσωνας: 8,5 εκατομμύρια άτομα θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41°C Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Πού θα δείξουν 46 βαθμούς τα θερμόμετρα

Συνολικά 8,5 εκατομμύρια πληθυσμού θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41°C σήμερα, με το κύμα καύσωνα να κορυφώνεται. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας προβλέπεται να φτάσουν στις υψηλότερες τιμές μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 
 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, περίπου 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41°C, ενώ περίπου 120 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 45°C. Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Καύσωνας: 8,5 εκατομμύρια άτομα θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41°C

Καύσωνας: 46άρια και από το μεσημέρι καταιγίδες

Κατά τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, το μεσημέρι στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία η καιρική κατάσταση θα αλλάξει, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους δυτικούς βορειοδυτικούς ανέμους. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επηρεάσουν από το απόγευμα την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες και βαθμιαία το βόρειο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, γρήγορα όμως στα δυτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Την Πέμπτη θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα η πτώση της θερμοκρασίας, ενώ στη βορειοανατολική Ελλάδα θα σημειωθούν μπουρίνια.

Καύσωνας: Πού θα κινηθεί η θερμοκρασία σήμερα

Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς, σήμερα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

  • στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στο εσωτερικό της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς Κελσίου
  • στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου
  • στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον κατά 6 με 8 βαθμούς και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια).

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση