Φωτιά στη Μαγνησία: Εκκενώνεται από τη θάλασσα η Αγχίαλος - Φεύγουν με τα μωρά αγκαλιά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 19:54 Φωτιά στη Μαγνησία: Εκκενώνεται από τη θάλασσα η Αγχίαλος - Φεύγουν με τα μωρά αγκαλιά

Αστυνομικοί πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου που αναγκάζονται να εκκενώσουν την περιοχή ύστερα από μήνυμα 112 και να κατευθυνθούν προς τον Αλμυρό και την πόλη του Βόλου.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κόσμος έφυγε άρον – άρον από Μικροθήβες και Νέα Αγχίαλο, κατευθυνόμενος προς Αλμυρό, ενώ πολλοί εγκαταλείπουν την περιοχή από τη θάλασσα.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες με μητέρες να έχουν πάρει στην αγκαλιά τα μωρά τους και να επιβιβάζονται σε σκάφη ιδιωτών, ενώ κάποιοι άλλοι μεταφέρουν στην αγκαλιά τα κατοικίδιά τους.

nea_agxialos__7_

nea_agxialos__8_

nea_agxialos__9_

nea_agxialos__10_

nea_agxialos_arthro

ekkenosi_thalassa__2_

ekkenosi_thalassa__1_

Οι αστυνομικοί πηγαίνουν κυριολεκτικά από πόρτα σε πόρτα, καλώντας του πολίτες να φύγουν από την περιοχή.

Σε φωτογραφίες που εξασφάλισε το protothema.gr φαίνεται καθαρά η στιγμή του απεγκλωβισμού των πυρόπληκτων από το λιμάνι Αγχιάλου με ιδιωτικά σκάφη.

nea_agxialos__13_

nea_agxialos__14_

Εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών

Ανεξέλγκτη καίει η φωτιά στη Μαγνησία ενώ λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκαν εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.
 

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχουν υπέργειες και υπόγειες δεξαμενές καθώς και δεξαμενές καυσίμων ενώ οι εκρήξεις ακούστηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, μέχρι τον Βόλο. Μάλιστα, τα τοπικά κανάλια του Βόλου μετέδωσαν ότι οι εκρήξεις από τις αποθήκες της Πτέρυγας Μάχης ακούστηκαν ως τη Σκόπελο.

Δείτε βίντεο:

Οι εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών της ΠΑ προκαλούν πάντως πλήθος ερωτηματικών καθώς όπως είναι γνωστό, οι αποθήκες πυρομαχικών είναι κατασκευασμένες με νατοϊκά στάνταρντς προκειμένου να παραμένουν ασφαλή τα πυρομαχικά από εξωτερικούς κινδύνους. 

Η αποθήκη πυρομαχικών που προκάλεσε ιδαίτερη ανησυχία βρίσκεται μεταξύ Νέας Αγχιάλου και Μικροθηβών.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr η Πρόεδρος Νέας Αγχιάλου Παρασκευή Πυργάνη Παρασκευοπούλου στην ίδια περιοχή υπάρχουν και βενζινάδικα:

«Ακούγονται εκρήξεις μεταξύ Νέας Αγχιάλου και Μικροθηβών εκεί υπάρχει αποθήκη πυρομαχικών στην θέση Καράμπα και κάποια βενζινάδικα. Η κατάσταση δυσκολεύει συνεχώς. Εμείς εκκενώνουμε με λεωφορεία τον κόσμο προς Βόλο. Αν δεν κοπάσουν οι άνεμοι θα έχουμε πρόβλημα μεγάλο».

Από την άλλη ο πρόεδρος Μικροθηβών Νίκος Σταφυλοπάτης αναφέρει πως υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών:

«Οι εκρήξεις ακούγονται από το σημείο όπου υπάρχει η αποθήκη πυρομαχικών μεταξύ της δικής μας περιοχής και της Νέας Αγχιάλου. Μιλάμε για ποσότητες όποτε η κατάσταση είναι κάπως περίεργη».

Δείτε φωτογραφίες από τη Νέα Αγχίαλο

nea_agxialos__6_
nea_agxialos__3_
nea_agxialos__5_


Αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 για εκκένωση 9 περιοχών στον Βόλο

Διαδοχικά μηνύματα του 112 δέχτηκαν οι κάτοικοι εννιά περιοχών του δήμου Βόλου λόγω των αναζωπυρώσεων που έχουν σημειωθεί σε σημεία στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο.

Παράλληλα οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό.

Ακόμη, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες Βόλου.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κόσμος έφυγε άρον – άρον από Μικροθήβες και Ν. Αγχίαλο, ακόμα και δια θαλάσσης, ενώ οι αστυνομικοί πηγαίνουν κυριολεκτικά πόρτα – πόρτα καλώντας του πολίτες να φύγουν από την περιοχή. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Το Καστράκι έχει πολλά ποιμνιοστάσια και το Αρχαίο Θέατρο

«Έχει ξεκινήσει η εκκένωση στο Καστράκι για το μέτωπο της φωτιάς που έρχεται από τη Νέα Αγχίαλο. Μαθαίνω πως η Νέα Αγχίαλος έχει ήδη εκκενωθεί, με την φωτιά να απειλεί συνέχεια. Το Καστράκι ουσιαστικά δεν είναι κάποια περιοχή με πολλά σπίτια και κόσμο, έχει όμως πολλά ποιμνιοστάσια και το Αρχαίο Θέατρο» αναφέρει ο πρόεδρος Μικροθηβών Νίκος Σταφυλοπάτης στο protothema.gr.

Μάχη να μην περάσει προς την Αγχίαλο η φωτιά

Μάχη με τις φλόγες δίνουν στη Νέα Αγχίαλο προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τον οικισμό και στο σημείο όπου βρίσκεται το στρατόπεδο της 111 Πτέρυγας Μάχης Νέας Αγχιάλου.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr o Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην περιοχή πνέουν πιο δυνατοί άνεμοι από χθες με αποτέλεσμα το έργο των πυροσβεστών να δυσκολεύει.

IMG_7840

«Δυστυχώς έχουμε μια δύσκολη φωτιά στην περιοχής της Νέας Αγχιάλου. Επιχειρούν αυτή την στιγμή επτά εναέρια κι όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής που από χθες είναι εδώ. Το πρόβλημα είναι πως έχουμε πιο δυνατό αέρα από χθες που μεταφέρει γρήγορα την φωτιά που έχει κατεύθυνση προς Μικροθήβες αλλά είναι ακόμα μακριά από αυτές τις περιοχές. Δίνεται μάχη να μην περάσει από το σημείο που βρίσκεται το στρατόπεδο που έχουμε εδώ. Έχει σταλεί μήνυμα εκκένωσης κι όλοι οι ηλικιωμένοι κυρίως έχουν φύγει. Στη μάχη με την κατάσβεση και η νεολαία που πραγματικά καταβάλλουν κάθε προσπάθεια».

Πάνω από 50.000 στρέμματα έχουν καεί

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

magnisia-1
magnisia-2
magnisia-3
magnisia-8


Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε την πόλη του Βόλου και τα προάστιά της να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 8 πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

 

 

magnisia-4
magnisia-5
magnisia-7
magnisia-6
magnisia-10
magnisia-9

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο του Βόλου, υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, τέθηκαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ζητήματα για άμεσες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.

Αναστολή πληρωμών των κατοίκων προς τον δήμο Βόλου μέχρι τον Οκτώβριο

Μεγάλες καταστροφές έχουν καταγραφεί ήδη στο δίκτυο ύδρευσης του ευρύτερου Βόλου και με ανακοίνωσή της η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου αναφέρει: «Εκτεταμένες ζημιές, που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Ήδη από την επιχείρηση συντάχθηκε αναλυτικός κοστολογημένος πίνακας, όπου καταγράφονται οι βλάβες σε 45 σταθμούς, δίκτυα επικοινωνιών, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια, μονάδες απονιτροποίησης, ενώ από τη λειτουργία εκσκαπτικών μηχανημάτων για την πυρόσβεση υπήρξαν και θραύσεις αγωγών».


Την ίδια ώρα με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου αναστέλλονται οι εισπράξεις των απαιτήσεων του δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ από τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, δηλαδή Σέσκλου, Διμηνίου, Μελισσατίκων, Φυτόκου, Παλιουρίου, Γλαφυρών, Χρυσής Ακτής Παναγίας, Βελανιδιάς, Μαράθου, Κριθαριάς, Αγ. Γεωργίου Κυνηγών, Α' ΒΙΠΕ, Κάκαβου, Λουζίνικου, Κογιάτικα έως 31 Οκτωβρίου 2023.

Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, δεν θα απολέσουν τις ρυθμίσεις τους, δεν θα έχουν προσαυξήσεις, δεν θα καταστεί μη εξυπηρετούμενη καμία οφειλή τους και δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο κύρωσης ή μπλοκάρισμα φορολογικών ενημερώσεων, κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ από το δήμο έως 31 Οκτωβρίου 2023.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση