Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας: Τι πρέπει να ξέρουν επιχειρήσεις και φορείς που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 08:46 Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας: Τι πρέπει να ξέρουν επιχειρήσεις και φορείς που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας ενημερώνει τα μέλη του και όχι μόνο πως θα πραγματοποιεί απογραφή των εμπορικών επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή και τον Δήμο μας. Καλούμε να επικοινωνήσουν μέσω mail ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ) σημειώνοντας την επωνυμία ,διεύθυνση ,είδος φυσικής καταστροφής πχ πλημμύρα ,κατολίσθηση, και εκτιμώμενο κόστος  ζημίας . Εναλλακτικά στα γραφεία του Συλλόγου ,Κύπρου και Ανθήλης καθημερινά 10:00 με 13:00 κ. Χρύσα Μάστορα .

Σκοπός μας  η συλλογή αξιόπιστων πληροφοριών άμεσα , για την ανάδειξη  και διεκδίκηση μέτρων όπως η ένταξη της περιοχής σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης μιας και οι καταστροφές στην περιοχή και το Νομό είναι σημαντικές.

Σε αυτό το σημείο αναφορικά με τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες δικαιούνται κρατική αρωγή, ως εξής :

Α. Υλικές ζημιές --> Αιτήσεις σε Περιφέρειες

• Δικαιούνται επιχορήγηση για την αντιμετώπιση υλικών ζημιών, ίση με ποσοστό της ζημίας που θα εκτιμηθεί από τις επιτροπές κρατικής αρωγής που συστήνονται στην Περιφέρεια.

Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα κ.λπ..

Το πλαίσιο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής (ΔΚΑ) και την Περιφέρεια. Αιτήσεις υποβάλλονται στην οικεία Περιφέρεια ή στους οικείους Δήμους οι οποίοι και τις προωθούν στην Περιφέρεια.

• Δικαιούνται επίσης πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης.

Αιτήσεις θα υποβάλλονται τις επόμενες ημέρες στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

πρώτη αρωγή θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών.

Β. Ζημιές σε κτήρια -->  Ενημέρωση Δήμων

• Δικαιούνται στεγαστική συνδρομή, σε περίπτωση βλαβών σε κτήρια στα οποία είναι ιδιοκτήτες, για την επισκευή/ανακατασκευή τους.

Η στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έως το μέγιστο όριο των 150τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών της επιχείρησης.

Το πλαίσιο υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), κλιμάκια της οποίας πραγματοποιούν αυτοψίες για να εντοπιστούν τα επικίνδυνα κτήρια και η έκταση των ζημιών σε αυτά και να χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή. Για τη διενέργεια αυτοψίας οι επιχειρήσεις απευθύνονται τηλεφωνικά στους οικείους Δήμους.

• Δικαιούνται επίσης πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής. Αιτήσεις θα υποβάλλονται τις επόμενες ημέρες στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Η πρώτη αρωγή θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών, εφόσον υπάρχει σχετικό δελτίο αυτοψίας της ΓΔΑΕΦΚ.

Για πληροφορίες οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται και στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής (213 1331300 | 08:00 – 16:00).

Εναλλακτικά μπορούν να αποστέλλουν email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., υποβάλλοντας το ερώτημά τους και αναφέροντας τυχόν απαιτούμενα στοιχεία.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση