Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας με προτάσεις για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 23:00 Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας με προτάσεις για μέτρα ανακούφισης των πληγέντων

Την επιστολή προσυπογράφουν  ο Εμπορικός Σύλλογος Δομοκού αλλά και η Ομοσπονδία  Εμπορίου - Επιχειρηματικότητας Ανατολικής Στερεάς .

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας ανέλαβε πρωτοβουλία και με επιστολή του προς Υπουργούς, βουλευτές αλλά και Περιφέρεια, Δήμο, προτείνει δέσμη μέτρων προς αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Την επιστολή προσυπογράφουν  ο Εμπορικός Σύλλογος Δομοκού αλλά και η Ομοσπονδία  Εμπορίου – Επιχειρηματικότητας Ανατολικής Στερεάς.

Το κείμενο με τις προτάσεις του ΕΣΛ:

«Η χώρα το τελευταίο διάστημα  βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά πληρώνει και τις χρόνιες αστοχίες - ελλείψεις  σε υποδομές και σχεδιασμό  αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών .

Όπως προφανώς γνωρίζετε και η περιοχή μας επλήγη σημαντικά από τις  φυσικές καταστροφές , με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να είναι αντιμέτωπες με ζημιές πάση φύσεως.

Ειδικά δε για την περιοχή Νέας Μαγνησίας έως τον κόμβο της ΠΑΘΕ , υπάρχουν επιχειρήσεις που καταστραφήκαν ολοσχερώς. Επί προσθέτως πέρα από τις εμφανής και υπολογίσιμες ζημίες δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το εύρος μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην αγορά της περιοχής μας, μιας και οι επιπτώσεις των καταστροφών αγγίζουν μεγάλο μέρος του Νομού! 

Για όλα τα παραπάνω και για την αντιμετώπιση αυτών, προτείνουμε μία δέσμη μέτρων που κατά τη γνώμη μας ομαλοποιούν το δρόμο προς τη κανονικότητα. Ελπίζουμε στην υιοθέτησή τους, ώστε και αυτό το εμπόδιο να ξεπεραστεί όσο πιο  ανώδυνα γίνεται και να μη στοιχίσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας»

Αναλυτικά τα μέτρα που προτείνονται είναι τα παρακάτω και αφορούν:

1. Στεγαστική συνδρομή - Επαγγελματικές εγκαταστάσεις

• Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή του κατεστραμμένου εξοπλισμού, εκθεσιακού, ηλεκτρικού και μηχανολογικού, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

• Να προβλεφθεί η χορήγηση ελάχιστου ποσού ενίσχυσης για προκληθείσες σε επαγγελματικές κτιριακές εγκαταστάσεις ζημίες, αναλόγως της έκτασης της καταστροφής και του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

2. Αποκατάσταση εξοπλισμού, εμπορευμάτων

• Στους δικαιούχους πρέπει να ενταχθούν όλοι οι επιχειρηματίες, ακόμα και αυτοί που έχουν υποστεί μικρής έκτασης ζημιές. Και σε αυτή την περίπτωση -για λόγους ισότιμης μεταχείρισης των πληγέντων- το ύψος της αρωγής πρέπει να καθορίζεται βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως το ύψος και το είδος της ζημίας , οι επενδύσεις και η απασχόληση.

• Να δοθούν κίνητρα απόσυρσης των κατεστραμμένων επαγγελματικών αυτοκινήτων για την αγορά νέων, χωρίς τέλος ταξινόμησης. Το μέτρο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας.

• Να επιταχυνθεί η εξόφληση όλων των πληγέντων επιχειρηματιών που αναμένουν την εκταμίευση κονδυλίων προγραμμάτων, εγχώριων ή/και ευρωπαϊκών.

3. Προκαταβολή σε Επιχειρήσεις

• Αφού πιστωθούν σε πρώτη φάση τα ποσά προκαταβολής και οι επιχορηγήσεις για την κάλυψη των αρχικών αναγκών, προτείνουμε να ακολουθήσει πρόσθετη αναλογική/κλιμακούμενη χρηματική αρωγή, βάσει οικονομικών μεγεθών των πληγεισών επιχειρήσεων (τζίρος, υποχρεώσεις, επενδύσεις, απασχόληση).

Αναστολή καταβολής φορολογικών & ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Μέτρα αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

• Να ανασταλεί για 12 μήνες η καταβολή καθυστερούμενων και βεβαιωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, δόσεις ενεργών ρυθμίσεων & Επιστρεπτέας προκαταβολής), χωρίς μάλιστα την επιβάρυνση πρόσθετων τελών.

• Να χορηγηθεί 4μηνη παράταση, των προθεσμιών διευθέτησης των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φόρων μεταβίβασης Κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών & λοιπών έμμεσων φόρων, κάτι το οποίο θα πρέπει να ισχύσει και για την υποβολή των ανακεφαλαιωτικών πινάκων.

• Να εξαιρεθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2023 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2024) Το ίδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί και για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους.

• Απαλλαγή καταβολής ΕΝΦΙΑ για μία 3ετία, για τα ακίνητα τόσο των Φυσικών όσο και Νομικών προσώπων που υπέστησαν ζημίες.

• Να διαγραφούν τα πάγια κόστη των λογαριασμών ΔΕΚΟ για όσο χρόνο δεν είναι λειτουργικό το ακίνητο και μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του. Σε ότι αφορά επιχειρηματικό ακίνητο, ζητούμε το μέτρο να έχει ισχύ για όσο διάστημα η επιχείρηση δεν είναι σε λειτουργία.

• Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την μη επιβολή προστίμων σε τυχόν μελλοντικούς ελέγχους για τα φορολογικά στοιχεία που έχουν καταστραφεί – και στις περισσότερες των περιπτώσεων η καταστροφή τους είναι πλήρης.

• Η φορολογική διοίκηση να προβεί στην αποδέσμευση των κατασχεμένων επιχειρηματικών λογαριασμών, προκειμένου να αποκτήσουν οι πληγείσες επιχειρήσεις μια κάποια πρόσθετη και απολύτως αναγκαία ρευστότητα.

4. Αναστολή πληρωμής αξιογράφων

• Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, να ανασταλεί η πληρωμή αξιογράφων (Επιταγών – Συναλλαγματικών) για όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν λόγω των φυσικών καταστροφών να λειτουργήσουν και για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την επαναλειτουργία τους.

Επιπλέον με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει η σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών ομάδων εργασίας για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πλημμύρες.

Να δεσμευτούν & να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι, από το ΠΔΕ, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα αποκατάστασης των υποδομών στις πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα η διοίκηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που υπέστησαν ζημιές.

Κλείνοντας ο Ε .Σ Λαμίας σημειώνει ότι για την υλοποίηση, όλων των παραπάνω η περιοχή μας θα πρέπει να συνεχίσει  να έχει το προσωπικό ενδιαφέρον των αποδεκτών, ώστε να καταβληθούν, έγκαιρα, στους πληγέντες οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις που προβλέπονται και να προχωρήσει η κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής αποτροπής μελλοντικών καταστροφών από τις πλημμύρες και γενικότερα από τις θεομηνίες.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση