Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις και την αρωγή -Όλα τα μέτρα για τους πληγέντες της κακοκαιρίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 09:27 Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις και την αρωγή -Όλα τα μέτρα για τους πληγέντες της κακοκαιρίας

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Το απόγευμα της Κυριακής, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε ανακοινώσεις από τη Λάρισα για τους πληγέντες, όπου μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών που επλήγησαν.

Όσοι επλήγησαν από την καταστροφή μπορούν να μπουν στο arogi.gov.gr για να υποβάλουν την αίτησή τους.

Οι αιτήσεις αφορούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου:

  • Χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τα 10.000 για τα ακατάλληλα, κόκκινα σπίτια, και τα 5.000 ευρώ για τα επικίνδυνα, κίτρινα σπίτια.
  • Χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τα 4.000 -εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (για μεγάλο εύρος ζημιάς, μηχανήματα, εξοπλισμός, κτιριακές εγκαταστάσεις- και 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς.
  • Χορήγηση αρωγής για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, τις ζημιές στην οικοσκευή, αλλά και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, που φτάνει στα 6.600 ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση και αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα. 600 ευρώ θα λάβει κάθε νοικοκυριό που επλήγη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται για ΑμεΑ και πολύτεκνες. Προβλέπονται 6.000 για επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της οικοσκευής, και 4.500 ευρώ για άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό που προκάλεσε η φυσική καταστροφή.

Ποια άλλα μέτρα ενεργοποιούνται για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel

Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών, η στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Καλύπτονται σε αυτό το σημείο οι περιπτώσεις που κάλυπτε το πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων -είτε ήταν εντός είτε εκτός των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων- για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, συμπεριλαμβάνοντας το έγγειο κεφάλαιο, τα προϊόντα, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγρότης που έχει πληγεί.

Αντίστοιχο πλαίσιο στήριξης θα έχει και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ.

Επιδότηση ενοικίου για όσους δεν έχουν πού να μείνουν

Παράλληλα, για τους πολίτες των οποίων το σπίτι έχει πληγεί ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και επίσης η επιδότηση συγκατοίκησης. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, κριθεί ότι είναι «κίτρινο» ή «κόκκινο», τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Αναστολή από τις φορολογικές υποχρεώσεις

Παράλληλα, έχουμε τη χορήγηση αναστολών των υποχρεώσεων όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις: αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ - συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια σε αυτό το σκέλος.

Αναστολή για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις που επλήγησαν

Και, φυσικά, έχουμε την αναστολή συμβάσεων εργασίας, η οποία ενεργοποιείται σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ, έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

πηγή: newsit.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση