Ένας "ασήμαντος" τοίχος στον περιφερειακό του Κάστρου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023 13:07 Ένας "ασήμαντος" τοίχος στον περιφερειακό του Κάστρου

Σε έναν "ασήμαντο" τοίχο, που βρίσκεται ξεχασμένος στον περιφερειακό δρόμο του Κάστρου της πόλης μας, αναφέρεται ο Ιστορικός Παναγιώτης Σωτηρίου σε ανάρτησή του στο Facebook. Πηγή της ανάρτησης, όπως σημειώνει σχετικά ο κ. Σωτηρίου, είναι το βιβλίο του Γ. Πάλλη, "Από τη Λαμία στο Ζητούνι" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg το 2020.

Όπως σημειώνει στον προσωπικό του λογαριασμό ο συμπολίτης μας, «στον περιφερειακό δρόμο του Κάστρου υπάρχει ξεχασμένος ένας τοίχος. Είναι απομεινάρι από ένα μικρό παρεκκλήσι του οικισμού της υστεροβυζαντινής περιόδου, Πολίχνιον του Ζητουνίου, αναφέρει ο ιστορικός του 15ου αιώνα Δούκας αυτό τον οικισμό. Σε αυτόν τον τοίχο, τον βόρειο, σώζεται ή μάλλον αργοσβήνει με το πέρασμα του καιρού και τις καιρικές συνθήκες μία τοιχογραφία. Σε αυτή μπορούμε να διακρίνουμε σίγουρα τρεις μορφές στρατιωτικών αγίων και μάλλον υπάρχει και τέταρτη. Στέκονται όρθιοι, μετωπικοί, δηλαδή κοιτούν προς τον παρατηρητή, υψηλόκορμοι και λεπτοκαμωμένοι...»

Η υστεροβυζαντινή περίοδος, εξηγεί τέλος ο κ. Σωτηρίου, είναι από το 1261μ.Χ - 1453μ.Χ., χωρίς όμως, λόγω των φθορών, να είναι δυνατή η ακριβής χρονολόγηση. 

Βέβαια, σχολιάζει σκωπτικά κλείνοντας το κείμενο του, «δεν γίνεται αυτός ο τοίχος με την τοιχογραφία των αγίων να γλίτωνε από την χάραξη της Λοβ φορ έβα των Μ+Δ. Ελπίζω τουλάχιστον να είναι ακόμη μαζί...»

Αν κάνετε μία βόλτα προς το Κάστρο ρίξτε του μία ματιά....

(Στη φωτογραφία φαίνονται με άσπρο οι φιγούρες των Aγίων και με κόκκινο τα ξίφη τους)

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση